Νέα εποχή αλλά στην Κύπρο βαθιά … μεσάνυχτα   

Νέα εποχή αλλά στην Κύπρο βαθιά … μεσάνυχτα       

Μπήκαμε σε μια νέα εποχή με κορυφαία επιδίωξη την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ με επίκεντρο την ενέργεια. Στην Κύπρο οι αρμόδιοι για την ευρωπαϊκή μας πολιτική, έμειναν προσκολλημένοι σε έναν κόσμο που υπάρχει μόνο στα μυαλά τους με παρωχημένες απόψεις που συντηρούνται παραπληροφορώντας για το ποιες είναι οι προτεραιότητές της ΕΕ για ενεργειακή αυτονομία και για τον δυνητικό ρόλο της Αν. Μεσογείου στη νέα εποχή. Δυστυχώς, υπάρχουν και οι «πρόθυμοι» στα ΜΜΕ που αναπαράγουν την παραπληροφόρηση είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω άνωθεν υποδείξεων.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που πέρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ένα κείμενο κεφαλαιώδους σημασίας για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και  κατεπείγουσα μετάβαση στην ενεργειακή αυτονομία. Ως πρώτο στάδιο, τίθενται σε άμεση προτεραιότητα η χρήση ή κατασκευή αγωγών ή άλλων υποδομών για φυσικό αέριο, υδρογόνο και έργα ανανεώσιμης ενέργειας (όπως την ηλιακή). Στο κείμενο υποδηλώνεται και η Αν. Μεσόγειος ως προμηθευτής ενέργειας για όλα τα στάδια (φυσικό αέριο, υδρογόνο, ηλιακή ενέργεια), καθώς και η πρόθεση για σοβαρές επενδύσεις με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Στην Κύπρο βαθιά περιχαρακωμένα ιδιωτικά συμφέροντα καθυπόταξαν το δημόσιο συμφέρον, καθώς οι κυβερνώντες αντιλαμβάνονται την ΕΕ ως χώρο για απατεωνιές. Παρείχαν μειωμένο ΦΠΑ (5% αντί για 19%) στους ξένους «αγοραστές» κυπριακών διαβατηρίων, για να επωφελούνται οι μεσάζοντες κομματικοί κουμπάροι, γαμπροί και παράνυμφοι. Στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ το οποίο παρέχει χορηγία (όχι δανεικά) στα κράτη-μέλη για στέγαση, το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου δεν ζήτησε ούτε ένα ευρώ, ενώ άλλα κράτη έλαβαν δισεκατομμύρια! Τώρα, στην περίπτωση της ενέργειας, τα ιδιοτελή συμφέροντα επιχειρούν να επιβιώσουν εις βάρος της Κύπρου. Τα  κοιτάσματα φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω ενός τεχνικά βέλτιστου τρόπου (είτε αγωγού είτε αλλιώς), με δεδομένη την στήριξη και απόφαση της ΕΕ να μετατραπεί στη συνέχεια σε αγωγό υδρογόνου. Επιπλέον, η Κύπρος μπορεί μέσω ευρωπαϊκών επενδύσεων να αξιοποιήσει το υπό υλοποίηση καλώδιο «EuroAsia Interconnector» για μεταφορά καθαρής ενέργειας (ηλιακή παραγωγή) προς την ΕΕ μακροπρόθεσμα.

Στο πρωτόγνωρα ευνοϊκό πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει στον… κόσμο του. Ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και στην Κύπρο με τη συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της ΕΕ, ο Υπουργός με οδηγίες του Προέδρου, επιμένει σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ερωτηθείς για τον ρόλο της Αν. Μεσογείου στη νέα εποχή, τόνισε ότι το φυσικό αέριο της Κύπρου είναι σταγόνα στον ωκεανό για την ΕΕ! Δεν αντιλαμβάνεται ότι η Κύπρος είναι μέρος της Αν. Μεσογείου, ότι η στρατηγική αξία βασίζεται στις συνεργασίες με χώρες της περιοχής που διαθέτουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που η ΕΕ αντιλαμβάνεται, αλλά έμεινε προσκολλημένος στη θεωρία του ότι το φυσικό αέριο είναι εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού. Σύντομα, όταν θα προκύψου νέες ποσότητες φυσικού αερίου, θα … στενoχωρηθεί ακόμη περισσότερο.

Η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο της Αν. Μεσογείου αλλά με τέτοια μυαλά είναι ως να μην υπάρχει!

Κώστας Μαυρίδης,

Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D),

Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

 

 

Check Also

Η Ιστορία χτυπά την πόρτα μας και οι δικοί μας… στον κόσμο τους

Τελευταίως, προβάλλεται συχνά η φράση περί «σωστής και λάθος πλευράς της Ιστορίας» με σημείο αναφοράς …

Ο Μακρόν νίκησε, η Γαλλία διχάστηκε, η Ευρώπη χάρηκε, αλλά οι προβληματισμοί μένουν…

Του Ανδρέα Ι. Ιωσήφ, Οικονομολόγου Οι Γαλλικές εκλογές τελείωσαν, όχι όμως και τα μεγάλα ερωτηματικά …