ΝASA: To Rover βρήκε ενδείξεις αρχαίας ζωής στον πλανήτη Άρη…

Μια διεθνής ομάδα αστροβιολόγων ισχυρίζεται ότι τα οργανικά μόρια που ανακαλύφθηκαν από τον περιηγητή το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ Curiosity Rover της NASA θα μπορούσαν να είναι απόδειξη ζωής στον Άρη.

Σε δημοσίευση στο περιοδικό Astrobiology, η ομάδα υποστηρίζει ότι η παρουσία θειοφαινίου, δηλαδή ειδικών ενώσεων που στη Γη απαντώνται στον άνθρακα, στο αργό πετρέλαιο και στις άσπρες τρούφες στη γη, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη αρχαίας ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

«Εντοπίσαμε αρκετές βιολογικές οδούς μεταβολισμού θειοφαινίου που φαίνονται πιο πιθανές από χημικές, αλλά εξακολουθούμε να αναζητούμε αποδείξεις», είπε ο αστροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ντέρκ Σούλζε-Μάκουτς.

Η ομάδα, ωστόσο, δεν έχει σπεύσει να καταλήξει σε συμπεράσματα. «Αν βρείτε θειοφαίνιο στη Γη, τότε θα θεωρούσατε ότι είναι βιολογικής προέλευσης, αλλά στον Άρη, βεβαίως, τα στάνταρ για το τεκμήριο της απόδειξης είναι πιο υψηλά», πρόσθεσε ο Σούλζε-Μάκουτς.

Ενώ το θειοφαινιο αποτελείται από δύο απαραίτητα για τη ζωρή στοιχεία, τον άνθρακα και το θείο, δεν αποκλείεται να να δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια πτώσεων μετεωριτών που θερμαίνουν τα θειικά άλατα σε υψηλές θερμοκρασίες – μια άλλη εξήγηση που επίσης εξετάζουν οι ερευνητές.

Εάν οι ενώσεις ήταν πράγματι ένα σημάδι της ζωής, θα μπορούσαν να ήταν το αποτέλεσμα βακτηριδίων πριν από περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια που έσπασαν θειικά άλατα – ή εναλλακτικά θα μπορούσαν να είχαν διασπαστεί από τα βακτήρια.

Πάντως είναι νωρίς για συμπεράσματα: To Rover αναλύει τις ενώσεις, διασπώντας τους σε θραύσματα. Ωστόσο, το επόμενο όχημα στον πλανήτη Αρη, το Rosalind Franklin Rover της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος θα μπορούσε να καλύψει τα κενά καθώς θα είναι εξοπλισμένο με αναλυτή οργανικών μορίων του που δε θα χρειάζεται να σπάει τα πετρώματα.

Αυτό που ενθουσιάζει τον Σούλζε-Μάκουτς Makuch είναι η πιθανότητα να βρεθούν διαφορετικές αναλογίες βαρέων και ελαφρών ισοτόπων σε ενώσεις, αποτέλεσμα των οργανισμών που διασπούν τα στοιχεία και «ένα προειδοποιητικό σήμα για τη ζωή», σύμφωνα με τον ερευνητή.

«Όπως είπε ο Carl Sagan» οι έκτακτες απαιτήσεις απαιτούν εξαιρετικές ενδείξεις «, δήλωσε ο Schulze-Makuch. «Νομίζω ότι η απόδειξη θα απαιτήσει πραγματικά να στέλνουμε τους ανθρώπους εκεί και ένας αστροναύτης βλέπει σε ένα μικροσκόπιο και βλέπει ένα κινούμενο μικρόβιο».

Check Also

Η Βραζιλιάνικη Embraer βλέπει ένα συνδυασμό αυτόνομου αυτοκινήτου και αεροσκάφους για το μέλλον (Video)

Share Twitter Η Embraer, η γνωστή βραζιλιάνικη εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών για πολιτική, στρατιωτική, ιδιωτική αλλά …

Σοκ! Εξασθενεί το μαγνητικό πεδίο της γης μεταξύ Αφρικής και Νότιας Αμερικής

Share Twitter Μία ανακάλυψη- σοκ εκανε ομάδα επιστημόνων: Εξασθενεί το μαγνητικό πεδίο της Γης στην …