ΠτΔ: 43 χρόνια μετά, κάποιοι θρηνούν και κάποιοι άλλοι πανηγυρίζουν

Αυτό που προσδοκώ και προσβλέπω, και η πολιτική ηγεσία προσπαθεί, είναι κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι, για να μπορεί να έχουν το δικαίωμα να γιορτάζουν, θα πρέπει επιτέλους η λύση που επιδιώκουμε και πρέπει να εξευρεθεί, να σέβεται όλων, ανεξαίρετα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «43 χρόνια μετά, κάποιοι θρηνούν και κάποιοι άλλοι πανηγυρίζουν. Αυτοί που θρηνούν είναι όσοι βίαια έχασαν αδελφούς, έχουν αγνοουμένους, έχασαν πατρογονικές εστίες, έχασαν τα ιερά, αλλά και τα μνημεία της δικής του πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κάποιοι άλλοι, ή ένα μέρος αυτών, ιδιαίτερα όμως η Τουρκία, πανηγυρίζουν, γιατί με το πρόσχημα των εγγυητών, εισέβαλαν και εκτόπισαν, διά της βίας, 167 χιλιάδες Ελληνοκυπρίους, δολοφόνησαν χιλιάδες, άφησαν πίσω τους αγνοουμένους, βεβήλωσαν ιερά και όσια.

Αυτό που προσδοκώ και προσβλέπω ,και η πολιτική ηγεσία, προσπαθεί είναι κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι, για να μπορεί να έχουν το δικαίωμα να γιορτάζουν, θα πρέπει επιτέλους η λύση που επιδιώκουμε και πρέπει να εξευρεθεί, να σέβεται όλων, ανεξαίρετα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι’ αυτό και η εμμονή και η επιμονή μας, ότι αυτό που έγινε κατορθωτό, είτε στις 4 του Ιούνη είτε στο Κραν Μοντανά, για πρώτη φορά, η Τουρκία να συζητεί τον τερματισμό των εγγυητικών δικαιωμάτων, είναι εκ των ων ουκ άνευ, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος. Ένα κράτος, το οποίο δεν θα υπηρετεί τους τρίτους, αλλά τους πολίτες του. Η 20η Ιουλίου είναι μια μαύρη μέρα και θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τα αίτια που την προκάλεσαν.

Χωρίς αμφιβολία, εγκληματικές ενέργειες πριν του πραξικοπήματος, κατά του κράτους, η προδοσία από πλευράς των ελληνοφώνων αξιωματικών της Χούντας των Αθηνών και χωρίς αμφιβολία o διχασμός. Συνεπώς, αυτό που απαιτείται σήμερα, ως δίδαγμα της ιστορίας, είναι σεβασμός στη Δημοκρατία, ενότητα και σταθερότητα στις θέσεις».

Ερωτηθείς πώς θα εξαναγκασθεί η Τουρκία να σκεφθεί και να προσαρμοστεί στο διεθνές δίκαιο, καθώς ως τώρα όλες οι προσπάθειες εκεί τερματίστηκαν, αφού δεν είχε τη βούληση να κάνει το επιπλέον βήμα σε σχέση με τις εγγυήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «σιγά, αλλά σταδιακά, πιστεύω ότι αρχίζει η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικότερα, αλλά και όχι μόνον, να συνειδητοποιούν ότι η βασική αιτία διαίρεσης μιας ευρωπαϊκής χώρας δεν είναι παρά η παρουσία κατοχικού στρατού, εγγυητικών δικαιωμάτων, επεμβατικών, όπως ισχυρίζονται, δικαιωμάτων.

Πιστεύω ότι σταδιακά αλλά σταθερά, εκείνο το οποίο μέσα από τις συμπεριφορές της θεμελιώνει την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις προς την πλευρά της Τουρκίας, είναι ακριβώς οι συμπεριφορές της».

Πηγή Φωτογραφιών: PIO

Check Also

Πάφος: 40χρονη επιτέθηκε στην γειτόνισσα της με πέτρα – Άρπαξε από τον λαιμό τον…

Σύμφωνα με την αστυνομία στις 7:00 το πρωί της Τρίτης (22/09), γυναίκα κατήγγειλε ότι καθώς …

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στον Γκουτέρες ιδέες και θέσεις για το Κυπριακό

Σε δημιουργικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε, στη μία μετά τα μεσάνυχτα – ώρα Κύπρου, η συνάντηση του …