Ο διεθνής τουρισμός, τα ταξίδια και η αλληλεγγύη των κρατών

Συνεργασία από τα κράτη για να επανέλθουν τα ταξίδια και ο τουρισμός

Θεόδωρου Χαραλάμπους*

Αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για την διεθνή κοινότητα να καταφέρει να νικήσει  “τον αόρατο εχθρό”, τον COVID-19,  που έχει καθηλώσει την ανθρωπότητα, στο σύνολο της. Τώρα έχει τα μέσα, τα γρήγορα τεστ και το εμβόλιο. Τώρα είναι η ώρα τα κράτη, αναπτυγμένα, αναπτυσσόμενα και χώρες του τρίτου κόσμου να συνεργαστούν για μια κοινή πορεία αναχαίτησης και  απεξάρτησης από τις συνέπειες της πανδημίας, υγειονομικές, οικονομικές, αλλά και τις ψυχολογικές επιπτώσεις αυτής της δοκιμασίας. Ιδιαίτερη βοήθεια και συμπαράσταση οφείλεται στις φτωχές, υποανάπτυκτες και λιγότερο προνομιούχες χώρες. Αυτή η πανδημία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Θα μπορούσαν να αναγνωριστούν και να γίνουν αποδεχτά από όλους τα μέτρα που μπορούν να υιοθετηθούν για μια γρηγορότερη ανάκαμψη των διεθνών αερομεταφορών, την ενθάρρυνση των ταξιδίων και του διεθνούς τουρισμού.

Έχουν λεχθεί πολλά σε σχέση με τα πιστοποιητικά αρνητικής ένδειξης για τον COVID-19. Έστω και καθυστερημένα μπορούσε, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί η δεν θα εμβολιαστούν (για δικούς τους λόγους) να μπορούν με την μέθοδο της  ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid Test) να ταξιδεύουν απρόσκοπτα.

Επειδή έχουν ήδη αναπτυχθεί  αρκετά εμβόλια κατά του COVID-19, και διαφαίνεται μια αντιπαλότητα, η οποία αναπτύσσεται για το ποια εμβόλια αναγνωρίζονται και από ποιες χώρες (π.χ. στην Ευρωπαϊκή Ένωση), καταλυτική πρέπει να είναι η παρέμβαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για αμοιβαίες αναγνωρίσεις των εμβολίων από όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Διαφορετικά τα ταξίδια και ο Τουρισμός δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Για παράδειγμα, οι Ρώσσοι Τουρίστες/Ταξιδιώτες που θα είναι εμβολιασμένοι με το Ρωσικό εμβόλιο, θα μπορούν να ταξιδεύουν στη Ευρωπαϊκή Ένωση;

Σημαντικό ρόλο στην κοινή αποδοχή του “Πιστοποιητικού Εμβολιασμού” έχουν,  πέραν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και τα επαγγελματικά σώματα αερομεταφορών IATA (International Air Transport Association), ICAO (International Civil Aviation Organisation) , ταξιδίων και τουρισμού  WTTC (World Travel & Tourism Council) και WTO (World Tourism Organisation). Συνεπώς καλούνται μεθοδικά, και από κοινού, να βρουν τις λύσεις, χωρίς καθυστέρηση και χρονοβόρες διαδικασίες.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κρατήσουν ανοικτά  τα εσωτερικά σύνορα της Ένωσης  και να παρέχουν ηλεκτρονικά την πληροφόρηση για τους εμβολιασθέντες και για αυτούς  που παραμένουν αρνητικοί στον COVID-19, ελεγχόμενοι πριν από το ταξίδι τους.

Η διακίνηση χωρίς διακρίσεις αποτελεί δικαίωμα των πολιτών. Πολλοί  ταξιδεύουν για λόγους εργασίας, με εκατομμύρια εργαζομένων και επιχειρηματιών  να διακινούνται παγκόσμια. Υπάρχουν επίσης, οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί,  που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της  Διεθνούς Ακαδημαϊκής  και Επιστημονικής κοινότητας και οι οποίοι  διακινούνται ετησίως, σε πολύ μεγάλους αριθμούς, σε  παγκόσμιο επίπεδο. Αθλητισμός, εκθέσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνέδρια,  συναυλίες και πολλά άλλα διεθνή γεγονότα συνδέονται άμεσα με τα ταξίδια.

Πρέπει να επισημανθεί ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός, αποτελούν την μεγαλύτερη ειρηνική  μετακίνηση ατόμων.  Αυτή  βοήθησε στην διεθνή  πολιτισμικότητα, έχει συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη και προωθεί και συμβάλλει ποικιλοτρόπως  στην συνεργασία των εθνών. Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης!

ΥΓ. Το κείμενο αυτό γράφτηκε την Πέμπτη 21/1/2021. Αντιλαμβάνομαι ότι, τα 27 μέλη της Ε.Ε. συζήτησαν το θέμα και εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση. Θα μελετήσουμε με προσοχή το τι έχει αποφασιστεί και θα τοποθετούμε ανάλογα.

 

* Πρώην Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Φιλοξενίας

Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.  

Check Also

Τον κατήφορο μπορούν να ανακόψουν μόνο οι πολίτες

Δύο πρόσφατες διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύουν ότι η διαφθορά στην Κύπρο αγγίζει το αδιανόητο. …

Ελπίδα για τη Κύπρο, το ταμείο ανάκαμψης

Λευτέρης Χριστοφόρου, Ευρωβουλευτής ΔΗ.ΣΥ – ΕΛΚ Ιστορική η απόφαση της Ε.Ε. να δημιουργήσει τον Μηχανισμό …