Ο Γιαννής, η Κατίνα και η Δημοκρατία

Τις προάλλες έγραψα στο Facebook για τη δημοσκόπηση της εταιρείας Cypronetwork που έγινε για λογαριασμό του ΡΙΚ αλλά περιέργως (;) το μέρος που αφορούσε την άποψη των πολιτών για τον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Εισαγγελέα, το ΡΙΚ επέλεξε να μην το θέσει ενώπιον των εκπροσώπων των κομμάτων στην βραδινή συζήτηση.

Μάλιστα όταν ο εκπρόσωπος των Οικολόγων στην βραδινή εκπομπή όπου συζητήθηκε η δημοσκόπηση από τους εκπροσώπους των κομμάτων, έθεσε επιτακτικά το ζήτημα των «αγνοούμενων» καρτών, ουδείς των παρευρισκόμενων έδωσε ιδιαίτερη σημασία.

Ένα από τα σχόλια που πήρα στο Facebook όμως με προβλημάτισε. Έλεγε-ανάμεσα σε άλλα- πως: “Η γνώμη του Γιαννή και της Κατίνας δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει”.

Αν το έγραφε κάποιος υπάλληλος της Εισαγγελίας θα μπορούσα να δώσω μια εξήγηση. Αλλά έλα που το έγραψε ένας άνθρωπος που είχε εκλεγεί δύο φορές δήμαρχος σε έναν από τους πιο μεγάλους δήμους της Κύπρου. Δηλαδή ένας άνθρωπος που κατείχε εξουσία που πηγάζει από το λαό.

Αλλά ο λαός αποτελείται κατά συντριπτική πλειοψηφία από κάποιους Γιάννηδες και κάποιες Κατίνες, δεν είναι έτσι; Νομίζω ότι μάλλον οι 580 χιλιάδες Κύπριοι ψηφοφόροι δεν είναι -οι περισσότεροι- απόφοιτοι του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης.

Όταν για ένα κατά γενική ομολογία θέμα πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών (άστε με εμένα που λέω ότι πρόκειται για επίθεση κατά της Δημοκρατίας) δεν δικαιούται να έχει άποψη το πόπολο, δηλαδή ο λαός, τότε για ποιο θέμα θα πρέπει να μπορεί να εκφέρει την άποψη του;

Θα μου πείτε “μα τι λες τώρα, αφού ο Γιαννής και η Κατίνα ψηφίζουν, δεν ψηφίζουν; Και την ερχόμενη Κυριακή θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν. Άρα για ποια Δημοκρατία μιλάς;”

Άρα, καταληκτικά ο Γιαννής και η Κατίνα είναι σημαντικοί γιατί την Κυριακή θα ψηφίσουν, αλλά την Δευτέρα δεν θα είναι σημαντικοί γιατί θα έχουν ήδη εκλέξει δημάρχους, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές. Και αυτοί θα χειρίζονται πλέον τα θέματα του κάθε Γιαννή και της κάθε Κατίνας.

Διότι ο Γιαννής και η Κατίνα την επόμενη των εκλογών δεν θα έχουν καμμιά σημασία για όσους/όσες εκλεγούν. Η άποψη του Γιαννή και της Κατίνας, μετά τις εκλογές δεν μετρά. Δεν μας ενδιαφέρει. Ο Γιαννής και η Κατίνα είναι πολύ σημαντικά άτομα ως ψηφοφόροι. Άπαξ και ξεφορτωθούν το φορτίο της ψήφου – τα ψηφαλάκια που έλεγε κι ο Καφετζόπουλος στο “Πρώτη φορά νονός”- χάνουν την σημασία τους. Ούτε η γνώμη τους δεν μέτρα πλέον. Δεν αξίζει να την ακούσουμε, δεν αξίζει να την σχολιάσουμε, δεν αξίζει να την έχουμε υπόψη μας.

“Όλα για τον λαό, αλλά τίποτα δια του λαού” έλεγαν οι πεφωτισμένοι ηγεμόνες της εποχής της Αναγέννησης. Μήπως ακόμα ζούμε στην εποχή της ολιγαρχίας με την ψευδαίσθηση ή το προκάλυμμα της Δημοκρατίας; Γιατί -λέω εγώ τώρα- τι σόι Δημοκρατία είναι αυτή χωρίς τον Γιαννή και την Κατίνα; Χωρίς το πόπολο;

Ήρεμα ρωτώ, και απάντηση δεν περιμένω να πάρω!

Γιώργος Περδίκης
Πρόεδρος
Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών