Προσωπικά αντικείμενα του Μπεν Άλι πωλούν οι Τυνήσιοι

Χιλιάδες πίνακες, δεκάδες αυτοκίνητα, κοσμήματα, ακόμη και ηλεκτρικές συσκευές του έκπτωτου προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Άλι, βγάζει στο «σφυρί» η κυβέρνηση της Τυνησίας.

Τα 39 πολυτελή αυτοκίνητα, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στην έκθεση-δημοπρασία. Ανάμεσά τους μία Λαμποργκίνι Gallardo LP 460, μία Μπέντλεϊ, μία θωρακισμένη λιμουζίνα Κράισλερ κι ένα Maybach 62.

Προς πώληση είναι ακόμη 300 πορσελάνες και πολύτιμα χαλιά, πίνακες ζωγραφικής, τηλεοράσεις και υπολογιστές.  Τα μικρής αξίας αντικείμενα, κάτω των 5.000 ευρώ, θα διατίθενται προς άμεση πώληση, αλλά εκείνα που αποτιμώνται ακριβότερα θα κερδίσει αυτός που θα πλειοδοτήσει σε τιμή αγοράς, δήλωσε ο μεταβατικός υπουργός Οικονομικών Σλιμ Μπέσμπες. Στόχος τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η έκθεσης θα γίνει σε ένα ξενοδοχείο στο Γκάμαρθ, προάστιο της Τύνιδας και θα διαρκέσει ένα μήνα.

Με εξαίρεση υπηκόους προερχόμενους από το Ισραήλ, η πώληση είναι ανοικτή προς όλον τον κόσμο»,  είπε κυβερνητιός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πως το ανώτατο όριο επισκεπτών θα είναι καθημερινά 500 άτομα.

Το εισιτήριο για το κοινό θα είναι 30 δηνάρια (15 ευρώ), τίμημα ιδιαίτερα υψηλό για τη συντριπτική πλειονότητα των Τυνήσιων, των οποίων ο κατώτατος μισθός μόλις που φθάνει τα 320 δηνάρια (160 ευρώ) και σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα κατά κεφαλήν φθάνει τα 4.070 δολάρια ετησίως