Νέος προκλητικός χάρτης από το τουρκικό ΥΠΕΞ… To Oruc Reis βρίσκεται…

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία θέτοντας εκ νέου θέμα Καστελόριζου, ενώ παράλληλα κατηγορεί την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα νέο χάρτη με την περιοχή δραστηριότητας του Oruc Reis σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.

Στον χάρτη που παρουσίασε ο αξιωματούχος του υπουργείου Καγατέι Ερσιγιές και έδωσε στην δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, εμφανίζεται το σημείο που βρίσκεται το Oruc Reis, ως περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας για έρευνες (με κόκκινο χρώμα), ενώ με γκρι χρώμα δείχνουν την θαλάσσια περιοχή νότια και πλησίον της ανατολικής Κρήτης και κατά μήκους των Δωδεκανήσων από την Κάρπαθο ως την Ρόδο και το Καστελόριζο, ως περιοχή με «νέες άδειες» για τουρκικές έρευνες.


Ο Ερσιγιές επιτέθηκε μάλιστα στην Ελλάδα λέγοντας πως «οι μινιμαλιστικές απαιτήσεις της δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο».

«Το Oruc Reis βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα που έχει δηλωθεί στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα κάνει πολύ φασαρία για τις δραστηριότητές μας», είπε αρχικά και συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα μπλοκάρει μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή εξαιτίας ενός «μικρού νησιού» όπως χαρακτήρισε το Καστελόριζο.

«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού (Καστελόριζο) και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μινιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετο με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό. Η Ελλάδα δημιουργεί εντάσεις με τις απαιτήσεις της και όχι η Τουρκία», είπε.

Check Also

Ελλάδα: Αθώος ο 56χρονος που εισέπραττε επί 9 χρόνια τη σύνταξη του πατέρα του

Share Twitter Αθώος κρίθηκε την Δευτέρα από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου 56χρονος που για εννέα …

Ελλάδα-κορωνοϊός: Μεγαλώνουν οι λίστες των κλειστών σχολείων…

Share Twitter Προβληματισμός επικρατεί για τις δύο λίστες με τα κλειστά σχολεία, τη μία λόγω …