Υγεία: Ο ρυθμός που περπατάτε δείχνει … πόσο θα ζήσετε

Το γρήγορο περπάτημα δείχνει μακροζωία

Ο λόγος που η ταχύτητα του βηματισμού μας συνδέεται με τη μακροζωία είναι προφανής. Όταν περπατάμε, τίθενται σε λειτουργία ποικίλα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, οι μύες, οι αρθρώσεις, τα οστά και ο εγκέφαλος. Με άλλα λόγια, η ίδια η ταχύτητα με την οποία περπατάμε είναι δείκτης υγείας, δεδομένου ότι ένα πρόβλημα θα ανάγκαζε το σώμα μας να μειώσει τους ρυθμούς του.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι  άνθρωποι που περπατούν με γρήγορο ρυθμό μπορεί να ζήσουν περισσότερο από όσους περπατούν αργά, ανεξάρτητα από το βάρος τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Leicester ανέλυσαν στοιχεία για 474.919 ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας τα 52 έτη το διάστημα 2006 έως 2016.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που περπατούσαν γρήγορα είχαν προσδόκιμο ζωής από 86,7 έως 87,8 έτη, ενώ οι άνδρες από 85,2 έως 86,8 έτη.

Αντίθετα, όσοι περπατούσαν αργά είχαν πολύ χαμηλότερο προσδόκιμο: Οι γυναίκες τα 72,4 έτη και οι άνδρες τα 64,8 έτη.

Τα ποσοστά αυτά ίσχυαν ακόμη και αν οι γρήγοροι περιπατητές ήταν σοβαρά υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η έρευνα δεν δείχνει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ότι δηλαδή όποιος περπατά γρήγορα θα ζήσει σίγουρα περισσότερο, μπορεί όμως σύμφωνα με τους ειδικούς να αποτελέσει για τους γιατρούς μια παράμετρο εκτίμησης της συνολικής υγείας, συνδυαστικά με άλλες εξετάσεις.

«Τα ευρήματά μας μπορούν να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση της σχετικής σημασίας της φυσικής κατάστασης συγκριτικά με το σωματικό βάρος στο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων», ανέφερε ο Tom Yates από το Πανεπιστήμιο Leicester.

«Οι μέχρι τώρα δημοσιευμένες μελέτες έχουν δείξει κυρίως την επίδραση του σωματικού βάρους και της φυσικής κατάστασης στη θνησιμότητα όσον αφορά τον σχετικό κίνδυνο», δήλωσε ο Francesco Zaccardi, κλινικός επιδημιολόγος στο Leicester Diabetes Center και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να ερμηνεύσουμε έναν «σχετικό κίνδυνο».

Σε ότι αφορά στο προσδόκιμο ζωή, αντιστρόφως, η ερμηνεία είναι ευκολότερη και δίνει μια καλύτερη εικόνα, ανεξάρτητα αλλά και συνδυαστικά, του δείκτη μάζας σώματος και της φυσικής κατάστασης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Mayo Clinic Proceedings.

Check Also

Τα ανοικτά παράθυρα στις σχολικές τάξεις μειώνουν έως 40% τα σταγονίδια με κορονοϊό

Share Twitter Τα ανοικτά παράθυρα στις σχολικές τάξεις μειώνουν έως 40% τα σταγονίδια με κορονοϊό …

Βιταμίνη Α: Υψηλότερη πρόσληψη περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

Share Twitter Βιταμίνη Α: Υψηλότερη πρόσληψη περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος Η βιταμίνη Α, …