«Πόθεν έσχες» Υπουργών με καταθέσεις από €500 μέχρι €837.000 …

Οι πλούσιοι και οι φτωχοί του υπουργικού συμβουλίου

Δόθηκε στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα της Βουλής το Πόθεν Έσχες των αξιωματούχων του κράτους. Με εκπλήξεις, σκιές, πλούσιους και φτωχούς…

Με καταθέσεις από €500 μέχρι €837.000 ..

Με σπίτια από τη Λευκωσία, μέχρι την Ιθάκη, το Παραλίμνι, το Μηλικούρι και το Στρόβολο..

Με γεωργικά τεμάχια και οικόπεδα και με πολλά … δάνεια.

Ας δούμε αναλυτικά τα περιουσιακά στοιχεία των Υπουργών, όπως τα έχουν δηλώσει:

Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο κ. Χριστοδουλίδης διαθέτει σειρά οικοπέδων και χωραφιών, τα οποία προήλθαν είτε από αγορά είτε από κληρονομιά.

Το οικόπεδο που αγόρασε το 2007 για την ανέγερση της κατοικίας του στο Δάλι είναι σύμφωνα με την εκτίμηση της τράπεζας το 2016 €51.000.

Διαθέτει χρεόγραφα, χρεωστικά ομόλογα, ομολογίες, μετοχές και μερίσματα σε εταιρείες ιδιωτικές ή δημόσιες και συνεταιρισμούς.

Οι καταθέσεις του σε κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανέρχονται στις €5.400 περίπου, ενώ σε τράπεζα στο Βέλγιο έχει κατατεθειμένο το ποσό των 22.000 στερλινών.

Αναφορικά στα χρέη του, σύμφωνα με τη δήλωσή του, ο Υπουργός Εξωτερικών έχει δύο δάνεια στην Ελληνική Τράπεζα ύψους €322.439.

Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης

Σύμφωνα με τη δήλωσή του για το Πόθεν Έσχες, που υπέβαλε και που αναρτήθηκε μαζί με τις δηλώσεις για το Πόθεν Έσχες άλλων αξιωματούχων, στην ιστοσελίδα της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης διαθέτει οικόπεδο με κατοικία 591 τ.μ.. Ο χρόνος απόκτησης του οικοπέδου ήταν το 2005 και η αγορά του οικοπέδου κόστισε €177.695,00, ενώ το κόστος ανέγερσης της κατοικίας ανήλθε €571.784,00.

Η τρέχουσα αξία του οικοπέδου με την κατοικία το 2013, τα οποία είναι συνιδιοκτησία με τη σύζυγο του, ήταν €718.300,00.

Επίσης, διαθέτει χωράφι στην κατεχόμενη Κυθρέα, το οποίο έχει κληρονομήσει από τη γιαγιά του 1996, ενώ έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο μάρκας Mercedes αξίας €3000 περίπου.

Σύμφωνα με τη δήλωσή του, ο Υπουργός Οικονομικών διαθέτει επιπλέον μετοχές στο Natura Hotels LTD αξία €60.000.

Οι καταθέσεις του κ. Γεωργιάδη ανέρχονται σε €34.329 στην Τράπεζα Κύπρου και €15.000 στην Ελληνική Τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά στα εισοδήματα προηγούμενων ετών, που αποκτήθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη μέχρι την παρούσα δήλωση και συγκεκριμένα τα καθαρά εισοδήματά του πριν από τον φόρο, συμπεριλαμβανομένου των επιδομάτων, για την περίοδο Ιουνίου του 2013 μέχρι Μάιο του 2018 ήταν €435.169,00

Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής

Από την πλευρά του, ο κ. Καδής διαθέτει σειρά οικοπέδων στις ελεύθερες περιοχές, τα οποία έχει κληρονομήσει, ενώ κάποια εξ’ αυτών είναι υποθηκευμένα.

Επίσης, έχει στην κατοχή του δύο αυτοκίνητα μάρκας Audi A4 αξίας 12.000 ευρώ και ένα Hyundai Tuscon αξίας 5.000 ευρώ.

Εξάλλου, ο Υπουργός Γεωργίας διαθέτει χρεόγραφα, χρεωστικά ομόλογα, ομολογίες και μετοχές σε εταιρείες ιδιωτικές ή δημόσιες και συνεταιρισμούς.

Σε σχέση με τις καταθέσεις του, ο κ. Καδής διαθέτει ένα κοινό λογαριασμό με τη σύζυγό του στην Τράπεζα Κύπρου με το ποσό να ανέρχεται €70.500, καθώς επίσης έχει κατατεθειμένα ποσά στο όνομα του σε Τράπεζα Κύπρου και Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης τα οποία ανέρχονται στις €2.000 αντίστοιχα.

Η δήλωσή του για το Πόθεν Έσχες διευκρινίζει ότι η αύξηση στην αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας οφείλεται στο διαχωρισμό ενός κληρονομικού τεμαχίου σε οικόπεδα.

Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης

Ο κ. Λακκοτρύπης διαθέτει σειρά οικοπέδων στις ελεύθερες περιοχές, μέσα στα οποία υπάρχουν ανεγειρόμενες κατοικίες. Πρόκειται για τη μόνιμη κατοικία του στον Αρχάγγελο Λευκωσίας, από την οποία κατέχει μισό μερίδιο, συνολικής αξίας €330.000, μια εξ ημισείας κατοικία στον Πρωταρά αξίας €280.000, μια συνιδιόκτητη κατοικία στο νησί Ιθάκη της Ελλάδος αξίας €300.000, καθώς επίσης και μια παλαιά κατοικία στο Μηλικούρι με την τρέχουσα αξία της να ανέρχεται €17.500.

Επιπλέον, έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο μάρκας BMW 318 αξίας 5.000 ευρώ.

Επίσης, διαθέτει μετοχές στη Microsoft (MSFT), καθώς επίσης στην Τράπεζα Κύπρου.

Διαθέτει, εξάλλου, δύο λογαριασμούς με καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου η μία αξία €22.263 και η άλλη $11.277. Σε άλλο λογαριασμό, που έχει από κοινού με την Χριστίνα Καρή, έχει κατατεθειμένο το ποσό των €9.182.

Σε σχέση με τα χρέη, ο κ. Λακκοτρύπης δηλώνει χρέος μισό μερίδιο από την Τράπεζα Κύπρου αξίας €26.856 και εξημισίας δάνειο επίσης από την τράπεζα Κύπρου αξίας €105.552.

Η δήλωσή του για το Πόθεν Έσχες διευκρινίζει ότι η διαφοροποίηση των περιουσιακών του στοιχείων που μεσολάβησε μεταξύ των δύο δηλώσεων είναι από την αγορά οικοπέδου στο Στρόβολο, τις 290 επιπλέον μετοχές της Microsoft από μερίσματα και τα δύο δάνεια που κατείχε από την Τρ. Κύπρου και την Alpha Bank και έχουν εξοφληθεί.

Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλανίδου

Η κ. Αιμιλιανίδου διαθέτει ένα οικόπεδο δωρεά από το σύζυγό της τρέχουσας αξίας €250.500, το οποίο είναι υποθηκευμένο για δάνειο.

Επίσης, κατέχει κληρονομικά δικαιώματα για χωράφια και οικόπεδα στην κατεχόμενη Νεάπολη, στη Λευκωσία.

Έχει ακόμα στην κατοχή της δύο αυτοκίνητα μάρκας BMW και Jaquar αξίας €3.500 και τα δύο.

Η κ. Αιμιλιανίδου διαθέτει 38.932 μετοχές στον Εκδοτικό Οίκο Δίας αξία 0,44 η κάθε μία και 12.978 μετοχές στο Sigma Radio TV αξίας €0,43 η κάθε μια, ενώ κατέχει και 14 μετοχές στην Ελληνική Τράπεζα.

Διαθέτει, εξάλλου, τρεις τρεχούμενους λογαριασμούς σε τρεις διαφορετικές τράπεζες αξίας €29.773, καθώς επίσης και λογαριασμό με τις μόνιμες αποκοπές της αξίας €10.199,58.

Αναφορικά στα άλλα της εισοδήματα, η Υπουργός Εργασίας αναφέρει στη δήλωσή της το μισθό της Υπουργού, τις συντάξεις της λόγω αφυπηρέτησης της από το Δημόσιο, τη σύνταξη χηρείας και τη θεσμοθετημένη σύνταξη.

Σχετικά με τα χρέη της, η κ. Αιμιλιανίδου έχει ένα ιδιωτικό δάνειο ύψους €93.057,54, καθώς και πιστωτικές κάρτες αξίας €3.000.

Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου

Ο Υπουργός Υγείας διαθέτει σειρά οικοπέδων και χωραφιών στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας, τα οποία προήλθαν είτε από αγορά είτε από δωρεά.

Κατέχει ακόμα ένα αυτοκίνητο αξίας 25.000 ευρώ και μια βάρκα 35.000 ευρώ, καθώς και χρεόγραφα, χρεωστικά ομόλογα, ομολογίες, μετοχές και μερίσματα σε εταιρείες ιδιωτικές ή δημόσιες και συνεταιρισμούς.

Οι καταθέσεις του σε κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανέρχονται στις €837.000 περίπου, ενώ σύμφωνα με τη δήλωσή του, δεν έχει χρέη.

Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης

Ο κ. Πετρίδης διαθέτει ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες αξίας €320.000 και μια οικία στη Λευκωσία, η οποία προήλθε από κληρονομία, αξίας €260.000.

Στο μεταξύ, έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο μάρκας Alfa Romeo αξίας 2.000 ευρώ, ενώ διαθέτει χρεόγραφα, χρεωστικά ομόλογα, ομολογίες και τίτλους, καθώς και μετοχές και μερίσματα σε εταιρείες ιδιωτικές ή δημόσιες και συνεταιρισμούς.

Οι καταθέσεις του σε Ελληνική Τράπεζα, Banca Monte Paschi Belgio και SGBCY ανέρχονται στις 87.700 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δήλωσή του, ο κ. Πετρίδης έχει δύο δάνεια, εκ των οποίων το ένα είναι από την Banca Monte Paschi Belgio με υπόλοιπο €170.000, για την απόκτηση της εκεί κατοικίας του. Το δεύτερο ανέχεται στις €80.000 και αφορά ανακαίνιση οικίας.

Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου

Η Υπουργός Μεταφορών διαθέτει σειρά οικοπέδων και χωραφιών στις ελεύθερες, αλλά και σε κατεχόμενες περιοχές, τα οποία προήλθαν είτε από αγορά είτε από κληρονομιά ή δωρεές.

Η κατοικία της στον Στρόβολο, τρέχουσας αξίας €934.200, είναι από κοινού με το σύζυγό της, ενώ είναι υποθηκευμένη έναντι δανείου στην Τρ. Κύπρου.

Επίσης, έχει στην κατοχή της ένα αυτοκίνητο μάρκας BMW αξίας 23.600 ευρώ, ενώ διαθέτει χρεόγραφα, χρεωστικά ομόλογα, ομολογίες και τίτλους, καθώς και μετοχές και μερίσματα σε εταιρείες ιδιωτικές ή δημόσιες και συνεταιρισμούς.

Οι καταθέσεις της σε Συνεργατικά, Ελληνική Τράπεζα και Τρ. Κύπρου ανέρχονται στις €358.000 περίπου.

Σύμφωνα με τη δήλωσή της, η κ. Αναστασιάδου έχει δάνειο από κοινού με το σύζυγό της ύψους €784.000 περίπου.

Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης

Ο κ. Αγγελίδης διαθέτει δύο διαμερίσματα στον Στρόβολο και στον Πρωταρά, το ένα αποκτήθηκε από κοινού με τη σύζυγό του και το άλλο ανήκει εκ ολοκλήρου στη σύζυγό του, με την τρέχουσα αξία τους να ανέρχεται στις €160.500 και τα δύο.

Το όχημα, το το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου στη σύζυγό του, είναι αξίας 22.000 ευρώ, ενώ διαθέτει χρεόγραφα, χρεωστικά ομόλογα, ομολογίες και μετοχές σε εταιρείες ιδιωτικές ή δημόσιες και συνεταιρισμούς.

Οι καταθέσεις του τόσο του ίδιου, όσο και οι κοινές που κατέχουν με τη σύζυγό του, σε κυπριακές τράπεζες ανέρχονται στις €187.033, ενώ σύμφωνα με τη δήλωσή του, χρωστά το ποσό των €3.000 περίπου σε πιστωτικές κάρτες και πρατραβήγματα.

Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης

Ο κ. Χαμπιαούρης διαθέτει ένα οικόπεδο από κοινού με τη σύζυγό του στην Παλώδεια, το οποίο αγοράστηκε το 2007 μέσω δανείου με την τρέχουσα αξία να φτάνει στις €179.200. Επίσης, κατέχει χωράφι στο Πισσούρι από κοινού με τη σύζυγό του αξίας 5.000 λιρών, το οποίο αγοράστηκε το 1995 μέσω δανείου.

Επιπλέον, κατέχει δύο αυτοκίνητα μάρκας Mercedes και Opel Corsa αξίας €20.000.

Όπως αναφέρεται στη δήλωσή του διαθέτει ένα λογαριασμό στον οποίο κατατίθεται κάθε μήνα ο μισθός του, καθώς και 500 ευρώ κατάθεση στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ έχει στεγαστικό δάνειο ύψους €98.216,00.

Check Also

Νουρής: Η Κύπρος συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση σε αιτήσεις ασύλου

Share Twitter Νουρής: Η Κύπρος συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση σε αιτήσεις ασύλου Το …

ΑΚΕΛ: Η κατάθεση Πετρίδη επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση γνώριζε για το «φαγοπότι»

Share Twitter Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου για την κατάθεση Πετρίδη, τα «χρυσά» …