Ν. Υπηρεσία για ΕΔΑΔ: Κάποιοι βιάστηκαν ατεκμηρίωτα και ανεύθυνα να κατηγορήσουν

Κάποιοι βιάστηκαν ατεκμηρίωτα και ανεύθυνα να κατηγορήσουν, αναφέρει μεταξύ άλλων σε απάντησή της η Νομική Υπηρεσία, σε δημοσιεύματα και δημόσιες δηλώσεις για ΕΔΑΔ.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Αναφορικά με συνεχιζόμενα δημοσιεύματα και δημόσιες δηλώσεις του δικηγόρου κ. Αχ. Δημητριάδη καθώς, επίσης, και του Δημάρχου Αμμοχώστου κ. Αλ. Γαλανού, σχετικά με ατομικές προσφυγές διεκδίκησης περιουσιών στην κατεχόμενη Λευκωσία και στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων αντίστοιχα, η Νομική Υπηρεσία διευκρινίζει τα ακόλουθα:

1. Επανειλημμένα με τις δηλώσεις τους οι κ.κ. Δημητριάδης και Γαλανός ισχυρίζονται ότι το Κράτος και/ή η Νομική Υπηρεσία άφησαν να παρέλθει και να λήξει η προθεσμία κατά την οποία όφειλε η Δημοκρατία να δηλώσει κατά πόσον θα παρέμβει στη διαδικασία, η οποία κατά τους ισχυρισμούς τους, εις μεν την προσφυγή Panayi and Shiartou ήταν η 10.6.2019, εις δε την προσφυγή της K.V. Mediterranean Tours Ltd είναι η Τρίτη 19.6.2019.

2. Τούτο είναι αναληθές, εφόσον με επιστολές του ημερ. 18.3.19 και 26.3.19 το ΕΔΑΔ, ειδοποιούσε τη Δημοκρατία ότι στην πρώτη περίπτωση οι αιτητές και η Τουρκία (και όχι η Δημοκρατία), είχαν προθεσμία μέχρι την 10.6.2019 να συζητήσουν το ενδεχόμενο φιλικής διευθέτησης και στη δεύτερη περίπτωση οι αιτητές και η Τουρκία έχουν προθεσμία μέχρι την 18.06.2019 για φιλική διευθέτηση και όπως πρόσθετε το Δικαστήριο, αν οι δύο διάδικοι δεν διευθετούσαν την υπόθεση εντός των πιο πάνω προθεσμιών, τότε, (δηλαδή μετά τις ταχθείσες προθεσμίες), οι υποθέσεις θα προχωρούσαν στο επόμενο, αντιπαραθετικό στάδιο οπότε το Δικαστήριο θα ζητούσε ή θα ζητήσει από τη Δημοκρατία να το πληροφορήσει κατά πόσο η Κυβέρνηση της επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμα της να παρέμβει («… if the case moves to the contentions phase, you will be invited to inform me whether or not your Government wish to exercise their right to intervene…»).

3. Παρά ταύτα, εις μεν την πρώτη υπόθεση δεν είχαμε πάρει καμιά ειδοποίηση ότι καλούμεθα να ασκήσουμε το δικαίωμα παρέμβασης και επομένως καμιά προθεσμία δεν έχει υπερβεί ή λάβει η Δημοκρατία. Εις δε τη δεύτερη υπόθεση, επίσης, δεν έχουμε λάβει καμιά ειδοποίηση, αφού εν πάση περιπτώσει η προθεσμία που είχε δοθεί στους διάδικους για φιλική διευθέτηση μέχρι 18.06.2019, δεν έχει ακόμα παρέλθει.

4. Επομένως είναι εντελώς αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι στην μια υπόθεση παρήλθε οποιαδήποτε προθεσμία και δεν απάντησε η Δημοκρατία αν επιθυμεί να παρέμβει όπως και ο ισχυρισμός ότι στην άλλη υπόθεση θα λήξει η προθεσμία την 18.6.19.

5. Ζητήσαμε σήμερα από το ΕΔΑΔ στο Στρασβούργο να επιβεβαιώσει τα πιο πάνω και με επιστολές που λάβαμε σήμερα το απόγευμα από τη Γραμματεία, επιβεβαιώνεται ότι τα γεγονότα είναι ως ανωτέρω, ότι από δικό τους λάθος είχε δοθεί η ένδειξη ότι η Δημοκρατία δεν απάντησε και ότι καμιά ημερομηνία δεν έχει παρέλθει για τη Δημοκρατία, την οποία θα καλέσουν να παρέμβει αν επιθυμεί, σε ευθετώτερο χρόνο.

6. Είναι επομένως λυπηρό το ότι κάποιοι βιάστηκαν ατεκμηρίωτα και ανεύθυνα να κατηγορήσουν, να ειρωνευτούν περί επανάληψης παραλείψεων τύπου χαλουμιού κλπ. χωρίς να μπουν στον κόπο να επιβεβαιώσουν προηγουμένως τις όποιες πληροφορίες τους.

Check Also

Αβέρωφ: Καταδικάζουμε αυτούς που τόλμησαν να κάψουν την καρδιά του Ακάμα

Share Twitter Αβέρωφ: Μια ασυνείδητη ενέργεια κάποιων ασυνείδητων καταστρέφει τον τόπο μας και δεν πρέπει …

ΔΗΚΟ: Το μεταναστευτικό εξελίσσεται πλέον σε θέμα εθνικής ασφάλειας

Share Twitter Το μεταναστευτικό εξελίσσεται πλέον σε θέμα εθνικής ασφάλειας, κινδύνου για δημογραφική αλλαγή και …