Πάμπλο Εσκομπάρ: Βρετανοί μισθοφόροι κλήθηκαν να τον σκοτώσουν έναντι $1 εκατ.

Πάμπλο Εσκομπάρ: Βρετανοί μισθοφόροι κλήθηκαν να τον σκοτώσουν έναντι $1 εκατ.

«Φέρτε μου το κεφάλι του Πάμπο Εσκομπάρ» ήταν η εντολή που δόθηκε στον Dave Tomkins και μια ομάδα μισθοφόρων από αντίπαλο καρτέλ

Το κεφάλι του Πάμπλο Εσκομπάρ επί πίνακι ζήτησε αντίπαλο καρτέλ από μία ομάδα Βρετανών μισθοφόρων, καθώς ήθελαν να βγάλουν τον «βασιλιά της κοκαΐνης» από τη μέση, μια αποστολή που έμελλε να αποτύχει.

Σύμφωνα με την Sun, για την αποστολή εκλήθη ο μισθοφόρος Dave Tomkins και ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να αρνηθεί. «Ντέιβιντ, φέρε μου το κεφάλι του Εσκομπάρ και θα σου δώσω 1 εκατομμύριο δολάρια» του είπε ο αρχηγός του αντίπαλου καρτέλ.

Η κυριαρχία του Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν δεδομένη. Ο Κολομβιανός ναρκέμπορος είχε τον έλεγχο της διανομής του 80% της παγκόσμιας κοκαΐνης. Ο Ντέιβ απάντησε θετικά στην πρόταση που του έγινε, όπως δηλώνει στην εφημερίδα. Άλλωστε το ποσό δεν τον προβλημάτισε, αφού και οι αντίπαλοι του Εσκπομπάρ είχαν επίσης πολλά χρήματα. Η αποστολή δεν έδειχνε δύσκολη για τον μισθοφόρο.

 

Η περιπέτειά τους έγινε ντοκιμαντέρ

Αν και δεν είχε επίσημη στρατιωτική εκπαίδευση, ο έμπορος όπλων από το Λονδίνο ήταν βετεράνος αιματηρών συγκρούσεων σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Συγκέντρωσε μία ντουζίνα άνδρες που ανήκαν στο παρελθόν στις ειδικές δυνάμεις και ξεκίνησε την αποστολή. Η επιλογή του ήταν πολύ προσεκτική. «Δεν μπορείς να ζητήσεις τη δολοφονία του Πάμπλο Εσκομπάρ, εκτός αν έχεις τη σωστή εμπειρία». Διάλεξε δε για υπεύθυνο της αποστολής έναν Σκωτσέζο, τον Πίτερ ΜακΆλες και ξεκίνησαν με δύο ελικόπτερα, έχοντας μαζί τους αρκετά πυρομαχικά για να σκοτώσουν 3.000 παιδιά.

Η περιπέτεια των δύο ανδρών έχει καταγραφεί σε ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σκοτώνοντας τον Εσκομπάρ» (Killing Escobar). Πλέον, ο Πίτερ είναι 78 ετών και έχει αποχωρήσει εδώ και πολύ καιρό από την αγορά των μισθοφόρων. Από το σπίτι του στο Μπέρμιγχαμ δηλώνει ενθουσιασμένος με το αντικείμενο του ντοκιμαντέρ.

«Για μένα, πρώτα ερχόταν η περιπέτεια. Τα χρήματα είχαν δεύτερη θέση» λέει ο Πίτερ, ενώ και για τον Ντέιβ υποστηρίζει ότι είναι ένας άνθρωπος που αν και έχει σκοτεινό παρελθόν, έχει τιμή. «Αν λέει ότι πρόκειται να κάνει κάτι, θα το κάνει».

Το ταξίδι του Ντέιβ δεν ήταν προφανές. Ο πατέρας του ήταν οδοκαθαριστής και η μητέρα του μαγείρισσα, ενώ είχε γεννηθεί στη Βικτόρια του Νοτιοδυτικού Λονδίνου. «Δεν είχα φιλοδοξίες να γίνω κάτι» λέει στη Sun. Στο παρελθόν είχε πάει στη θάλασσα με το Εμπορικό Ναυτικό και θα παρέμενε, αν δεν του το επέβαλαν οι περιστάσεις, όπως λέει. Ποιες ήταν οι περιστάσεις; Ο Ντέιβ γρονθοκόπησε έναν αστυνομικό και πήγε στη φυλακή. Στη συνέχεια, κι ενώ ήταν διευθυντής σε μια αποτυχημένη εταιρεία μεταφορών, βρήκε τον Τζον, έναν πρώην αλεξιπτωτιστή.

Πώς έγινε μισθοφόρος

Ο Ντέιβ παραιτήθηκε από την εταιρεία πριν αποτύχει. Ωστόσο όλοι οι άνδρες ήταν πρώην αλεξιπτωτιστές και ένα βράδυ σε κατάσταση μέθης σκέφτηκαν ότι χρειάζονται έναν καλό πόλεμο και οι ίδιοι να γίνουν μισθοφόροι. Ο Τζον έβαλε αγγελία σε εφημερίδα και έκτοτε το τηλέφωνο δεν σταμάτησε ποτέ να χτυπά. Σύντομα τους κάλεσαν στην Αγκόλα, η οποία το 1976 αντιμετώπιζε έναν αιματηρό εμφύλιο. Βρισκόταν στην Αφρική για λιγότερο από ένα μήνα όταν τραυματίστηκε στους γλουτούς.

Η σύζυγός του εξηγεί ότι αν και επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο τραυματισμός του δεν το σταμάτησε και συνέχισε να ανησυχεί. Σύντομα είχε μετατραπεί σε διεθνή έμπορο όπλων και μισθοφόρο. Πήγε στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια συνάντησε τον Πίτερ, που είχε μεγαλώσει στα περίχωρα της Γλασκώβης, κοντά στη διαβόητη φυλακή του Μπαρλίνι, όπου είχε κρατηθεί ο ιδιαίτερα σκληρός και βίαιος πατέρας του.

«Με θεώρησαν αρκετά ηλίθιο» για να σκοτώσω τον Εσκομπάρ

Στο ντοκιμαντέρ ο Πίτερ λέει ότι είχε μεν εκπαίδευση για να σκοτώσει από τον στρατό, αλλά το ένστικτο μάχης προέρχεται από τη Γλασκώβη. Μεταξύ άλλων, ο Ντέιβ έμπλεξε στην Κολομβία τη δεκαετία του 1980, όπου ο πόλεμος των καρτέλ ήταν ιδιαίτερα έντονος. Όταν του ζητήθηκε να σκοτώσουν τον Πάμπλο Εσκομπάρ, γνώριζε το όνομά του. Εκείνη την εποχή υπήρχε ένα ολόκληρο κύκλωμα εμπόρων όπλων, μεσιτών και ατόμων ασφαλείας. Όλοι γνωρίζονταν μεταξύ τους. «Υποθέτω ότι ήμουν αυτός που αποφάσισαν ότι είναι αρκετά ηλίθιος για να κάνει κάτι τέτοιο», λέει., Γνωστός ως ο βασιλιάς της Κοκαΐνης, ο Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν ο αρχηγός του Καρτέλ Μενεγκίν, που άξιζε πάνω από 40 δισεκατομμύρια λίρες και ήταν ο πιο πλούσιος εγκληματίας στην ιστορία.

Ο Εσκομπάρ στα χρόνια της ακμής του έκανε λαθρεμπόριο 15 τόνων κοκαΐνης την ημέρα. Τα αντίπαλα καρτέλ προσπαθούσαν να τον πολεμήσουν και γι’ αυτό έστειλαν το 1989 τον Ντέιβ, τον Πίτερ και την ομάδα των μισθοφόρων του για να του πάρουν το κεφάλι. Ο Ντέιβ μιλά για μια «υπέροχη ευκαιρία, οικονομικά ενδιαφέρουσα».

«Δεν το είδα ποτέ ως φόνο, αλλά ως στόχο»

Σύμφωνα με το Killing Escobar, έδιναν στους μισθοφόρους 5.000 δολάρια την ημέρα συν τα έξοδα. Μετά από 11 εβδομάδες προπόνησης, οι μισθοφόροι ξεκίνησαν να τον βγάλουν από τη μέση. Ο Πίτερ λέει στην ταινία: «Δεν είχα ηθικό φραγμό να τον σκοτώσω. Δεν το είδα ποτέ ως φόνο. Τον κοίταξα ως στόχο».

Ωστόσο, πετώντας στη ζούγκλα, είχαν ένα ατύχημα με το ελικόπτερο, που προσγειώθηκε. Ο πιλότος και ο Πίτερ τραυματίστηκαν άσχημα. Ο Πίτερ είδε ότι ο πιλότος ήταν πολύ άσχημα και του έδωσε μορφίνη για να του κάνει πιο εύκολο τον θάνατο. Ο ίδιος εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβε ότι ήταν στο σοκ.

Στο μεταξύ, ο Εσκπομπάρ ειδοποιήθηκε για την αποτυχημένη αποστολή και έστειλε τους άντρες του να τους ψάξουν στο βουνό. Ο Πίτερ για τρεις μέρες είχε βασανιστικούς πόνους, πριν απομακρυνθεί από τοπικούς διασώστες. Μπορεί ο ίδιος και ο Ντέιβ να απέφυγαν τη σύλληψη, ωστόσο η αποστολή είχε τελειώσει. Ο Εσκομπάρ ήταν ζωντανός.

Στον Ντέιβ παρουσιάστηκε και άλλη μία ευκαιρία. Το 1991, τον εντόπισαν να σχεδιάζει την αγορά ενός αεροσκάφους για να βομβαρδίσει τη φυλακή στην Κολομβία όπου κρατούσαν τον βασιλιά της κοκαΐνης. Κατάφερε να διαφύγει από τις ΗΠΑ, ενώ το 1994 κατηγορήθηκε για συνωμοσία με στόχο να παραβιάσει τον νόμο εξαγωγής όπλων, προσπαθώντας να αγοράσει το αεροπλάνο. Το 2003, επέστρεψε για να λάβει μέρος σε σεμινάριο επιβίωσης από χημικά όπλα, για να δουλέψει στο Ιράκ. Συνελήφθη και το 2004 φυλακίστηκε στις ΗΠΑ για 33 μήνες. Μέχρι τότε ήταν ήδη αργά να σκοτώσει τον Εσκομπάρ.

Το 1993, μία ημέρα μετά τα 44α γενέθλιά του, ο βαρόνος της κοκαΐνης σκοτώθηκε προσπαθώντας να διαφύγει από τις φυλακές από αστυνομικούς της Κολομβίας.

Πηγή: Protothema.gr

Check Also

Ιταλία: Σταματά η εξ αποστάσεως εργασία – Επιστρέφουν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Ιταλία: Σταματά η εξ αποστάσεως εργασία – Επιστρέφουν οι δημόσιοι υπάλληλοι Σύμφωνα με απόφαση της …

Βραζιλία: Ο γιος του προέδρου Μπολσονάρου θετικός στον κορωνοϊό

Βραζιλία: Ο γιος του προέδρου Μπολσονάρου θετικός στον κορωνοϊό Ο γιος του προέδρου της Βραζιλίας …