Πρόταση ΑΚΕΛ για τα απροσδόκητα έσοδα τραπεζών: Στόχος της το αυτονόητο, η στήριξη της κοινωνίας

Δήλωση μέλους Π.Γ. ΑΚΕΛ & Επικεφαλής Τομέα Οικονομίας Χ. Πολυκάρπου

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε χθες πρόταση νόμου για την επιβολή έκτακτου τέλους στα απροσδόκητα έσοδα των τραπεζών, τα οποία εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων απογειώθηκαν και ξεπέρασαν το €1 δις το 2023. Το έκτακτος τέλος -που θα είναι σε ισχύ για το 2024 και 2025- θα δημιουργήσει πρόσθετα κρατικά έσοδα €50 εκ. ετησίως. Μαζί με άλλους οικονομικούς πόρους που προνοούνται στη σχετική πρόταση θα προικοδοτήσουν τη δημιουργία ειδικού ταμείου αλληλεγγύης για την οικονομική στήριξη των δανειοληπτών και τη συνδρομή στην στεγαστική πολιτική του Κράτους.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ αποτελεί την απάντηση στην απροθυμία της Κυβέρνησης να στηρίξει αποτελεσματικά την κοινωνία λόγω της αυξανόμενης ακρίβειας και ειδικότερα λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων. Ακολουθεί το παράδειγμα άλλων χωρών της Ε.Ε. -ειδικότερα βασίζεται στο παράδειγμα της Ισπανίας- διαφυλάσσοντας με αυτό τον τρόπο τόσο τη χρηματοπιστωτική όσο και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Προς όσους κινδυνολογούν για την εφαρμογή της πρόταση η απάντηση είναι απλή. Η αξιοπιστία της χώρας δεν πλήττεται από την στήριξη της κοινωνίας, αντίθετα μια ευημερούσα κοινωνία είναι συστατικό στοιχείο μιας ισχυρής οικονομίας. Αν η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη είχε φροντίσει να έχει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για αντιμετώπιση της ακρίβειας η πρόταση του ΑΚΕΛ θα ήταν άνευ περιεχομένου.

Τους καλούμε λοιπόν ν’ αφήσουν στην άκρη την καλλιέργεια φόβου και να ακολουθήσουν το ΑΚΕΛ ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει τα αυτονόητα, να στηρίξει την κοινωνία.