Νόμπελ Οικονομίας στους Πολ Μίλγκρομ και Ρόμπερτ Γουίλσον

O Πολ Μίλγκρομ και ο Ρόμπερτ Γουίλσον είναι οι δύο φετινοί νικητές του Νόμπελ Οικονομίας, όπως ανακοίνωσε η Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών της Σουηδίας.

Το βραβείο τους δόθηκε «για τις βελτιώσεις στη θεωρία των δημοπρασιών και στις εφευρέσεις τους στις νέες μορφές δημοπρασίας».

«Οι νέες μορφές δημοπρασιών είναι ένα ωραίο παράδειγμα του πώς η βασική έρευνα μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει επινοήσεις που ωφελούν την κοινωνία», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ακαδημία.

Το Νόμπελ Οικονομίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, δεν είναι ένα από τα πέντε αρχικά βραβεία που δημιουργήθηκαν με τη διαθήκη το 1895 του βιομηχάνου και εφευρέτη της δυναμίτιδας Άλφρεντ Νόμπελ, αλλά καθιερώθηκε από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1969.

Νέες μορφές δημοπρασιών έχουν χρησιμοποιηθεί για το φάσμα των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, για αλιευτικές ποσοστώσεις, για τις αερολιμενικές χρονοθυρίδες (σλοτ) και για τα περιθώρια εκπομπών ρύπων.

Στη σκιά της πανδημίας τα φετινά βραβεία

Στο παρελθόν, το βραβείο οικονομίας έχει απονεμηθεί σε προσωπικότητες όπως ο Πολ Κρούγκμαν και ο Μίλτον Φρίντμαν. Φέτος, ήταν το τελευταίο των έξι βραβείων που δόθηκαν, στον απόηχο της πανδημίας.

Η δεξίωση για τους νικητές που διοργανωνόταν παραδοσιακά τον Δεκέμβριο έχει ακυρωθεί και άλλα τμήματα των εορτασμών πραγματοποιούνται ψηφιακά ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ σχεδιάζει να προχωρήσει με μια τελετή απονομής αν και σε περιορισμένη μορφή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ.

Check Also

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε εμβόλιο από την Κίνα» σύμφωνα με Αμερικανό αναλυτή

Share Twitter Στην αποκάλυψη πως ο τόσο ο Κιμ Γιονγκ Ουν όσο και οι άμεσοι …

Ιράν: Ο πυρηνικός επιστήμονας ήταν 20 χρόνια στο στόχαστρο της Μοσάντ

Share Twitter Το Ιράν επιβεβαίωσε σήμερα ότι επιφανής πυρηνικός φυσικός του, που δολοφονήθηκε την Παρασκευή, …