«Ναυμαχία» Ελλήνων και Κινέζων εφοπλιστών…

Το οκτάμηνο του 2019 έφερε Έλληνες και Κινέζους εφοπλιστές να βρίσκονται σε μία κούρσα «εξοπλισμών» που κόβει την ανάσα.

Μέσα στο κατακαλόκαιρο οι κινεζικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες ξεπέρασαν στις αγορές πλοίων τους Έλληνες όσο αφορά στον αριθμό. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipping Research έχουν αγοράσει 149 πλοία έναντι 146 των Ελλήνων.

Από την άλλη πλευρά όμως οι Έλληνες είναι εκείνοι που έχουν επενδύσει 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια για τις αγορές αυτές έναντι 1,6 των Κινέζων οι οποίοι έχουν εστιάσει στην ενίσχυση του στόλου τους με φορτηγά πλοία η ναυλαγορά των οποίων κάνει ράλι ανόδου τους τελευταίους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, οι Κινέζοι έως τα τέλη Αυγούστου έχουν αγορά 110 φορτηγά πλοία έναντι 82 των Ελλήνων, 27 δεξαμενόπλοια έναντι 45, επτά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έναντι 16 και ένα υγραεριοφόρο έναντι τριών.

Στην τρίτη θέση παραμένουν οι εταιρείες νορβηγικών συμφερόντων με επενδύσεις συνολικής αξίας 1,046 δισ. δολαρίων για 38 πλοία. Πρόκειται για 26 δεξαμενόπλοια, επτά φορτηγά, τρία πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και δύο υγραεριοφόρα.

Από την αρχή του χρόνου έως τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipping Research έχουν πωληθεί συνολικά 898 πλοία συνολικής αξίας 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από αυτά 363 είναι φορτηγά, 299 δεξαμενόπλοια, 79 containers και 39 υγραεριοφόρα.

Οι Έλληνες έχουν αγοράσει το 16,2% των πωληθέντων μεταχειρισμένων πλοίων παγκοσμίως, δίνοντας το 18,1% του συνολικού ποσού που έχει δαπανηθεί.

Check Also

Το μυστικό για ευτυχισμένη ζωή σε 31 μόλις λέξεις από τον δισεκατομμυριούχο συνεταίρο του Μπάφετ

Share Twitter Ο σχεδόν αιωνόβιος Τσάρλι Μάνγκερ είναι συνεταίρος του πιο εμβληματικού επενδυτή εδώ και …

Ξεκίνησε ο νέος «Ψυχρός Πόλεμος» : Κόντρα Kίνας και ΗΠΑ για το Χονγκ-Κονγκ…

Share Twitter Οι Κινέζοι βουλευτές επικύρωσαν το νόμο που εισάγει νέο νομικό πλαίσιο για την …