Προκαλεί ο Σουλτάνος! Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο του τουρκικού πολιτισμού (Video)

Σύμβολο αναβίωσης του τουρκικού πολιτισμού χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Αγία Σοφία, μετά την απόφασή του για μετατροπή της σε τζαμί.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ένα χρόνο αφότου διαβάστηκε η πρώτη μουσουλαμνική προσευχή, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε σαφείς αναφορές στην Οθωμανική αυτοκρατορία και γιορτάζει προκλητικά την επέτειο, αγνοώντας την διεθνή καταδίκη που έχει προκαλέσει η απόφασή του. Μάλιστα, μιλά για «ανάσταση της Αγίας Σοφίας».

Χθες, η 44η Σύνοδος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO καταδίκασε τη μετατροπή σε τζαμί όχι μόνον της Αγίας Σοφίας, αλλά και της Μονής της Χώρας,
εκφράζοντας ανησυχία για τις επιπτώσεις στον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων.

Η Επιτροπή κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει κάποια άλλη ριζική αλλαγή στα δύο μνημεία. Η Τουρκία καλείται από την UNESCO να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ενημερωμένη έκθεση των ενεργειών συντήρησης των μνημείων. Η έκθεση πρέπει να κατατεθεί έως την 1η Φεβρουαρίου 2022, προκειμένου του θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.

Check Also

Γαλλία: O «Κάρλος το Τσακάλι» ζητάει μείωση της ποινής του – Αμετανόητος στο δικαστήριο

«Βρίσκομαι σε αναγκαστικές διακοπές στην Γαλλία επί 27,5 χρόνια» ήταν τα λόγια που είπε κατά …

Αμερικανός ΥΠΕΞ: Πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα οι τουρκικές δυνάμεις από τη Λιβύη

Πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα οι τουρκικές δυνάμεις από τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων όλων των ξένων στρατευμάτων …