ΠτΔ για μεταναστευτικό: Οι αιτήσεις ασύλου φτάνουν το 3,8% του πληθυσμού

ΠτΔ για μεταναστευτικό: Οι αιτήσεις ασύλου φτάνουν το 3,8% του πληθυσμού

Ως αποτέλεσμα και των πολιτικών της Άγκυρας παρατηρούνται αυξημένες μεταναστευτικές ροές είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε μέτρα, πάντοτε σεβόμενοι τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να αναφερθεί στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με τις μεταναστευτικές ροές, είπε ότι «είναι καλά γνωστό ότι αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρότατο πρόβλημα όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές είτε αυτές προέρχονται από πρόσφυγες, από εμπόλεμες περιοχές, είτε από οικονομικούς μετανάστες.

Η Κύπρος, μεταξύ 2015-2019 παρουσιάζει μια αύξηση ροών που φτάνει μέχρι το 320%. Να υπομνήσω ακόμα ότι με βάση τους όσους έχουν εγκριθεί και είναι δικαιούχοι πολιτικού ασύλου, με τους όσους αιτούνται, και τις εκκρεμότητες ενώπιον του δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, φτάνουν το 3,8% του πληθυσμού της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Τελευταία παρατηρείται μια αυξημένη ροή ως αποτέλεσμα και των πολιτικών της Άγκυρας.

Είμαστε υποχρεωμένοι, συνεπώς, ακολουθώντας πάντοτε και σεβόμενοι τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να λάβουμε μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Είμαστε η πρώτη χώρα από τα κράτη μέλη με το ποσοστό, σε σχέση με την αναλογία πληθυσμού, το οποίο καταγράφεται όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές. Συνεπώς, πρέπει να πάρουμε μέτρα.

Σήμερα έγινε μια πρώτη σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και με τη συμβολή του, έτσι ώστε μια σειρά μέτρων με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της ΕΕ να μπορούν να ληφθούν και την Τρίτη, με τη συμβολή ελπίζω και των πολιτικών δυνάμεων από τις οποίες ζήτησα να υποβάλουν τις όποιες εισηγήσεις, να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τέτοια μέτρα που να προστατεύουν και τους όσους έχουν ανάγκη από πλευράς προσφύγων, αλλά και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας ως συνόλου».

Ερωτηθείς αν τα μέτρα αυτά θα αφορούν και τους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στα μέτρα που θα εξαγγελθούν θα περιλαμβάνονται και θέματα που αφορούν τους χώρους στέγασης, φύλαξης και γενικότερα περιορισμού κάποιων εκ των αιτούντων πολίτικό άσυλο».

Check Also

Χειροπέδες σε 43χρονο για υπόθεση παιδικής πορνογραφίας

Share Twitter Χειροπέδες σε 43χρονο για υπόθεση παιδικής πορνογραφίας Μέλη του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος …

Σε «συναγερμό» η Πυροσβεστική – 26 πυρκαγιές – Προβλήματα λόγω σφοδρών ανέμων

Share Twitter Σε «συναγερμό» η Πυροσβεστική – 26 πυρκαγιές – Προβλήματα λόγω σφοδρών ανέμων Η …