Παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας

Παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας

H 20η Μαρτίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας το 1985 με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement) και έχει εξαπλωθεί και εκτός των ορίων των ΗΠΑ.

Η καμπάνια στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού από τις συνέπειες της διατροφής που βασίζεται στα ζωικά προϊόντα. Εστιάζεται στην κακοποποίηση των ζώων στα σφαγεία, στα περιβαλλοντικά προβλήματα από τις μεγάλες φάρμες, αλλά και στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

Σε επίπεδο διατροφολογίας η χορτοφαγία υπό τις σωστές προϋποθέσεις , μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία (μείωση επιπέδων χοληστερόλης, υπέρτασης, διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους κλπ).

Ωστόσο όταν κάποιος ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή πρέπει να μεριμνά για την λήψη διαφόρων συστατικών προκειμένου να αποφύγει την έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος, το ασβέστιο κ.α. η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές τον οργανισμό.

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη και οι βλάβες από την κατανάλωση ζωικών τροφίμων:

ΥΠΕΡ:

Το κρέας αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου με τη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα και συμμετέχει στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και στην πρόληψη της αναιμίας. Η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αναιμίας με επακόλουθα συμπτώματα κόπωσης, τριχόπτωσης και αδυναμίας.

Το κρέας περιέχει ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη, τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση των τραυμάτων και τον έλεγχο της όρεξης. 90γρ κόκκινου κρέατος προσφέρουν το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ψευδαργύρου.

Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.

Τα ζωικά τρόφιμα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό και μυϊκή ενδυνάμωση.

Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα χαρακτηρίζονται από το υψηλό περιεχόμενο σε ασβέστιο, το οποίο όχι μόνο ενισχύει την υγεία των δοντιών και των οστών.

ΚΑΤΑ:

Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου: Τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά περισσότερες από δύο μερίδες (περισσότερα από 160γρ) κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος όπως τα αλλαντικά, διατρέχουν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα (λιγότερο από 20 γραμμάρια κάθε μέρα).

Είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος: η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο δυσλιπιδαιμιών και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι νέες γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα κόκκινου κρέατος ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού λόγω των ορμονών που χορηγούνται στα βοοειδή κατά την εκτροφή τους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη που έγινε από κοινού από την Ιατρική Σχολή του Harvard, το Νοσοκομείο Γυναικών και το Νοσοκομείο Brigham της Βοστώνης στις ΗΠΑ.

Συνεπώς στο ερώτημα αν θα πρέπει να απέχουμε από το κρέας και τα παράγωγά του, η απάντηση είναι ότι κάθε τρόφιμο έχει τη θέση του στην πυραμίδα της διατροφής και μπορεί να είναι ωφέλιμο αρκεί να καταναλώνεται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

 

Check Also

Αυτά είναι τα πασίγνωστα χάπια που μειώνουν κατά 50% τη βαρύτητα του κορωνοϊού

Share Twitter Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες για …

Υγεία: Αυτά είναι τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα…

Share Twitter Υγεία: Αυτά είναι τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα… Δυστυχώς, δεκατέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο …