Παγκόσμια τράπεζα σπόρων: Σε κίνδυνο η ασφάλεια τροφίμων…

Την χειμερινή εκείνη ημέρα, ο κόσμος είχε γυρίσει ανάποδα: έβρεχε στον Αρκτικό Κύκλο και χιόνιζε στη Ρώμη.

Η αντίφαση δεν είχε μείνει απαρατήρητη από όσους συγκεντρώθηκαν στο Svalbard Global Seed Vault, που βρίσκεται κοντά στην κορυφή του κόσμου. Οι επιστήμονες, οι ακτιβιστές, τα στελέχη και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν στο Longyearbyen, για να αναδείξουν τη δεκαετή επέτειο αυτού που έγινε γνωστό ως Doomsday Vault, δηλαδή την απόφαση να αποθηκεύονται σπόροι από τις σημαντικότερες καλλιέργειες του πλανήτη σε ένα βουνό, απέναντι στις αποκαλυπτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τον πόλεμο.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν τώρα είναι ότι το κλίμα αλλάζει πολύ πιο γρήγορα από ό, τι είχαν φανταστεί. Η εγκατάσταση υπέστη μια διαρροή πέρυσι, καθώς η κατασκευή δεν είχε λάβει υπόψη ότι η μονίμως χιονισμένη περιοχή θα μπορούσε να δει τα χιόνια να λιώνουν. Η Νορβηγία δαπανά τώρα περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει και να βελτιώσει την εγκατάσταση. Αλλά δεν είναι μόνο το κτίριο.

“Η βιοποικιλότητα είναι το δομικό στοιχείο για την ανάπτυξη νέων μονάδων και λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε μια τρομερή ανάγκη να αναπτύξουμε γρήγορα νέες ποικιλίες”, δήλωσε ο Aaslaug Marie Haga, εκτελεστικός διευθυντής της Crop Trust, μιας ομάδας που ιδρύθηκε για να υποστηρίξει τις τράπεζες γονιδίων. “Το κλίμα αλλάζει πιο γρήγορα από ό, τι τα φυτά μπορούν να χειριστούν.”

Check Also

H Τουρκία συστήνει στις τράπεζες να μην διανέμουν μερίσματα

Να μην διανέμουν μερίσματα από τα κέρδη το 2021 συμβουλεύει τους εμπορικούς δανειστές η ρυθμιστική …

Πτώση στην τιμή του χρυσού – “Άλμα” 12% για το παλλάδιο

Με πτώση ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση της Παρασκευής η τιμή του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο, …