Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ 1ου και 2ου γύρου, σε ελληνικές εκλογές

Μέχρι και 15 ποσοστιαίες μονάδες έδειξε το βαρόμετρο της Public Issue, για την πιθανή διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Για να φτάσει αυτή η διαφορά βέβαια το ιστορικό μεταδικτατορικό πικ της, θα χρειαστεί να ξεπεράσει ακόμα και το ανώτερο όριο του ενός και το κατώτερο του άλλου, ενδεχόμενο αρκετά απίθανο.

Ακόμα και αν συγκρίνουμε όμως αυτά τα δυο ποσοστά, η διαφορά τους βρίσκεται στις 20,5 ποσοστιαίες μονάδες, λιγότερες δηλαδή από εκείνες της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά την δικτατορία των Συνταγματαρχών το 1974.

Σας θυμίζουμε τις διαφορές όλων των εκλογικών αναμετρήσεων από 1974 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2015:

20,5 μονάδες το 1974

Είναι η εποχή που στον Μίκη Θεοδωράκη αποδίδεται η δήλωση «Καραμανλής ή τανκς». Λίγο πολύ κάπως έτσι αντιλαμβάνεται και το εκλογικό σώμα το δίλημμα των εκλογών του 1974, δίνοντας στη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 54,37% των ψήφων, την ώρα που η Ένωση Κέντρου αν και δεύτερη με 20,42% βρίσκεται σε φάση αποσύνθεσης υπέρ του νεοσυσταθέντος ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, που αν και πρωτοεμφανιζόμενο παίρνει το 13,58% των ψήφων.

16,5 μονάδες το 1977

Τρία χρόνια αργότερα, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι και πάλι εντυπωσιακή, όμως δεν μπορεί να προσεγγίσει τα μεγέθη του 1974. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία παίρνουν 41,84%, ενώ το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου 25,34% αφήνει πίσω (και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας) την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Μαύρου και αναδεικνύεται στον άμεσο ανταγωνιστή της ΝΔ στο πλαίσιο του νέου δικομματισμού που σχηματίζεται μετά την δικτατορία.

12,19 μονάδες το 1981

Το 1981 έχει έρθει η ώρα του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου και της «Αλλαγής». Η «πράσινη» νίκη είναι καθαρή και αναμφισβήτητη απέναντι στην Νέα Δημοκρατία του Γιώργου Ράλλη. Το ΠΑΣΟΚ φτάνει το 48,07% καταγράφοντας άνοδο 22,73 μονάδων, την ώρα που η ΝΔ συγκεντρώνει 35,88%

4,97 μονάδες το 1985

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1985 δεν έχει το εύρος εκείνης του 1981, είναι όμως και πάλι καθαρή. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, χάνει ελάχιστο από το ποσοστό του και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 45,82% την ώρα που η Νέα Δημοκρατία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο «τιμόνι» ανεβαίνει 5 μονάδες φτάνοντας το 40,85%.

5,85 τον Ιούνιο του 1989

Στην χώρα έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά που αλλάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αναδεικνύεται πρώτη δύναμη μετά από 12 χρόνια με ποσοστό 44,28%, ενώ το ΠΑΣΟΚ που χάνει ψηφοφόρους πέφτει στο 39,13%. Η ΝΔ δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και έτσι πηγαίνει στη λύση της κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη, ώστε να επέλθει η «κάθαρση» και να μην παραγραφούν οι ευθύνες πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

5,52 μονάδες τον Νοέμβριο του 1989

Μόλις 5 μήνες μετά τις προηγούμενες εκλογές, οι Έλληνες πολίτες καλούνται και πάλι στις κόλπες. Μοναδικός χαμένος της κυβέρνησης Τζαννετάκη, εμφανίζεται ο Συνασπισμός. Κι αυτό καθώς τόσο η Νέα Δημοκρατία με 46,19% όσο και το ΠΑΣΟΚ με 40,67% αυξάνουν τα ποσοστά τους. Ακόμα κι έτσι όμως αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σχηματίζεται και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός αναγκάζονται να σχηματίσουν οικουμενική υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

8,28 μονάδες το 1990

Η τρίτη εκλογική μάχη μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, αναδεικνύει νικήτρια και πάλι την Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αυτήν την φορά η ΝΔ παίρνει το 46,89% των ψήφων, με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στο 38,61%. Και πάλι όμως η Νέα Δημοκρατία, έχει μια έδρα λιγότερη απ’ όσες χρειάζεται για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς έχει 150. Την έδρα που της λείπει, θα της δώσει η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου και ο μοναδικός της βουλευτής Κώστας Κατσίκης.

7,58 μονάδες το 1993

Η «κάθαρση» ξεπεράστηκε, το φιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη συνάντησε ισχυρές αντιστάσεις στην κοινωνία, όμως εκείνο που αποτελεί τη χαριστική βολή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι το Μακεδονικό και η επακόλουθη αποχώρηση Σαμαρά. Όταν ο Σαμαράς φτιάχνει την Πολιτική Άνοιξη καλεί τους βουλευτές της ΝΔ που συμφωνούν μαζί του να φύγουν από την ΚΟ. Αυτό κάνει ο Γιώργος Σιμπιλίδης, με την αποχώρηση του οποίου η ΝΔ χάνει την δεδηλωμένη και πηγαίνει σε εκλογές. Σ’ αυτές το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται δριμύτερο παίρνοντας το 46,88% των ψήφων έναντι 39,3% της ΝΔ και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

3,37 μονάδες το 1996

Η πρώτη εκλογική μάχη που δίνει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς τον ιστορικό του ηγέτη, Ανδρέα Παπανδρέου είναι κι αυτή νικηφόρα, όχι όμως με τις διαφορές που κατάφερνε εκείνος. Ο Κώστας Σημίτης που τον έχει αντικαταστήσει φτάνει το 41,49%, έναντι 38,12% της ΝΔ του Μιλτιάδη Έβερτ.

1,05 μονάδες το 2000

Οι περίφημες εκλογές του 2000. Είναι εκείνες που πολλοί κοιμήθηκαν με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και ξύπνησαν με Κώστα Σημίτη, καθώς μέχρι τα ξημερώματα και με τα αποτελέσματα των μεγάλων εκλογικών περιφερειών να ενσωματώνονται στα αποτελέσματα πιο αργά από εκείνα της επαρχίας, η ΝΔ φαινόταν να προηγείται. Πρόκειται επίσης για τις εκλογές με την μικρότερη διαφορά που έχει καταγραφεί μεταδικτατορικά, καθώς ήταν περίπου 73.000 ψήφοι αυτές που έκριναν το τελικό αποτέλεσμα.

4,81 μονάδες το 2004
Η ώρα του Κώστα Καραμανλή έχει έρθει, μετά το «θρίλερ» του 2000, που τον βρήκε ηττημένο. Στην πρώτη του μάχη με τον Γιώργο Παπανδρέου, θα αναδειχθεί νικητής με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει το 45,36% των ψήφων και το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στο 40,55%.

3,74 μονάδες το 2007

Δεύτερη εκλογική μάχη με αντιπάλους τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου και δεύτερη νίκη για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατία. Αυτή την φορά η διαφορά των δυο είναι μικρότερη από εκείνη του 2004. Η ΝΔ πέφτει 3,5 μονάδες φτάνοντας το 41,84% ενώ και το ΠΑΣΟΚ χάνει 2,5 μονάδες πέφτοντας στο 38,1%.

10,45 μονάδες το 2009

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει αρχίσει ένα χρόνο νωρίτερα από τις ΗΠΑ, έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα σημάδια της και στην Ελλάδα. Ο Κώστας Καραμανλής στην προεκλογική καμπάνια μιλά για «πάγωμα μισθών» και άλλα μέτρα λιτότητας και καταφέρνει να μείνει 10,45 μονάδες πίσω από τον αντίπαλό του Γιώργο Παπανδρέου, στην τρίτη μεταξύ τους μάχη, μέσα σε 5 χρόνια.

2,07 μονάδες τον Μάιο του 2012

Η υπογραφή του πρώτου Μνημονίου χτυπά σαν Αρμαγεδδώνας την πολιτική σκηνή της χώρας. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας που εξασφαλίζει το 18,85%, είναι πύρρειος καθώς έχει χάσει 15 μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ, με νέο αρχηγό τον Ευάγγελο Βενιζέλο όμως χάνει 30 ολόκληρες μονάδες, καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό από συστάσεώς του και πέφτει στην 3η θέση για πρώτη φορά από το 1974 και έπειτα. Είναι βέβαια οι εκλογές που αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παίρνει το 16,78% των ψήφων από 4,6% που κατέγραψε το κόμμα του στις εκλογές του 2009.

2,77 μονάδες τον Ιούνιο του 2012

Με τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου του 2012, δεν γίνεται δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση, έτσι η χώρα οδηγείται εκ νέου σε εκλογές ένα μήνα αργότερα. Σ’ αυτές Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιούν την πόλωση και ανεβάζουν τα ποσοστά τους κατά 10 μονάδες, σχεδόν διατηρώντας την μεταξύ τους διαφορά. Η ΝΔ καταγράφει 29,66% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,89%.

8,53 μονάδες τον Ιανουάριο του 2015

Οι Ευρωεκλογές του 2014 έχουν ανοίξει τον δρόμο της διακυβέρνησης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, ρίχνει «μαύρο» στην ΕΡΤ και η τελευταία συνιστώσα αποφασίζει να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση. Ο Αντώνης Σαμαράς επισπεύδει την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, για την οποία όμως δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία. Έτσι η χώρα οδηγείται σε εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να κερδίζουν πανηγυρικά με 36,34% έναντι 27,81% της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά

7,36 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2015

Τον Ιούλιο του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί την χώρα σε δημοψήφισμα ώστε να απορριφθεί η σκληρή πρόταση των δανειστών για νέα μνημονιακή συμφωνία, το οποίο και κερδίζει με 62% και ο Αντώνης Σαμαράς παραιτείται από πρόεδρος της ΝΔ. Λίγες ημέρες αργότερα, θα υπογράψει μια ακόμη σκληρότερη συμφωνία από εκείνη που του είχε προταθεί, την οποία και θα φέρει τον Δεκαπενταύγουστο προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας, θα χάσει περισσότερα από 40 μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές ώστε να «αποκαταστήσει» την δεδηλωμένη. Θα τα καταφέρει λαμβάνοντας το 35,46% των ψήφων, έναντι 28,1% της ΝΔ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Check Also

Ελλάδα-«Ελ. Βενιζέλος»: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι ξαπλωμένοι στο πάτωμα, με κουπόνια για φαγητό

Πρωτόγνωρες σκηνές εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το χάος στην Αττική Οδό, οι …

Ελλάδα: Πότε θα υποχωρήσει ο παγετός και τα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Ελπίς»

Η σφοδρή χιονόπτωση αλλά και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μετέτρεψαν ένα μεγάλο τμήμα των δρόμων …