Οι οικονομολόγοι «βλέπουν» οικονομική ύφεση των ΗΠΑ μέχρι το 2021

Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων των επιχειρήσεων θεωρούν ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση μέχρι τα τέλη του 2021, αν και η πλειοψηφία εξακολουθεί να εκτιμά ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια φέτος.

Το 10% βλέπουν μια ύφεση να ξεκινά φέτος, 42% επόμενο έτος, ενώ το 25% αναμένει η ύφεση να αρχίσει το 2021, σύμφωνα με μια εξαμηνιαία έρευνα του Εθνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οικονομίας, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα. Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες αναμένουν ύφεση μετά από το 2021 ή δεν εξέφρασαν γνώμη, έδειξε η δημοσκόπηση σχεδόν 300 μελών του Συνδέσμου

Οι προβολές έρχονται πριν από την δημοσίευση αυτή την εβδομάδα της προκαταρκτικής ανάγνωσης για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τέταρτου τριμήνου από το Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο συρρικνώθηκε σημαντικά από το μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν από την Παρασκευή ότι η ανάπτυξη μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,5% στους τελευταίους μήνες του 2018 από 3,4% το τρίτο τρίμηνο.

Τα μέλη του Συνδέσμου ήταν διαιρεμένα σχετικά με τον αντίκτυπο της διαδικασίας κανονικοποίησης του ισολογισμού της Fed. Ερωτηθές για την επίδραση των αυστηρότερων συντελεστών χρηματοδότησης, το ένα πέμπτο δήλωσε ότι δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο, το ένα πέμπτο δήλωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και το ένα πέμπτο δήλωσε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά 50 μονάδες βάσης ή περισσότερο. Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες δεν γνωρίζουν ούτε εκφράζουν γνώμη.

«Υπάρχει ένα σχίσμα ανάμεσα σε αυτό που σκέφτονται τα μέλη του Συνδέσμου και σε αυτό που σκέφτονται οι αγορές για το ρυθμό πορείας των επιτοκίων της Fed και τη συρρίκνωση του ισολογισμού της», δήλωσε ο Megan Greene, επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife Asset Management και πρόεδρος της έρευνας. «Οι αγορές υπολογίζουν καμία αύξηση των επιτοκίων το 2019, ενώ η πλειοψηφία της επιτροπής του Συνδέσμου αναμένει μία ή δύο αυξήσεις επιτοκίων».

Οι εμπορικές πολιτικές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραμένουν μια μεγάλη ανησυχία για τους περισσότερους από τους ερωτηθέντες. 36% δήλωσαν ότι οι υπάρχοντες δασμοί, αν παραμείνουν σε ισχύ, θα μειώσουν κατά 20 μονάδες βάσης την αύξηση του ΑΕΠ το 2019, ενώ το 26% βλέπει μια συρρίκνωση 50 μονάδων βάσης και το 15% των μελών του Συνδέσμου αναμένει ότι η μείωση θα υπερβεί τις 50 μονάδες βάσης.

Check Also

Βρετανία: Διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει φόβους για απόλυτο χάος σε άτακτο Brexit!

Share Twitter Η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων εάν αποχωρήσει …

Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα προς μείωση επιτοκίων..;

Share Twitter Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB) μπορεί να χρειαστεί να κάνει περισσότερα από την …