Ρουμπινί:”Εάν φύγει η Ελλάδα απο το ευρώ, θα ακολουθήσει και η Κύπρος”

«Για να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη, ουσιαστικά χρειάζεται μια «Μεταβατική Ένωση» πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα
προβλήματα της Ελλάδας είναι μακροπρόθεσμα, θα χρειαστούν 10-20 χρόνια λιτότητας και μεταρρυθμίσεων για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα και επομένως πρέπει να δοθούν λεφτά και να υπάρχει υπομονή», δήλωσε ο διάσημος αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί από το Βερολίνο.

«Εάν υπάρχει προθυμία για κάτι τέτοιο, προκειμένου να διατηρηθεί όλη η ευρωζώνη μαζί, είτε αφορά σε πολιτικούς λόγους, είτε οικονομικούς είτε γεωπολιτικούς είτε λόγους εξωτερικής πολιτικής, τότε η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία», υποστήριξε.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη παραμένει ακόμη «σημαντική» (τον Ιούλιο προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας το 2013), αλλά τώρα το ποσοστό είναι χαμηλότερο από το 50% . Η βασική αλλαγή που έγινε ήταν η στροφή στη συμπεριφορά της Γερμανίας.

Η Γερμανία έχει υποστηρίξει πως δεν μπορεί να υπάρξει ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ο Ρουμπινί σε δημοσιογράφους μετά από την ομιλία του σε εκδήλωση της συνδικαλιστικής ένωσης της IG Metall στο Βερολίνο.

«Νομίζω πως οι Γερμανοί έχουν συνειδητοποιήσει πως εάν υπάρξει μια άτακτη κατάρρευση της ευρωζώνης, οι ζημιές δεν θα ήταν μόνο για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, αλλά επίσης και για τη Γερμανία», η οποία, ως πιστώτρια χώρα αυτών, θα έβλεπε τα πιστωτικά ιδρύματα και τους οργανισμούς της, να επωμίζονται το βάρος της χρεοκοπίας.

«Μια άτακτη διάλυση της ευρωζώνης δεν είναι προς όφελος κανενός», δήλωσε.

Οι επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία το Φθινόπωρο του 2013 είναι ένας ακόμη παράγοντας, δήλωσε ο Ρουμπινί καθώς πολιτικοί συνυπολογισμοί όπως η αστάθεια στα Βαλκάνια και η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε αυτές τις χώρες. Εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, θα ακολουθούσε και η Κύπρος, οδηγώντας σε εντάσεις με την Τουρκία.

Check Also

Ελλάδα: Εντοπίστηκαν 19.075 κρούσματα κορωνοϊού, 655 οι διασωληνωμένοι

Ελλάδα: Εντοπίστηκαν 19.075 κρούσματα κορωνοϊού, 655 οι διασωληνωμένοι Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου …

ΔΗΚΟ: Η απόφαση του Ανωτάτου δεν αναιρεί την αυταπόδεικτη σύγκρουση συμφέροντος

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αναιρεί το πολιτικά μεμπτό γεγονός» δηλαδή την  αυταπόδεικτη σύγκρουση …