Προεκλογικός “πόλεμος” ανακοινώσεων – Συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Νίκος Αναστασιάδης

Σκληραίνει το προεκλογικό παιχνίδι, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογική αναμέτρηση έχει ξεκινήσει.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν φαβορί τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη , ο οποίος  προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των εκλογών με 40%, έναντι 20,5% του Σταύρου Μαλά, τον οποίο στηρίζει το ΑΚΕΛ και 17,9% του Γιώργου Λιλλήκα, τον οποίο στηρίζει η ΕΔΕΚ και προσελκύει και μερίδα του ΔΗΚΟ.

Οι υποψήφιοι και τα κομματικά επιτελεία έχουν επιδοθεί σε «πόλεμο» ανακοινώσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κατηγόρησε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι αν εκλεγεί θα κάνει την Κύπρο «επαίτη» της Ευρώπης, έτοιμος να παραδώσει στους δανειστές τα πάντα… «η κυβέρνηση απαιτεί και διεκδικεί τα δικαιώματα του λαού μας και δεν επαιτεί όπως ο κ. Αναστασιάδης θα ήθελε να κάνουμε, καθυβρίζοντας καθημερινά την Κυβέρνηση για τη διεκδικητική της στάση. Είναι γι’ αυτό που ο κ. Αναστασιάδης εκβίαζε τον Πρόεδρο για την άρον άρον υπογραφή του Μνημονίου, όταν η Κυβέρνηση βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για να σώσει το φυσικό αέριο, τους ημικρατικούς οργανισμούς και θεσμικές κατακτήσεις των εργαζομένων. Αν εισακουόταν ο κ. Αναστασιάδης τίποτα η Κύπρος δεν θα μπορούσε να διασώσει… Ό,τι αντιλαϊκό και αντιδραστικό θα έρχεται απ’  έξω ο κ. Αναστασιάδης ασμένως θα το υιοθετεί και θα το επιβάλλει”, ανέφερε.

Οι δηλώσεις το κ. Στεφάνου έρχονται μία ημέρα μετά τη δημοσίευση της νέας δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Φιλελεύθερου, από την εταιρεία RAI , που παρουσιάζει σαφές προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη.

Σε περίπτωση δεύτερου γύρου στο σενάριο Αναστασιάδης -Μαλάς η πρόθεση ψήφου είναι 50,1% με 28,3%, ενώ στο σενάριο Αναστασιάδης-Λιλλήκας είναι 45,7% με 30,4%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση τα ζητήματα, που καθορίζουν την ψήφο των πολιτών είναι: 74% Οικονομία, 48% Κυπριακό, 10% Εσωτερική Διακυβέρνηση

Μορφή «ντέρμπι» σε περίπτωση δεύτερου γύρου προσλαμβάνει ο αγώνας για τη δεύτερη θέση μεταξύ Μαλά και Λιλλήκα, παρά το άνοιγμα της «ψαλίδας» υπέρ του υποψηφίου που στηρίζει το ΑΚΕΛ κατά δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες, διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους που καθιστά αβέβαιο ποιος τελικά θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών