Νίκολιτς: Θα προτιμήσουμε το Κόσοβο αντί για την Ευρώπη

«Θα παραιτηθούμε από την Ευρωπαϊκή πορεία εάν μας θέσουν επίσημα τον όρο. Ευρώπη ή Κόσοβο» δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βέτσερνιε Νόβοστι του Βελιγραδίου.

«Αυτό είπα και στην εκστρατεία και ο λαός μου δεν θα αιφνιδιαζόταν αν το πρότεινα”, τόνισε ο εθνικιστής πρόεδρος ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η πορεία της χώρας του προς την ΕΕ δεν θα τον αναγκάσει να αναγνωρίσει το Κόσοβο και θα απαιτήσει από τη Σερβία ότι και από τις υπόλοιπες προς ένταξη χώρες δηλαδή, την επίτευξη οικονομικών στόχων  ώστε να μπορεί να υπολογίζει στην ΕΕ.

“Η ΕΕ τώρα μας κρατά σε απόσταση, μόνον εξαιτίας του Κοσόβου. Αλλά μπορεί να μας κρατά έτσι για άλλα εκατό χρόνια, εμείς δεν θα αλλάξουμε θέση για τη νότια επαρχία. Αν αρχίσουν να μας ορίζουν νέους κανόνες, που δεν ίσχυαν για άλλα
κράτη, τότε μπορούν να μας απορρίψουν. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να μας πουν: δεν σας θέλουμε” υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Σε ερώτηση αν μετά τα τελευταία μηνύματα από τις Βρυξέλλες έχει αντιληφθεί ότι η πολιτική Κόσοβο και Ευρώπη δεν είναι πλέον υλοποιήσιμη, ο κ. Νίκολιτς ανέφερε ότι “αν και επίσημα τοποθετήσουν τείχος, τότε η πολιτική και Ευρώπη και Κόσοβο
δεν θα είναι δυνατή”. “Προς το παρόν κανένας δεν ζήτησε επίσημα να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο. Οργανώνουμε τη
χώρα με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που μας βοηθούν να υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις”, σημείωσε.

“Αν είμαστε σταθεροί και εκπληρώνουμε τους όρους, δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ασταθής και συνεχώς να μας θέτει νέους όρους. Εμείς ζητάμε απλώς να μην μας θέτουν νέους όρους όπως και σε άλλες χώρες, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο” ανέφερε.

Check Also

Η κυβέρνηση της Ονδούρας παγώνει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για 3 μήνες

Η κυβέρνηση της Ονδούρας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα διαθέσει 1,9 δισεκ. λεμπίρας (78 δισεκ. …

Google: Aυτόματη διαγραφή των στοιχείων γεωεντοπισμού γυναικών που επισκέπτονται κλινικές για άμβλωση

Την αυτόματη διαγραφή των στοιχείων γεωεντοπισμού των γυναικών που επισκέπτονται κλινικές για να προχωρήσουν σε …