Ο Λιτβινένκο ήταν και πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Ο θάνατος του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, του ρώσου πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών (FSB), που δολοφονήθηκε το 2007από ραδιενεργή ουσία άνοιξε ένα ολόκληρο κεφάλαιο κατασκοπευτικών σεναρίων. Το βασικότερο είναι ότι το δηλητήριο, πολώνιο-210 που κάποιος έριξε σε ένα φλιτζάνι τσάι σε ξενοδοχείο του Λονδίνου το 2006, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με πρώην πράκτορα της KGB(!) ήταν από ρωσικά χέρια.

Ένα δεύτερο είναι ότι ο Λιτβινένκο ήταν για χρόνια διπλό πράκτορας ρώσων και βρετανών οι οποίοι του χορήγησαν τη βρετανική υπηκοότητα και τον νοσήλευσαν σε νοσοκομεία του Λονδίνου όπου και πέθανε.

Επτά χρόνια μετά, ο δικηγόρος της χήρας του Λιτβινένκο,  κατέθεσε σε βρετανικό δικαστήριο, ότι υπάρχουν πλέον στοιχεία που δείχνουν ότι το ρωσικό κράτος είναι ένοχο για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

Μια εξέταση του κυβερνητικού υλικού εδραιώνει «μια εκ πρώτης όψεως υπόθεση για την ενοχή του ρωσικού κράτους στο θάνατο του Αλεξάντερ Λιτβινένκο», δήλωσε ο Χιου Ντέιβις, δικηγόρος ο οποίος ενεργεί στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας.

Η πλήρης δικαστική έρευνα, υπό τον δικαστή Ρόμπερτ Όουεν, αναμένεται να αρχίσει την 1η Μαΐου ωστόσο ο δικηγόρος αποκάλυψε αυτό που όλοι ουσιαστικά υποψιάζονταν. Ότι ο Λιτβινένκο, εργαζόταν για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας, τις  γνωστές ΜΙ5- MI6, για έναν αριθμό ετών ενώ ήταν σκληρός επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι βρετανικές Αρχές έχουν κατηγορήσει τον Αντρέι Λουγκοβόι και τον Ντμίτρι Κοτβούν για την δολοφονία Λιτβινένκο αλλά οι ρωσικές Αρχές έχουν αρνηθεί να τους παραδώσουν στη Βρετανία για να δικαστούν.