ΠτΔ: Εξαγγελία μέτρων για προστασία ξένων εργαζομένων

Συνάντηση με Πρέσβεις ή και επιτίμους προξένους τρίτων χωρών υπήκοοι των οποίων εργάζονται στην Κύπρο, θα έχει αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με σκοπό να εξαγγείλει μέτρα για περαιτέρω προστασία τους, όπως είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος απόψε, προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα στο Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο θα εξετάζει όλα τα παράπονα που αφορούν τη διαβίωση ξένων εργαζομένων στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή εγκαινίων του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Κύπρος έχει εκτεθεί τις τελευταίες 15 μέρες διεθνώς και ερωτηθείς με ποια μέτρα μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όπως έχετε υπόψη, αύριο θα συναντηθώ με τους Πρέσβεις ή επιτίμους προξένους τρίτων χωρών για τους εργαζόμενους στην Κύπρο. Και ο λόγος είναι για να εξαγγείλω κάποια μέτρα, έτσι ώστε να υπάρχει περαιτέρω προστασία.

Θα πρέπει, βεβαίως, να μη λησμονούμε, διότι μιλάμε για μερικές χιλιάδες οικογένειες στην Κύπρο, Κυπρίων εργοδοτών, που σαν αποτέλεσμα συμπεριφορών, (οι εργαζόμενοι) εγκαταλείπουν δηλαδή τους τόπους δουλειάς τους, και μιλάμε για ένα αριθμό 3600 και τόσων καταγγελιών μέχρι στιγμής από ιδιώτες. Θα πρέπει να δούμε και πώς τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ένα: Θα δημιουργηθεί ένα ειδικό τμήμα στο Γραφείο της Επίτροπου Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο θα εξετάζει κάθε παράπονο στα θέματα που αφορούν τη διαβίωση των εργαζομένων τρίτων χωρών στην Κύπρο».

Σε ερώτηση αν η Πολιτεία οφείλει μια συγγνώμη στις οικογένειες των ατόμων που χάθηκαν, ο Πρόεδρος είπε «χωρίς αμφιβολία. Και, ήδη, έχουμε πάρει μέτρα, έτσι ώστε – είναι κάτι θλιβερό – οι σοροί των θυμάτων να μεταφερθούν στην πατρίδα τους με έξοδα της Κυβέρνησης, ενώ έχει παρασχεθεί και ψυχολογική βοήθεια εκεί και όπου χρειαζόταν».

Ερωτηθείς αν σκοπεύει να επισπεύσει κάποιες σκέψεις για επικείμενο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.

Check Also

Μαυρογιάννης: Επικοινωνιακό τέχνασμα η μεσολάβηση Αβέρωφ στο πρόβλημα στέγασης φοιτητών ΤΕΠΑΚ

Μαυρογιάννης: Επικοινωνιακό τέχνασμα η μεσολάβηση Αβέρωφ στο πρόβλημα στέγασης φοιτητών ΤΕΠΑΚ Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου …

Ο Νίκος Νουρής ζήτησε την συνδρομή ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ροή μεταναστών από νεκρή ζώνη

Την συνδρομή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών από τα κατεχόμενα μέσω της …