Νόμπελ Φυσικής 2022 στους Αλέν Ασπέ, Τζον Κλόζερ και Άντον Τσάιλινγκερ

Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2022 στον Γάλλο Αλέν Ασπέ (Alain Aspect), τον Αμερικανό Τζον Κλόζερ (John Clauser) και τον Αυστριακό Άντον Τσάιλινγκερ (Anton Zeilinger).

Το βραβείο απονεμήθηκε «για τα πειράματα με εμπλεκόμενα φωτόνια, τη διαπίστωση της παραβίασης των ανισοτήτων Bell και την πρωτοπορία στην επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας».

 

Αυτό ήταν το δεύτερο από τα βραβεία Νόμπελ που θα απονεμηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αναγνωρίζοντας πρωτοποριακές συνεισφορές σε διάφορους τομείς.

Η Eva Olsson, μέλος της Επιτροπής Νόμπελ Φυσικής, δήλωσε ότι το βραβείο τιμά το “πρωτοποριακό έργο” της ομάδας των τριών επιστημόνων. Σημείωσε ότι η επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας έχει ευρείες επιπτώσεις σε τομείς όπως η ασφαλής μεταφορά πληροφοριών και η κβαντική πληροφορική.

«Η επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας είναι ένα ζωντανό και ταχέως αναπτυσσόμενο κατόρθωμα», είπε. «Οι προβλέψεις της έχουν ανοίξει πόρτες σε έναν άλλο κόσμο και έχουν επίσης κλονίσει τα θεμέλια του τρόπου με τον οποίο ερμηνεύουμε τις μετρήσεις».

Check Also

Γερμανία: 25 συλλήψεις ακροδεξιών που σχεδίαζαν πραξικόπημα… ανήκαν στην οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ»

Μια εκτεταμένη επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας στους κόλπους οργανώσεων της άκρας δεξιάς και υποστηρικτών θεωριών …

Παιδόφιλος για 14 χρόνια υποδύονταν τον μπέιμπι σίτερ και βίαζε παιδάκια…

Ένας 45χρονος παιδόφιλος στη Γερμανία είναι αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, αφού υποδύονταν τον μπέιμπι σίτερ, …