Οι μεγαλύτερες αγορές κρατικού χρέους στον κόσμο δείχνουν ότι έρχεται τρικυμία

Οι μεγαλύτερες αγορές κρατικού χρέους στον κόσμο στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη υποχωρεί και οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού, εξαφανίζονται γρήγορα.

Αυτό το μήνυμα απογοήτευσης είναι εμφανές στις διακυμάνσεις των αποδόσεων των κρατικών αμερικανικών και των γερμανικών ομολόγων, στις πληθωριστικές αποτυπώσεις της αγοράς ομολόγων που προοπτικά δείχνουν περαιτέρω μειώσεις στις πιέσεις των τιμών και σε μια αποτύπωση που δείχνει ότι οι επενδυτές δεν βλέπουν το λόγο να φορτωθούν επιπλέον μακροπρόθεσμα χρέη. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο την Πέμπτη με την εκπληκτικά αδύναμη αμερικανική βιομηχανία υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την αγωνία από τις εκθέσεις που δείχνουν ότι ο βιομηχανικός τομέας ήδη παραπαίει σε όλο τον κόσμο.

Οι επενδυτές έχουν στραφεί σε συναλλαγές που παρέχουν ασφάλεια, με συνέπεια οι κίνδυνοι να αυξάνονται για την παγκόσμια παραγωγή το έτος 2020. Οι πονοκέφαλοι κυριαρχούν σε όλο τον κόσμο, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο άρχισε έρευνα σχετικά με την εκδίωξη του προέδρου Donald Trump, ενώ πλησιάζει η 31 η Οκτωβρίου, ημερομηνία που πρέπει να γίνε το brexit δηλαδή η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρώπη, κι όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον πουδημιουργεί ανάγκη για τον περιορισμό του εμπορικού πολέμου. Ακόμη και μια ακόμα πιθανή μείωση του επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας τον μήνα αυτό, δεν θεωρείται πανάκεια.

«Το θέμα που μονίμως παρατηρείται στις αγορές ομολόγων είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος κακών εξελίξεων, δηλαδή ένα σενάριο αποπληθωρισμού με ύφεση», δήλωσε ο Dennis Debusschere, επικεφαλής στρατηγικής χαρτοφυλακίων στην Evercore ISI. «Η νομισματική πολιτική είναι όλο και περισσότερο ένα αδύναμο εργαλείο, οπότε με μια ύφεση θα διατρέξετε τον κίνδυνο να σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για πολύ χαμηλό πληθωρισμό”.

Η μετατόπιση αυτή παρατηρείται μεταξύ των μεγάλων αγορών χρεογράφων, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις οικονομικές προοπτικές. Οι δείκτες αναφοράς του διετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησαν στο 1,37% την Πέμπτη, που είναι το χαμηλότερο από το 2017. Δεν άλλαξε παρά ελάχιστα την Παρασκευή, όταν έφτασε στο 1,39%.

Στο πεδίο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τα 10ετή επιτόκια – που αντιπροσωπεύουν προσδοκίες για την επόμενη δεκαετία – υποχώρησαν την Πέμπτη στο 1,47%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από το 2016. Έχουν μειωθεί σε αυτό το ποσοστό από το 2% που κατεγράφη ως υψηλό έτους τον Απρίλιο.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell κατέστησε σαφές φέτος ότι η κεντρική τράπεζα θεωρεί τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό ως «τη σημαντικότερη κινητήρια δύναμη του πραγματικού πληθωρισμού.» Έτσι, τα μειωμένα επιτόκια αναφοράς αποτελούν παράγοντα ανησυχίας, διότι σηματοδοτούν ότι οι προσπάθειες της Fed δεν ενισχύουν τον πληθωρισμό, ώστε αυτός να φτάσει το στόχο του 2%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων στη Fed προβλέπουν τη νέα μείωση των επιτοκίων στη συνάντηση του τρέχοντος μηνός, με πιθανότητα άνω του 80%, σε σύγκριση με λιγότερο από 50% που ήταν την περασμένη εβδομάδα. Συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν περίπου 38 μονάδες βάσης περαιτέρω χαλάρωσης, με αυτά τα στοιχεία να ισχυροποιούνται μέσα στο 2020.

Check Also

Πλήρωσαν από 55 εκατ. για την πρώτη ιδιωτική πτήση στο διάστημα

Share Twitter Δύο Αμερικανοί, ένας Καναδός και ένας Ισραηλινός πλήρωσαν από 55 εκατομμύρια για να …

Μακροπρόθεσμα το Bitcoin μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 50.000 δολάρια

Share Twitter Πολλοί υποστηρίζουν πως το bitcoin αναδύεται ως ο νέος «ψηφιακός χρυσός». Για τον …