Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας υπόσχεται πως ότι κατάσχεται από τα καρτέλ θα τίθεται στην υπηρεσία του λαού

Τα αγαθά και οι πόροι που κατάσχονται από διακινητές ναρκωτικών στην Κολομβία θα διατίθενται ή θα χρησιμοποιούνται στο εξής για να βοηθηθούν οι φτωχότεροι και πιο ευάλωτοι πολίτες, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο.

«Η οδηγία που δώσαμε είναι τα αγαθά αυτά να τίθενται στην υπηρεσία του λαού», είπε ο κ. Πέτρο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Βιγιαβισένσιο, στα κεντρικά της χώρας.

«Υπάρχουν πόροι αξίας εκατομμυρίων πέσος που μένουν αναξιοποίητοι, κάθε λογής περιουσιακά στοιχεία: πολυτελή διαμερίσματα, πολυτελή σπίτια, χωράφια, χρήματα, κοσμήματα, πετράδια, χρυσός, έργα τέχνης. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας», εξήγησε.

Ο νέος πρόεδρος, ο πρώτος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, θέλει να μεταμορφωθεί ο θεσμός που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση και την πώληση των περιουσιακών στοιχείων που κατάσχονται, η Εταιρεία Ειδικών Πόρων (Sociedad de Activos Especiales, SAE).

Ο κ. Πέτρο έχει επικρίνει επανειλημμένα τη SAE, η φήμη της οποίας σπιλώθηκε τα τελευταία χρόνια από «τεράστια σκάνδαλα διαφοράς», που οδήγησαν, όπως τόνισε, στην επιστροφή αγαθών που είχαν κατασχεθεί στα χέρια κακοποιών, ή στην αξιοποίησή τους προς όφελος συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο πρόεδρος προχώρησε στην παραχώρηση έκτασης γης, που είχε «παραγραφεί η ιδιοκτησία της», για να στεγαστούν 85 οικογένειες οι οποίες έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Αγροτικές γαίες που έχουν κατασχεθεί προβλέπεται να νοικιαστούν «φθηνά» σε αγρότες, ώστε να τους επιτραπεί να έχουν «αποδοτικότητα οι καλλιέργειες». Αλλά εδάφη μπορεί να παραχωρηθούν για την «κατασκευή κατοικιών, ή την ανάπτυξη παραγωγικών έργων ώστε να ενθαρρυνθεί μια νέα κοινωνική οικονομία», πάντα σύμφωνα με τον κ. Πέτρο.

Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας εξελέγη υποσχόμενος να προχωρήσει σε φορολογική μεταρρύθμιση, που θα ευνοήσει τους λιγότερο προνομιούχους, καθώς και σε αγροτική μεταρρύθμιση, που θα συμπεριλάβει την αναδιανομή αναξιοποίητων εύφορων γαιών για να τονωθεί η αγροτική παραγωγή.

Check Also

Η Γαλλία στηρίζει τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου των Ρώσων στην Ουκρανία

Η Γαλλία έγινε το πρώτο μεγάλο δυτικό κράτος που υποστηρίζει δημοσίως τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου …

Ισπανία: Παγιδευμένη επιστολή με εκρηκτικά και στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ

Οι ισπανικές αρχές αποκάλυψαν σήμερα ότι μια παγιδευμένη επιστολή, με χαρακτηριστικά «παρόμοια» με αυτή που …