Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας

Προκηρύχθηκε σήμερα, από το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο διαγωνισμός για την ανάληψη των κατασκευαστικών έργων της Φάσης Α1, του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας.

Πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο και εξαιρετικά σημαντικό έργο, το οποίο αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου, για προώθηση έργων ανάπτυξης και αποσυμφόρησης της τροχαίας κίνησης. Η υλοποίηση του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας, εκτιμάται ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην είσοδο της Λευκωσίας.

Η Φάση Α1 διαλαμβάνει αυτοκινητόδρομο μήκους 7,5 χλμ, για σύνδεση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου Α1 (Λεμεσού – Λευκωσίας) παρά τον κόμβο της Βιομηχανικής περιοχής Ιδαλίου με την Λεωφόρο Τσερίου, παρά την βιοτεχνική περιοχή Λακατάμιας. Περιλαμβάνει επίσης, 10 χλμ συνδετήριων δρόμων, 3 ανισόπεδους κόμβους και 1 ισόπεδο τερματικό κυκλικό κόμβο, για αποκατάσταση συνδέσεων με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

Το χρονοδιάγραμμα για την Φάση Α1 προβλέπει έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών κατά το 1ο εξάμηνο του 2020 με συνολική διάρκεια τριών ετών.

H εκτίμηση κόστους για την Φάση Α1 ανέρχεται στα €62 εκ. συν ΦΠΑ. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει διασφαλίσει την ένταξη του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) ως μέρος του Κεντρικού Δικτύου της Κύπρου και του Διαδρόμου Orient / East-Med και έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση ύψους €43,8 εκατομμυρίων, μέσω της Διευκόλυνσης “Συνδέοντας την Ευρώπη – Connecting Europe Facility” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο σύνολο του, ο Περιμετρικός Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας προγραμματίζεται να κατασκευαστεί σε πέντε φάσεις, με κόστος που προκαταρκτικά εκτιμάται στα €350 εκατομμύρια. Με την ολοκλήρωση του θα συνδέσει περιφερειακά τους κύριους ακτινωτούς δρόμους Λευκωσίας – Λεμεσού( Α1), Λευκωσίας – Κοκκινοτριμιθιάς (Α9) και τον προτεινόμενο αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Παλαιχωρίου. Θα λειτουργεί ως ένας δακτύλιος, συμβάλλοντας στην ουσιαστική αποσυμφόρηση των αστικών δρόμων της πρωτεύουσας.

Check Also

ΔΟΜ και ΚΔ οργάνωσαν την εθελούσια επιστροφή 84 μεταναστών

Share Twitter ΔΟΜ και ΚΔ οργάνωσαν την εθελούσια επιστροφή 84 μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, …

Καταγγελίες σε 21 πολίτες και 4 υποστατικά για παραβίαση των μέτρων

Share Twitter Καταγγελίες σε 21 πολίτες και 4 υποστατικά για παραβίαση των μέτρων Στο πλαίσιο …