Ουκρανία: Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις ΗΠΑ, ΕΕ στο δίκτυο φυσικού αερίου

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε ευρωπαϊκούς ή αμερικανικούς ομίλους να επενδύσουν στο απαρχαιωμένο δίκτυο διανομής και αποθήκευσης αερίου της χώρας.

Το νομοσχέδιο, που πρέπει να εγκριθεί επίσης σε δεύτερη ανάγνωση πριν υπογραφεί σε νόμο, ορίζει τη δημιουργία μίας εταιρείας που θα είναι υπεύθυνη για το απαρχαιωμένο δίκτυο διανομής και αποθήκευσης αερίου της χώρας. Στην εταιρεία αυτή, αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί να διαθέτουν ποσοστό μέχρι 49%.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ, που ζήτησε να υπάρξει συνεργασία με ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείας για τη λειτουργία του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου που χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ότι αυτό θα φέρει έναν απαραίτητο εκσυγχρονισμό στην Ουκρανία, με δεδομένο ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν αγωγό αερίου που θα παρακάμπτει τη χώρα.

Ορισμένοι ουκρανοί βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για πιθανά αντίποινα από τη Ρωσία, αν δεν της δοθεί ίση πρόσβαση στις υποδομές αερίου της Ουκρανίας με αυτή του θα δοθεί σε άλλες ξένες εταιρείες.

Στο παρελθόν η Ρωσία είχε προσφερθεί να εξαγοράσει το σύστημα διανομής αερίου της Ουκρανίας με αντάλλαγμα πιο φτηνό αέριο.

Παράλληλα, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στο Κίεβο να ασκήσει αυστηρότερο έλεγχο στη διανομής φυσικού αερίου της χώρας ανεξάρτητα από τα υπάρχοντα εμπορικά συμβόλαια.

Το νομοσχέδιο που αφορά το ενδεχόμενο κήρυξης «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» θα δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να υπαγορεύει στις εταιρείες φυσικού αερίου σε ποιον μπορούν να πουλούν αέριο και πόσο, ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις τους βάσει συμβολαίων. Το νομοσχέδιο φαίνεται να αφορά τόσο τη Naftogaz όσο και ιδιωτικές εταιρείες.

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας Naftogaz Αντρίι Κομπόλεφ δήλωσε σήμερα ότι τα νομοσχέδια που πρότεινε η κυβέρνηση θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη χώρα να περάσει τον χειμώνα χωρίς φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μειώνοντας την κατανάλωσή της κατά περίπου 20%.

«Η Ρωσία προσπαθεί να μας σφίξει όσο περισσότερο μπορεί τα λουριά», δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ στους βουλευτές, καλώντας τους να δώσουν στην κυβέρνηση το δικαίωμα να κηρύσσει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στον ενεργειακό τομέα.

«Έχει ξεκινήσει εναντίον μας ένας πόλεμος με το φυσικό αέριο. Η χώρα είναι στα πρόθυρα (μιας ενεργειακής κατάρρευσης)» προειδοποίησε ο ίδιος.

Η Ρωσία, η χώρα από την οποία λαμβάνει η Ουκρανία το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνει, όπως και η Ευρώπη, διέκοψε την παροχή αερίου στο Κίεβο στις 16 Ιουνίου έπειτα από μια διαμάχη σχετικά με το χρέος της Ουκρανίας προς τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Επίσης, η Μόσχα άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα στον τομέα του εμπορίου μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου κατά περίπου 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα […], αυτό ισοδυναμεί με 20%. Έτσι θα καταφέρουμε να περάσουμε τον χειμώνα» σημείωσε ο Κομπόλεφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αν δεν κάνουμε αυτό που σχεδιάζουμε, τότε θα περάσουμε τον χειμώνα με αέριο από την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Ο Κομπόλεφ επεσήμανε επίσης ότι η Naftogaz θα συμβουλεύσει την ουκρανική κυβέρνηση να πουλά αέριο στο εσωτερικό σε μια σταθερή τιμή και να αναγκάσει τις ουκρανικές εταιρείες ενέργειας που παράγουν αέριο από εγχώριες πηγές να πουλούν τη μισή παραγωγή τους σε ουκρανικές αποθήκες αερίου.

Μετά τον χειμώνα, πρόσθεσε ο ίδιος, οι εταιρείες θα έχουν πρόσβαση στο αέριο και θα μπορούν να το πουλούν στους πελάτες που επιθυμούν.

Αρχικά το Κοινοβούλιο είχε απορρίψει τις προτάσεις της κυβέρνησης, όμως η συζήτηση για το θέμα επαναλήφθηκε την Παρασκευή και τελικά τα δύο νομοσχέδια ψηφίστηκαν αφού ο πρόεδρος της βουλής Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε ότι αν δεν ψηφιστούν πολλά σπίτια στην Ουκρανία θα μείνουν χωρίς θέρμανση το χειμώνα.

Check Also

Άντονι Μπλίνκεν: Αν ο Πούτιν το θέλει «σοβαρά», ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει αύριο

Εφικτό χαρακτήρισε ο Άντονι Μπλίνκεν τον διάλογο μεταξύ Ρωσίας και ουκρανάις για τη λήξη των …

Xάος στη Βουλή της Σενεγάλης… Βουλευτής χαστούκισε γυναίκα συνάδελφο – Ξύλο χαστούκια και καρεκλιές (Video)

Απίστευτες σκηνές διαδραματίστηκαν στο κοινοβούλιο της Σενεγάλης την Πέμπτη με βουλευτές να παίζουν ξύλο και …