Ο πλουσιότερος Βρετανός με περιουσία 22,5 δισ. δολάρια μετακομίζει στο Μονακό

Ο 67χρονος Τζιμ Ράτκλιφ σύμφωνα με την κατάθεση υποχρεωτικής ενημέρωσης εταιρείας στη διαχείριση της οποίας συμμετέχει, κατοικεί πλέον στο πριγκηπάτο της Γαλλικής Ριβιέρας το Μονακό, όπου οι κάτοικοι συνήθως δεν πληρώνουν φόρους εισοδήματος και δεν φορολογούνται για κέρδη από επενδύσεις.

Η περιουσία του Ράτκλιφ ανέρχεται στα 22,5 δισ. δολάρια κυρίως μέσω του μεριδίου του στην Ineos, την κατασκευάστρια χημικών με έδρα το Λονδίνο της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος τη δεκαετία του 1990. Αναφορές για πιθανή μετεγκατάστασή του κυκλοφορούν από το 2018 και πέρυσι οι Sunday Times σε ρεπορτάζ τους, ανέφεραν ότι οι φήμες για την φορολογική μετεγκατάσταση του Ράτκλιφ και άλλων ανώτερων στελεχών της Ineos, είχαν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της εταιρείας με τον ελεγκτή της, την PwC, με αποτέλεσμα η τελευταία να λύσει τη μεταξύ τους συνεργασία.

Εκπρόσωποι τόσο της Ineos, όσο και της PwC αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι συνεργάτες του Ράτκλιφ, Τζον Ρις και Άντυ Κάρι, έχουν περιουσία που ανέρχεται συνολικά σε περίπου 14 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου του Bloomberg, χάρη στις συμμετοχές τους στην εταιρεία.

Το ενδεχόμενο μετακίνησης των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στο Μονακό εξετάστηκε για πρώτη φορά πριν από 10 χρόνια, μετά από διαφωνία της εταιρείας με τη βρετανική κυβέρνηση. Τότε, η προοπτική της μετακίνησης των υπαλλήλων της Ineos και των οικογενειών τους στο Μονακό, απορρίφθηκε από τη διοίκησή της, αντίθετα αποφάσισαν να μετεγκαταστήσουν την εταιρεία στην Ελβετία.

Το να φύγουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο για την Ελβετία «ήταν μια στιγμή μετάνοιας – και οι τρεις ηγέτες της Ineos χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους ως βαθιά «υπέρ-Βρετανούς», σύμφωνα με βιογραφία της εταιρείας το 2018, στη συγγραφή της οποίας συμμετείχε και ο Ράτκλιφ. «Η αναζήτηση ενός κατάλληλου προορισμού μετεγκατάστασης ήταν ένα μείγμα συναισθημάτων και φορολογικού πραγματισμού».

Πολλοί πλούσιοι Βρετανοί που στήριξαν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν επίσης μετατοπίσει τις περιουσίες τους, μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση το 2016. Ο Τζέιμς Ντάισον μετεγκαταστάθηκε στη Σιγκαπούρη και ο Άντονι Μπαμφορντ, πρόεδρος της κατασκευάστριας εκσκαφέων JC Bamford Excavators, μέτεφερε μετοχές από τις εταιρείες στην Καραϊβική στην Ελβετία φέτος, παρακάμπτοντας ρυθμίσεις που καθόριζαν την περιουσία της οικογένειάς του για δεκαετίες.

Check Also

Marko Kolanovic – JPMorgan Chase & Co: Aισιόδοξος και Κόντρα σε όλους, δεν «βλέπει» οικονομική ύφεση το 2022

Το στέλεχος της JPMorgan Chase & Co, Marko Kolanovic, υποστηρίζει πως τα πράγματα στις αμερικανικές …

Κριστίν Λαγκάρντ: Eώς τα τέλη Σεπτεμβρίου θα είναι παρελθόν τα αρνητικά επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου …