ΠτΔ – Σολτς: Ετοιμότητα της Γερμανίας να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού

Την ετοιμότητα της Γερμανίας να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε σήμερα ο Καγκελάριος της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι για να υπάρξει προοπτική πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να έχουν καλή θέληση. Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, με τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα συνάντηση, εξήρε το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, έφθασε νωρίς το απόγευμα στη Καγκελαρία, στο Βερολίνο, όπου τον υποδέχθηκε ο Καγκελάριος της χώρας κ. Olaf Scholz, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Κύπρου και Γερμανίας και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες παρακάθισε σε κατ΄ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Καγκελάριος της Γερμανίας προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Καγκελάριος Scholz, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ανέφερε ότι «Κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου να καλωσορίσω και πάλι θερμά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη εδώ στο Βερολίνο. Αγαπητέ Νίκο, χαίρομαι που είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε εκτενώς. Η συνομιλία μας μου κατέδειξε ότι τη Γερμανία και την Κύπρο συνδέουν πολλά τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε ακόμα πιο στην στο μέλλον, σε ζητήματα όπως η προστασία του κλίματος, ενεργειακός εφοδιασμός και αμυντικής συνεργασίας. Το Κυπριακό ήταν φυσικά ένα από τα θέματα που συζητήσαμε. Η Γερμανία συνεχίζει να υποστηρίζει μια λύση στην οποία η Κύπρος θα γίνει ένα ομοσπονδιακό κράτος διζωνικό και όπου οι δύο κοινότητες θα εκπροσωπούνται στην ηγεσία αυτού του κράτους. Τη βάση αυτή αποτελούν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Ως εκ τούτου, θα επιθυμούσα το αδιέξοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας να αποκτήσει επιτέλους νέα δυναμική. Αυτό ωστόσο απαιτεί πολιτική πολιτικό θάρρος εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων και δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει διάθεση και από τις δύο. Από όλες τις πλευρές συζητήσαμε επ αυτού και θέλουμε να βοηθήσουμε. Η Γερμανία είναι έτοιμη να συμβάλει ώστε όλοι να αποκτήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον και εάν αυτό είναι επιθυμητό, είμαστε ευχαρίστως στη διάθεση να στηρίξουμε αυτής της διαδικασία διαπραγμάτευσης. Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι επίσης θέμα που μας απασχολεί. Η περιοχή έχει πολλές οικονομικές δυνατότητες. Υπάρχουν πολλές προοπτικές στο επίπεδο ενέργειας. Για παράδειγμα, η περιφερειακή συνεργασία. Συνεπώς οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι προς το συμφέρον όλων των όμορων χωρών, έτσι ώστε από κοινού να μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως αυτό το δυναμικό προς όφελος των λαών μας. Είμαι πεπεισμένος ότι τα ζητήματα που εγείρονται στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αλλά στις σχέσεις αυτές ισχύουν οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

Έχουν σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη. Πέραν τούτων, συζητήσαμε και για τις άλλες μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει από κοινού η Ευρώπη σήμερα. Αυτό ισχύει κυρίως για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Η Γερμανία και η Κύπρος μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στέκονται στενά στο πλευρό της Ουκρανίας και δεν θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία πολιτικά, οικονομικά, ανθρωπιστικά και φυσικά ένοπλα. Επίσης, θα συνεχίσουμε να εντείνουμε την πίεση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ιδίως θα διασφαλίσουμε ώστε οι κυρώσεις μας αυτές να μην καταστρατηγηθεί. Υπάρχουν λοιπόν εν τάχει ευρεία γκάμα θεμάτων, τα οποία συζητήσαμε και αυτό δείχνει. Πράγματι, θέλω να το τονίσω κλείνοντας ότι η Κύπρος και η Γερμανία είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σου και προσβλέπω στη συνέχιση της εντατικής συνεργασίας μας.»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «Αγαπητέ Όλαφ , επιτρέψτε μου να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για τη σημερινή πολύ εποικοδομητική μας συζήτηση. Η επίσκεψή μου στη Γερμανία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες επισκέψεις δυόμισι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου και είναι ξεκάθαρη ένδειξη της δικής μας πρόθεσης να συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο. Να υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την με τη Γερμανία. Σήμερα συζητήσαμε τις διμερείς μας σχέσεις, θέματα που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Ειδικότερα για τις διμερείς μας σχέσεις προβήκαμε σε μια ανασκόπηση. Αποτελεί γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική ενίσχυση των σχέσεών μας σε τομείς της άμυνας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, στο θέμα της μετανάστευσης, στα θέματα του τουρισμού. Και είναι σημαντικό αυτή η ενίσχυση να διευρυνθεί και σε άλλους τομείς προς όφελος και των δύο χωρών. Σε σχέση με το Κυπριακό επανέλαβα για ακόμη μια φορά την ετοιμότητά μου για επανέναρξη των συνομιλιών αμέσως από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κυπριακό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του επηρεάζει άμεσα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να συμβάλει καθοριστικά στην επανέναρξη των συνομιλιών, πάντα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και είναι έντονη πεποίθησή μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκείνα τα εργαλεία εκείνα τα κίνητρα που μπορεί να οδηγήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αμοιβαία αποδεκτή λύση για τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για την Τουρκία, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την περιοχή μας γενικότερα. Και θεωρώ ότι η Γερμανία ως ένα από τα πιο σημαντικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να συμβάλει προς αυτή την προσπάθεια. Αγαπητοί, όπως πολύ εύστοχα είχε αναφέρει πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σήμερα παρά ποτέ έχουμε ανάγκη από μια ισχυρή, μια ενεργειακή, μια γεωπολιτική Ευρώπη, μια Ευρώπη που να αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες, να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο διεθνές σύστημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από αστάθεια και προκλήσεις. Και η επίτευξη αυτού του στόχου της ισχυρής Ευρώπης περνά μέσα και από την επίλυση του Κυπριακού, περνά μέσα και από τις στενές σχέσεις με την Τουρκία, περνά μέσα και από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο της Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνώ απόλυτα με όσα όλα όσα έχεις αναφέρει σε σχέση με την Ουκρανία. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας της. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παραβίαση της ανεξαρτησίας της εδαφικής ακεραιότητας οποιασδήποτε χώρας. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ίδια στιγμή ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουμε στις Βρυξέλλες, ειδικότερα σε σχέση με τις κυρώσεις, εφαρμόζονται από όλους έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η αποτελεσματικότητά τους. Τέλος, συζητήσαμε το μεταναστευτικό. Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τη Γερμανία για τη βοήθεια για την ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αντιμετώπιση αυτού του σοβαρότατου προβλήματος πέραν του 6% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή είναι μέσα από μετανάστες. Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω και πάλι τη χαρά μου για την παρουσία μου εδώ, για την πολύ καλή μας συζήτηση και προσβλέπω στη συνεργασία μας. »

Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση προς τον καγκελάριο. Είπατε στην αρχή του χρόνου ότι είστε σαφής ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να πέσει σε προβλήματα οικονομικά και ότι θα υπάρξει ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, γιατί πέσατε έξω όσον αφορά την οικονομική εξέλιξη και επίσης ως υπουργός Οικονομικών είχατε επιχειρηματολογήσει με μια αντι κυκλική ουσιαστικά στάση, χωρίς ουσιαστικά περικοπές και εξοικονόμηση. Θέλετε τώρα να κάνετε το αντίθετο; Κάνετε λόγο για 20 εκατομμύρια και για τον υπουργό και τον πρόεδρο στα αγγλικά. Προφανώς το ΑΣΕΠ εν μέσω κρίσης δεν μπορεί να Grexit.

Σολτς: Ευχαριστώ πολύ για την ευγενική ερώτηση. Οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας είναι εξαιρετικές. Είμαστε, τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Είμαστε συχνά θεωρούμαστε μπεστ σέλερ. Πραγματικά έχουμε έλλειψη θέσεων εργαζομένων. Δηλαδή οι θέσεις εργασίας μας είναι δεν μπορούμε καν να καλύψουμε τις θέσεις εργασίας μας. Έχουμε οργανώσει να μπορούν να δουλέψουν μετανάστες εδώ. Δηλαδή να δημιουργήσουμε όχι μόνο να χρησιμοποιήσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε με την ελεύθερη ελευθερία της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά να χρησιμοποιήσουμε και εργατικό δυναμικό εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, πραγματικά απελευθερώνουμε τις δυνάμεις μας στις οικονομικές δομές, δίνοντας ώθηση σε νέους τομείς όπως ενεργειακό τομέα κλπ. Οπότε κατά 80% τέλη αυτής της δεκαετίας η Γερμανία θα μπορεί να καλύπτει 100%, όπως είπα, τις ανάγκες της για ενέργεια. Άρα λοιπόν πρέπει να επενδυθούν και τα αντίστοιχα κονδύλια και να κατασκευαστούν αντίστοιχες υποδομές. Όλα αυτά δεν έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα, αλλά θα επιτευχθούν τώρα ακριβώς χάρη αυτής της νέας κυβέρνησης. Αυτό θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Διότι το δεδομένο, το δεδομένο, δεν είναι μόνο να καλύψουμε 80% της ζήτησης της σημερινής, αλλά θα έχουμε μία αυξημένη παραγωγή ενέργειας που είναι απαραίτητη για να καλύψουμε τις επενδύσεις των υποδομών μας με τρόπο ουδέτερο προς το διοξείδιο του άνθρακα. Για να λειτουργήσει αυτό θα πρέπει όλες οι βιομηχανίες μας, η χημική βιομηχανία, αυτοκινητοβιομηχανία κτλ. Να καλυφθεί με αυτόν τον τρόπο. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι επενδύεται. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον επενδύσεων. Υπάρχουν για παράδειγμα κατασκευαστικές εταιρείες πλοίων που έρχονται σε εμάς. Όλα αυτά είναι δυνατά, ακριβώς επειδή απελευθερώνουμε δυνάμεις της αγοράς, όπως είπα προηγουμένως και είναι ξεκάθαρο τώρα, αφού δαπανήσαμε ή επενδύσαμε εκατοντάδες εκατομμύρια, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πανδημία και να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε την κατάσταση την οικονομική των πολιτών μας. Επίσης το κάναμε για άλλη μια φορά ενόψει των προβλημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Στην εξασφάλιση στη διασφάλιση της ενέργειας του εφοδιασμού. Λοιπόν, μετά το μπλοκάρισμα της Ρωσίας. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, θα κινηθούμε και μελλοντικά.

ΠτΔ: Ήδη από την αρχή όλες τις κυρώσεις που αφορούν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είπα προηγουμένως θέλω να το επαναλάβω. Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Θέσατε ένα θέμα που αφορά τη ναυτιλία. Υπάρχουν δύο παράγοντες τους οποίους πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη στις αποφάσεις μας. Το πρώτο αφορά ότι εκεί που υπάρχει κόστος για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε, τις ορθές αποφάσεις που λαμβάνουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρεμβαίνει για να ενισχύει αυτούς τους τομείς. Και το δεύτερο, το οποίο είναι σημαντικό, είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα. Είναι κάτι που θεωρώ ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να δούμε ακόμη περισσότερο. Κάποιοι δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις. Τις αποφάσεις που λαμβάνουμε στις Βρυξέλλες για τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και αυτό οδηγεί στη μη αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των κυρώσεων. Δεν υπάρχουν, δεν πετυχαίνουμε αυτά που στοχεύουμε με τις κυρώσεις, επειδή κάποιες χώρες επιλέγουν να μην τις εφαρμόσουν

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, σκοπός είναι να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Υποθέτω βάσιμα ότι το συζητήσατε, όπως είπατε εκτενώς με τον Καγκελάριο. Η πρότασή σας έχει πλέον συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι και η πρότασή σας για τον ορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητήσατε και το προφίλ και τα χαρακτηριστικά αυτής της προσωπικότητας. Ενδεχομένως και το όνομα,

ΠΤΔ: είχαμε μια πολύ ανοιχτή και ειλικρινής, αναπτύσσοντας τη δική μας προσέγγιση που περιλαμβάνει και την πιο πρωταγωνιστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω δημόσια να επαναλάβω ότι αυτή η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι προς αντικατάσταση των Ηνωμένων Εθνών. Έρχεται να στηρίξει, να λειτουργήσει ενισχυτικά προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών. Εξάλλου, τα Ηνωμένα Έθνη είναι για μας η ασφαλιστική δικλείδα σε σχέση με το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού, που πρέπει να είναι μια ομοσπονδιακή λύση. Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε, όταν είπα ότι είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση. Τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας να δουλέψει. Και ας αφήσουμε τη διπλωματία να δουλέψει. Σίγουρα ο ρόλος της Γερμανίας είναι καθοριστικής σημασίας και σίγουρα αυτή η επαφή θα συνεχιστεί.

Ερώτηση: Και μια ερώτηση προς τον κύριο καγκελάριο πριν έξι μήνες, όταν εσείς υποδεχθήκαμε τον πρώην πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, είχατε δώσει υπόσχεση. Μάλλον είχατε τονίσει ότι θα στηρίξετε αν αυτό ήταν επιθυμητό, πράγμα που επαναλάβατε και σήμερα στη διαπραγματευτική διαδικασία. Και ακούσαμε και από τον Κύπριο πρόεδρο ότι η βοήθεια της Γερμανίας είναι πράγματι επιθυμητή. Ποια είναι λοιπόν η θέση σας; Ως προς την προσπάθεια του νεοεκλεγέντος Προέδρου για την μη επανάληψη μάλλον την ανανέωση των συνομιλιών και ειδικά όπως βλέπετε εσείς τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της διαδικασίας,

Σας ευχαριστώ πολύ. Και εγώ ξεκάθαρα θα ήθελα να τονίσω ότι ως Γερμανία θέλω να είμαστε επιφυλακτικοί. Είμαι ιδιαίτερα και εγώ προσωπικά το επιθυμώ. Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από τη μεγάλη προθυμία να δοθεί πάλι νέα δυναμική σε αυτό το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων. Μεγάλος στόχος που έχει θέσει ο πρόεδρος και νομίζω ότι θα έπρεπε θα μας βοηθούσε όλους μας.

Γι αυτό θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι όλοι προς αυτή την κατεύθυνση, να υπάρξουν βήματα προόδου. Εδώ ήταν πολύ σημαντικό για μένα αυτή η προσωπική επαφή και συνομιλία με τον πρόεδρο, γιατί ουσιαστικά τώρα μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσα να εμβαθύνω αυτά τα ζητήματα με τους φίλους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά επιτρέψτε μου να σας τονίσω για άλλη μια φορά με μεγάλη ανάληψη ευθύνης θα ακολουθήσουμε την κατεύθυνση. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, το αναφέρατε μόλις προηγουμένως. Η Κύπρος είναι η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει δεχτεί τόσους πολλούς πρόσφυγες. Καμία χώρα ουσιαστικά δεν έχει τόσο πολλά άτομα και ευχαριστούμε εκ μέρους επίσης και της Γερμανίας ποια βοήθεια αναμένετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από πλευράς Γερμανίας για να υπάρχει μία ελάφρυνση ουσιαστικά αυτού του βάρους. Κυρία καγκελάριο, τώρα, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών που πρόκειται να υπάρξουν, να γίνουν στην Τουρκία την άλλη Κυριακή σε σχέση με τη συνάρτηση με την Κύπρο, αλλά όχι μόνον σε συνάρτηση με τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν και με την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας Και επιτρέψτε μου και άλλη μια άλλη πολιτικής φύσης ερώτηση. Η κυβέρνηση συνασπισμού έχει ουσιαστικά μεγάλες εντάσεις Το τελευταίο διάστημα μέχρι και σχεδόν της ρήξης έχει φτάσει σχεδόν σε μια ρήξη. Μπορούμε να κάνουμε λόγο πραγματικά για κρίση κυβέρνησης, κυβερνητική κρίση. Μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω τη Γερμανία γιατί η Γερμανία είναι από τα λίγα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του μεταναστευτικού, τα προβλήματα που δημιουργούνται ειδικά στις χώρες της πρώτης γραμμής. Και θέλω να ευχαριστήσω τη Γερμανία γιατί το τελευταίο διάστημα όχι μόνο δέχθηκε αριθμό μεταναστών από την Κύπρο στη Γερμανία. Δεν με απατά η μνήμη μου 232 άτομα, αλλά μέχρι τον Ιούνιο αναμένουμε άλλα 800 900 άτομα από την Κύπρο να μεταφερθούν στη Γερμανία. Και όταν λέμε για αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόνο μέσα από τέτοιες ενέργειες που δείχνετε στην πράξη Αλληλεγγύη.

Ως Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνουμε περισσότερα για το μεταναστευτικό και εμείς το βλέπουμε ιδιαίτερα στη συζήτηση στην παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά υπάρχουν δύο πτυχές. Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναλαμβάνω, πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Το ένα είναι το. Η Γερμανία δείχνει στην πράξη ότι αντιλαμβάνεται τη σημασία του και θα πρέπει και άλλα κράτη μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας. Και το δεύτερο αφορά τα ποσοστά του φαινομένου της μετανάστευσης. Αντί να αντιμετωπίσουμε τους λόγους που δημιουργούν το φαινόμενο της μετανάστευσης. Δεν θα σταματήσουμε να έχουμε τέτοιου είδους θέματα, αλλά ελπίζω σύντομα ως Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξουμε σε μια κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Εάν λάβετε μου, σας παρακαλώ το πρώτο στοιχείο της ερώτησής σας σωστά από τον Πρόεδρο και θα ήθελα απλώς να θέσω την ερώτηση. Λοιπόν, κοιτάξτε, είναι ξεκάθαρο. Ότι οι προκλήσεις, για παράδειγμα, της Κύπρου μπορούν να επιλυθούν μόνον εφόσον υπάρχει και καλή συνεργασία με την Τουρκία. Είναι πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν στην περιοχή και φυσικά όλοι μαζί θα καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να υπάρξει επί τόπου καλή γειτονία σχέσεις καλής γειτονίας και εμείς ως Γερμανία θα συμβάλουμε. Και αυτό είναι και επιθυμία αν θέλετε σας το λέω ρητώς. Επίσης, όσον αφορά την κατάσταση, αυτό που έχουμε κατά νου είναι να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα μετά από πολλά χρόνια αδράνειας. Θέλουμε να βάλουμε μπροστά διαδικασίες εκσυγχρονισμού της βιομηχανίας. Και εδώ τίθενται πάρα πολλά ερωτήματα. Πολύ περισσότερο ότι αν δεν κάνει κανείς τίποτα. Πάντως πρέπει να δούμε πώς θα είναι τα επόμενα βήματα για να στηρίξουμε τη βιωσιμότητα της οικονομίας και της χώρας μας. Και ζήτησε από όλους τις επόμενες εβδομάδες να συζητούμε τα ζητήματα τα οποία όλο επιλύονται, να τα συζητούμε μεταξύ μας. Πάλι εκτός μικροφώνου. Και στους δύο. Τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε πάρα πολύ μεγάλη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Στην Κύπρο παραβιάστηκε πολλές φορές και η ΑΟΖ. Είχαμε υπερπτήσεις, είχαμε υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, είχαμε απειλές πολέμου πάρα πολλές φορές από τα πιο επίσημα χείλη από τα χείλη του προέδρου της Τουρκίας. Την Κυριακή έχουμε εκλογές. Τι περιμένετε από την καινούργια; Όποια και να είναι αυτή τουρκική κυβέρνηση, κύριε Καγκελάριο, εσείς και η κυβέρνησή σας καταδίκασε πολλές φορές αυτή την πρακτική των τελευταίων χρόνων της Τουρκίας. Συνεχίζετε να την καταδικάζετε αυτή την πρακτική. Συνεχίζετε να είσαστε απέναντι σε αυτή την πρακτική. Και εσείς, κύριε Πρόεδρε, φοβάστε μια νέα κλιμάκωση; Εάν υπάρξει ισχυρότερη κυβέρνηση στην Τουρκία που έχει πολύ πιο γύρει προς την εθνικιστική πλευρά πια, βλέπουμε μια μεγάλη ενίσχυση του εθνικισμού στην Τουρκία. Ευχαριστώ πολύ. Όντως ζούμε σε μια εποχή με πολλά προβλήματα, με πολλές προκλήσεις. Την ίδια στιγμή όμως, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Δεν μπορούμε να φύγουμε την Κύπρο από την Ανατολική Μεσόγειο και να τη φέρουμε στην Κεντρική Ευρώπη. Άρα οφείλουμε και γι αυτό είμαστε εδώ να υποβάλλουμε προτάσεις, εισηγήσεις, να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να λυθούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Ναι, και υπάρχουν πολλά και γι αυτό είμαι σήμερα στη Γερμανία γιατί ξέρω ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο τόσο στα ελληνοτουρκικά αλλά και στις δικές μας περιπτώσεις στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Ότι η Γερμανία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο έτσι ώστε να τερματιστούν αυτές οι ενέργειες Και είμαστε εδώ με προτάσεις, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, θετική προσέγγιση για να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Όσον αφορά τις εκλογές στην Τουρκία, σίγουρα δεν θέλουμε κλιμάκωση σε καμία απολύτως περίπτωση. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, οι επιλογές του τουρκικού λαού θα είναι απόλυτα σεβαστές. Εκείνο που μπορώ να μεταφέρω από δικής μας πλευράς είναι η ετοιμότητά μας να δουλέψουμε μαζί, να συνεργαστούμε στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και πάντα εντός του διεθνούς πλαισίου, το οποίο πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστό.

Και αυτό το έθεσε ξεκάθαρα ο κ. Πρόεδρος. Αυτό που επιθυμούμε είναι να βάλουμε τις βάσεις για καλή, για σχέσεις καλής γειτονίας. Θα συμβάλουμε ακριβώς ούτως ώστε να έχουμε επιτυχία εδώ και ελπίζω να μπορέσουμε επιτέλους να έχουμε και βήματα προόδου. Θα ήθελα να το πω Πράγματι για άλλη μια φορά είμαι πάρα πολύ ευτυχής που για την πολύ υψηλή σημασία που δίνει ο Πρόεδρος στην επίλυση του Κυπριακού και πώς ακριβώς θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα της καλής γειτονίας πάνω σε αυτό, θα στηρίξουμε τις προσπάθειες μας. Σας ευχαριστούμε.