Προκαλεί ο Αλεξάντερ Ντάουνερ

Αγανάκτηση προκαλεί η δήλωση του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ότι « τα Ηνωμένα Έθνη αναπτύσσονται διάφοροι προβληματισμοί για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό, μεταξύ αυτών κατά πόσον η προσφερόμενη λύση είναι (όντως) η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Την προκλητική αυτή τοποθέτηση έκανε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, σύμφωνα με τον «Φ»,  κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημέρωσης ξένων πρεσβευτών στη Λευκωσία.

Ο ειδικός σύμβουλος ανέφερε, ότι η  διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι η προσφερόμενη λύση ή κάτι άλλο, χωρίς πάντως να εξηγήσει το «κάτι άλλο».

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος αναμενόταν να αναχωρήσει χθες από την Κύπρο για το Λονδίνο, είχε και συνάντηση με τους συμβούλους, τον Προεδρικό Επίτροπο Γιώργο Ιακώβου και τον συνεργάτη του κατοχικού ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ, για την πορεία των τεχνικών επιτροπών. Φεύγοντας από την Κύπρο θα επισκεφτεί το Λονδίνο, την Αθήνα, την Άγκυρα και τις Βρυξέλλες. Θα επιστρέψει στην Κύπρο τον Ιανουάριο, μερικές εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές.