Ποιο ζώο τρέμει ο Λευκός καρχαρίας… (Video)

Μπορεί ο μεγάλος λευκός καρχαρίας να θεωρείται ο «βασιλιάς των θαλασσών», ο απόλυτος κυνηγός των ωκεανών, αλλά η άποψη αυτή μάλλον θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα οι λευκοί καρχαρίες τρέμουν τόσο πολύ τις όρκες, που κάνουν έως και ένα χρόνο να επιστρέψουν στα λημέρια τους αν εμφανιστούν εκεί οι φάλαινες-δολοφόνοι.

Ο Σαλβαντόρ Γιόργκενσεν και η ομάδα των συνεργατών του στο Monterey Bay Aquarium τοποθέτησαν αναμεταδότες σε μεγάλους λευκούς καρχαρίες και συνέκριναν τα αποτελέσματα από τις παρατηρήσεις με ανάλογες από άλλους καρχαρίες, θαλάσσιους ελέφαντες και όρκες των τελευταίων 27 χρόνων.

Οι ερευνητές επικέντρωσαν την έρευνά τους κυρίως στη θαλάσσια περιοχή των νήσων Farallon ανοικτά της Καλιφόρνια και διαπίστωσαν ότι όποτε εμφανίζονταν φάλαινες δολοφόνοι στα λημέρια των λευκών καρχαριών, οι τελευταίοι τα εγκατέλειπαν μέσα σε λίγα λεπτά και εξαφανίζονταν στον ωκεανό, αναζητώντας άλλες αποικίες θαλάσσιων ελεφάντων.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι όρκες παρέμεναν συνήθως περί τη μία ώρα στην περιοχή, ενώ οι επιστήμονες κατέγραψαν μόνον μία επίθεσή τους σε λευκό καρχαρία, όταν καταβρόχθισαν μόνον το συκώτι του, όπου αποθηκεύεται λίπος και ιχθυέλαιο και αποτελεί βασική διατροφική πηγή.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν, πάντως, να εξακριβώσουν αν οι φάλαινες δολοφόνοι αντιμετωπίζουν τους λευκούς καρχαρίες ως λεία ή ως ανταγωνιστή στο κυνήγι. Όπως λένε, η ανάλυση της συμπεριφοράς των θαλάσσιων σαρκοβόρων είναι δυσκολότερη απ’ ό,τι εκείνων που ζουν στη στεριά και γι’ αυτό θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να κατανοήσουν πλήρως τη δυναμική της.

Check Also

Μεξικό: Απίστευτο ξύλο μεταξύ ταξιτζήδων και αστυνομικών..! (Video)

Share Twitter Ξύλο και των γονέων ανάμεσα σε ταξιτζήδες και αστυνομικούς, με πλήθος κόσμου τριγύρω …

Tο πιο νευριασμένο νεογέννητο μωρό του κόσμου..!

Share Twitter Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει viral μία φωτογραφία με ένα νεογέννητο που έχει …