Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Καλησπέρα σας,

Απευθύνομαι απόψε σ’ όλους τους συμπατριώτες μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για να τους εκφράσω με την ευκαιρία του νέου έτους τις πιο εγκάρδιες ευχές μου.

Ευχές για πραγμάτωση των συλλογικών και ατομικών προσδοκιών του λαού μας σε μια πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη, σ’ ένα κράτος σύγχρονο που θα εγγυάται την σταθερότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών του.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Το τέλος κάθε χρονιάς δίδει την ευκαιρία για απολογισμό των όσων βιώσαμε σαν πολίτες αλλά και μια συνοπτική ανασκόπηση των πεπραγμένων της Πολιτείας ή ακριβέστερα της κυβέρνησης της Χώρας.

Όπως και η ανατολή κάθε νέου χρόνου, την αφορμή για εξαγγελία των κύριων πολιτικών δράσεων που η Κυβέρνηση στοχεύει προκειμένου να επιτύχει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που ο λαός και η χώρα μας αντιμετωπίζει.

Φίλες και φίλοι,

Κατά την χρονιά που πέρασε συνεχίσαμε με την ίδια αποφασιστικότητα, συνέπεια και σοβαρότητα την πολιτική ανόρθωσης της οικονομίας, εξορθολογισμού των δημόσιων δαπανών, δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης αλλά και διασφάλισης της αξιοπιστίας τους κράτους.

Ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς αλλά και των θυσιών του λαού μας, την συνεργασία των πολιτικών κομμάτων και των οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων πετύχαμε σε λιγότερο από τρία χρόνια να ανατρέψουμε όλες τις προβλέψεις και αντί ύφεσης να καταγράψουμε την φετινή χρονιά ρυθμούς ανάπτυξης που θα πλησιάζουν το 2%.

Το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργήσαμε τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν την έξοδο από το μνημόνιο επιτυγχάνοντας έτσι την απεξάρτηση από τους Θεσμούς αλλά και την αποκατάσταση της κυριαρχίας του κράτους.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, το ΔΝΤ, αλλά και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναφέρονται με τα κολακευτικότερα σχόλια για τις επιτυχίες της πατρίδας μας.

Όσο όμως περήφανοι και αν δικαιωματικά μπορούμε να νιώθουμε, άλλο τόσο ασυγχώρητα ανεύθυνοι θα καταστούμε, αν παραγνωρίζοντας τα υπαρκτά ακόμη προβλήματα, εγκαταλείψουμε την πολιτική της σύνεσης, της αυτοσυγκράτησης, της σκληρής δουλειάς αλλά και αν δεν απαλλαγούμε οριστικά από τις νοοτροπίες του παρελθόντος.

Είναι γι αυτό που απευθύνω θερμή έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις και τα οργανωμένα σύνολα των εργαζομένων να συνεχίσουμε μαζί τις πολιτικές της ευθύνης, τις πολιτικές που με σιγουριά θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της δουλειάς στους ανέργους, να αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα των ευάλωτων ομάδων.

Η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά πιστεύουμε πως ο αδογμάτιστος διάλογος είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει τις επιθυμητές λύσεις στις όποιες διαφωνίες, αλλά και να διασφαλίσει την εργατική ειρήνη, προς όφελος του συνόλου.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Το 2015 προχωρήσαμε με την ίδια αποφασιστικότητα και συνέπεια στην υλοποίηση εκσυγχρονιστικών και μεταρρυθμιστικών τομών που άπτονται είτε της ευημερίας των πολιτών είτε της βελτίωσης της λειτουργίας του κράτους και των θεσμών.

Ενδεικτικά αναφέρω: Α. Την εμπέδωση του κοινωνικού κράτους μέσα από την βελτίωση των κριτηρίων για κάλυψη των ευάλωτων ομάδων του λαού καθιστώντας τον θεσμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος προσιτό σε περισσότερους δικαιούχους. Στόχος μας είναι το κράτος να είναι σε θέση να στηρίξει τον κάθε πολίτη που πραγματικά έχει ανάγκη.

Β. Στην προσπάθεια εμπέδωσης της αξιοκρατίας και εύρυθμης λειτουργίας αλλά και ποιοτικής βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών προς πολίτες, κατατέθηκαν στην Βουλή πέντε σχετικά νομοσχέδια.

Γ. Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση προχωρεί στον εκσυγχρονισμό της αναπτυξιακής δομής της δημόσιας υπηρεσίας στη βάση των βέλτιστων πρακτικών που επικρατούν σε σύγχρονα κράτη.

Δ. Με συνέπεια και την ίδια αποφασιστικότητα προχωρήσαμε στην ενίσχυση των θεσμών απονομής της δικαιοσύνης της εισαγγελικής αρχής και των διωκτικών αρχών αλλά και του Γενικού Ελεγκτή προκειμένου να υλοποιήσουμε την απόφασή μας για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς και κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

Από την πρώτη Ιανουαρίου τίθεται σε λειτουργία ο θεσμός του Διοικητικού Δικαστηρίου, η εισαγγελική αρχή βρίσκεται σε διαδικασία πρόσληψης 25 νέων εισαγγελέων, ενώ το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή ενισχύεται με 30 νέους λειτουργούς ούτως ώστε το έργο του να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματικό.

Ε. Ύστερα από δεκαετίες πετύχαμε την εισαγωγή μίας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που άπτεται τόσο του περιεχομένου της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και ρυθμίζει με αξιοκρατικό τρόπο την στελέχωση των εκπαιδευτηρίων μας.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Τα πιο πάνω συνιστούν μία συνοπτική καταγραφή των σημαντικότερων δράσεων της Κυβέρνησης κατά το χρόνο που μας πέρασε.

Γνωρίζουμε πως πολλά πρέπει να γίνουν. Γι αυτό και το 2016 η πορεία μας θέλουμε να είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρα.

Προς τον πιο πάνω σκοπό, θα συνεχίσουμε μία σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταστήσουμε το κράτος μας ακόμη πιο αξιόπιστο, ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας.

Γνωρίζοντας τα προβλήματα που ο τομέας της υγείας αντιμετωπίζει, απόφασή μας είναι να προχωρήσουμε με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων προκειμένου να εφαρμοστεί επιτέλους ένα βιώσιμο γενικό σύστημα υγείας.

Ένας σημαντικός τομέας που αφορά την ποιότητα ζωής των πολιτών είναι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ευελπιστούμε να επιτευχθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου χρόνου.

Συναφής εξάλλου με την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του εκσυγχρονισμού της αναπτυξιακής πολιτικής είναι και η σκοπούμενη εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Το 2016 προδιαγράφεται ιδιαίτερα σημαντικό στους τομείς της ανάπτυξης. Ενισχύουμε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τις αναπτυξιακές δαπάνες, ενώ δημιουργούμε με την αδειοδότηση καζίνου και υλοποίηση σειράς αναπτυξιακών έργων από τον ιδιωτικό τομέα τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.

Φίλες και φίλοι,

Το 2015 μπορεί να θεωρηθεί έτος σταθμός στην ενίσχυση των διμερών και πολυμερών μας σχέσεων με τρίτα κράτη.

Μέσα από μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική ενισχύσαμε την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Εμβαθύναμε περαιτέρω τις σχέσεις με παραδοσιακά φίλες χώρες ενώ διευρύναμε τον ορίζοντα των συνεργασιών με χώρες που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζαμε προβλήματα προσέγγισης.

Με την επιτυχία των τριμερών συνεργασιών ενισχύουμε τις συνέργειες για διασφάλιση και αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου μετατρέποντας την Κύπρο σε βασικό παράγοντα ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή μας και την Ευρώπη.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Χωρίς να θέλω να δημιουργώ ανεδαφικές προσδοκίες πιστεύω πως το 2016 μπορεί να αποτελέσει την χρονιά που θα δώσει τέλος στην απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση με την απαλλαγή μας από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας.

Όπως καλά γνωρίζετε, από τον Μάιο του 2015 έχουμε εμπλακεί σε ένα εντατικό διάλογο για επίλυση του Κυπριακού. Μίας λύσης που θα οδηγεί στη μετεξέλιξη της Κυπριακής δημοκρατίας σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό, σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών του και που η κυριαρχία του δεν θα αμφισβητείται από την ύπαρξη αναχρονιστικών παρεμβατικών δικαιωμάτων από οποιαδήποτε τρίτη χώρα.

Ο μέχρι σήμερα διάλογος που έχει καλύψει το σύνολο των κεφαλαίων που άπτονται του κυπριακού προβλήματος διακρίνεται από συναντίληψη σε πλείστα όσα θέματα αλλά και διαφορές σε σημαντικά άλλα.

Απευθυνόμενος στους ελληνοκύπριους συμπατριώτες μου, θα ήθελα να τονίσω πως για να επιτύχουμε τους στόχους που διαχρονικά έχουμε θέσει, θα πρέπει να υπάρξει συνέπεια και προσήλωση στα όσα κατά καιρούς ιστορικά η πολιτική ηγεσία έχει υιοθετήσει μέσα από συμφωνίες κορυφής ή επιτύχει μέσα από ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Θέλω την ίδια ώρα να επισημάνω πως απόκλιση από τα συμφωνηθέντα και τις ομόφωνες αποφάσεις του εθνικού Συμβουλίου δεν εγκυμονεί μόνο τον κίνδυνο διαιώνισης του αδιεξόδου αλλά και επιδείνωση των συνθηκών που θα επιτρέπουν στο μέλλον την διεκδίκηση λύσης που θα διασφαλίζει τα όσα σήμερα διεκδικούμε στηριζόμενοι στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως είμαι αποφασισμένος ακούραστα να συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις, στη βάση της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου της 11 ης Σεπτεμβρίου του 2009. Και τούτο γιατί πιστεύω πως μόνο η λύση με βάση τις πιο πάνω αρχές μπορεί να δώσει τη σιγουριά για ένα μέλλον με ασφάλεια, ειρηνική συνύπαρξη και προοπτική για τις νέες γενιές που θα ακολουθήσουν.

Απευθυνόμενος προς του Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου, θέλω να τους διαβεβαιώσω πως δεν παραγνωρίζω τις ανησυχίες που εκφράζονται. Η βάση λύσης που έχει συμφωνηθεί εξουδετερώνει οριστικά κάθε ανησυχία που ορθά ή εσφαλμένα ανάγεται στο παρελθόν.

Την ίδια ώρα η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για ένα σίγουρο μέλλον.

Γι αυτό και ως εκφραστής της κοινής επιθυμίας για ειρηνική συμβίωση συνύπαρξη και συνδημιουργία θα ήθελα να επισημάνω πως ο μόνος τρόπος να τερματιστεί το καθεστώς αβεβαιότητας και απομόνωσης ή αποστέρησης από τα οφέλη της συμμετοχής σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, είναι η αποδοχή μίας λύσης που δεν θα παραγνωρίζει τα δικαιώματα και τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δική μου επιδίωξη δεν είναι μία λύση που θα δημιουργεί νικητές και θα αφήνει ηττημένους. Κοινή επιθυμία θα πρέπει να είναι η δημιουργία μίας κοινής πατρίδας που μέσα από τον θεσμικά κατοχυρωμένο αλληλοσεβασμό των πολιτών της, θα δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και ευημερίας και θα λειτουργεί ως παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης ανεξάρτητα εθνικής καταγωγής ή θρησκευτικής πίστης.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες.

Εύχομαι από καρδιάς το 2016 να είναι η χρονιά που θα γιορτάζουμε μαζί την αποκατάσταση της ειρήνης στην πατρίδα μας.