Πως βγάζει χρήματα το Facebook από τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών…

Ένας τεράστιος όγκος περίπου 4.000 σελίδων με περιεχόμενο πραγματικά εκρηκτικό, καθώς μέσα από εμπιστευτικά έγγραφα πέφτει φως στις εσωτερικές λειτουργίες του facebook, δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Τετάρτη.

Ο Ντάνκαν Κάμπελ, γνωστό στέλεχος της ερευνητικής δημοσιογραφίας, κυκλοφόρησε μια τεράστια συλλογή εσωτερικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναφορών κι άλλων ευαίσθητων εγγράφων που κυκλοφόρησαν εσωτερικά στην Facebook. Τα ντοκουμέντα αυτά περιγράφουν με λεπτομέρειες την προσέγγιση της εταιρείας στην ιδιωτική ζωή των χρηστών της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τη συνεργασία της με προγραμματιστές εφαρμογών που της επέτρεψαν να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της.

Τα ντοκουμέντα αυτά συντάχθηκαν αρχικά ως μέρος μιας δίκης που ξεκίνησε η startup Six4Three εναντίον της Facebook, για τον περιορισμό που αποφάσισε η τελευταία στην εφαρμογή της startup «bikini-photo» (αναζήτηση στο facebook φωτογραφιών με μπικίνι). Τα σχετικά έγγραφα έπρεπε να παραμείνουν απόρρητα, ωστόσο διέρρευσαν.

Κάποια από αυτά είχαν δημοσιοποιηθεί νωρίτερα. Η επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου που ήταν αρμόδια για ψηφιακά ζητήματα, δημοσίευσε εκατοντάδες από αυτές τις σελίδες τον Δεκέμβριο 2018, ωστόσο αυτά κατασχέθηκαν από τον Τεντ Κράμερ, ιδρυτή της Six4Three, όταν αυτός επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά της, η Facebook αντέδρασε έντονα στην δημοσιοποίηση των ντοκουμέντων, με βασικό επιχείρημα το ότι αυτά δεν απεικονίζουν μια ισορροπημένη εικόνα των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Το Facebook αγωνίστηκε έντονα κατά της απελευθέρωσης των εγγράφων, υποστηρίζοντας ότι δεν ζωγραφίζουν μια αντικειμενική εικόνα των δραστηριοτήτων του. Σε μια δήλωση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο Business Insider: «Αυτά τα παλιά έγγραφα έχουν αφαιρεθεί από κάποιον με σκοπό να προκαλέσει ζημιά στην Facebook και έχουν διανεμηθεί δημόσια, έχοντας παραβιάσει πλήρως την αμερικανική νομοθεσία».

Check Also

Πρόβλεψη Μπιλ Γκέιτς: Έρχεται φονικότερη πανδημία – Κίνδυνος το εμβόλιο να πάει στους πλούσιους

Share Twitter Ζοφερές προβλέψεις από τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη και ιδρυτή της Microsoft, …

Ιμάμης για Αγιά Σοφιά: ΝΤΡΟΠΗ σε αυτούς που αποφάσισαν (ΒΙΝΤΕΟ)

Share Twitter Η Αγία Σοφία τζαμί; Μην το κάνετε αυτό. Αφήστε το σε εμάς. Εμείς …