Προκλητικός ο Ακάρ: Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει παράνομα 16 νησιά

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ μίλησε στην εφημερίδα Hürriyet και δεν δίστασε να κατηγορήσει τη στάση της Ελλάδας για την αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας στα θέματα αυτά, δυσκολεύει την επίλυσή τους σε κοινό επίπεδο. Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συμφωνίες. Από την άλλη, με έναν τρόπο χωρίς προηγούμενο στον κόσμο και στην ιστορία, ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια. Αυτό δεν είναι λογικό» ανέφερε αρχικά ο Ακάρ, γύρω από τα ζητήματα στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας συνέχισε, λέγοντας:

«Περιμένουμε από την Ελλάδα που είναι και σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ να παραμείνει πίστη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις συνθήκες που έχει υπογράψει. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς.

Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων αδελφών μας. Σε αυτό το πλαίσιο, κανείς δεν πρέοει να δοκιμάζει τις δυνάμεις μας με αυτό τον τρόπο».

Ο Ακάρ αναφέρθηκε και στην αποστολή δυνάμεων στη Λιβύη, τονίζοντας:

«Ο επικεφαλής της νόμιμης διοίκησης της Λιβύης, Φαγέζ Σάρατζ, έστειλε μια επιστολή στον πρόεδρό μας και ζήτησε βοήθεια. Έτσι, στείλαμε την απαραίτητη στρατιωτική και τεχνική βοήθεια για συμβουλευτικούς κι εκπαιδευτικούς λόγους. Επιπρόσθετα, όταν είναι απαραίτητο, κάποια πλοία μας λειτουργούν στη συγκεκριμένη περιοχή, μέσα στο πλαίσιο που ορίζει το ΝΑΤΟ».

 

 

Check Also

Δανία: Εντοπίστηκαν δύο πιθανά κρούσματα της μετάλλαξης Omicron – Ήρθαν από τη Νότια Αφρική

Η Δανία εντόπισε πιθανότατα τη νέα παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2, σε δύο άτομα που έφτασαν …

Βραζιλία – Kορωνοϊός: 229 θάνατοι και πάνω από 9.000 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε το Σάββατο (27/11) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν …