Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής νωρίς τα ξημερώματα μίλησε για την συμφωνία που υπήρξε στο Eurogroup για την Κύπρο και τις πολύ δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες επιτεύχθηκε έπειτα από μια 10ωρη συνεδρίαση.
Ο κ.Σαρρής τόνισε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες πήγε η Κύπρος στην συνεδρίαση λόγω της έκτακτης ανάγκης και το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας ενώ δήλωσε σε δημοσιογραφική συνδιάσκεψη: “Εγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις με ιδιαίτερα σκληρή στάση του ΔΝΤ και κάποιων εταίρων μας που δημιούργησε βαρύ κλίμα, ενώ σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι συζητήσεις έφτασαν συχνά σε αδιέξοδο.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μάχη σε πολιτικό επίπεδο με σωρεία επαφών με αξιωματούχους της Ευρωζώνης και Ευρωπαίους ηγέτες και κατάφερε με τις υπεράνθρωπες αυτές προσπάθειες να δώσει ένα κλίμα καλύτερης αξιοπιστίας”
Επιπλέον ο υπουργός υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή αποκαθιστά την εμπιστοσύνη της οικονομίας και αποφεύγεται η άτακτη χρεοκοπία της χώρας και η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι κατάφεραν να αποφύγουν καινούργιες περικοπές μισθών και συντάξεων που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή, αποφεύχθηκε η εμπλοκή των ταμείων προνοίας των ημικρατικών και τραπεζικών οργανισμών που διατήρησαν την αυτονομία τους.
Επιπλέον σχετικά με το ποσό που θα δοθεί ανέφερε πως : “Καθιστά διαχειρίσιμο το χρέος και κατανέμει κατά τρόπο δίκαιο το δυσβάστακτο βάρος μεταξύ της παρούσας και των επόμενων γενιών. Αποφύγαμε την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που πολλοί πιστεύουν ότι θα ήταν καταστροφικός για την οικονομία μας”.
Ενώ τόνισε ότι: “Λόγω της σοβαρής απειλής εναντίον των τραπεζών και του χάους που θα ακολουθούσε από μια αρνητική πρωτοβουλία της ΕΚΤ έγινε αύξηση φορολογίας επί των τόκων και επιβάλλεται ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης και σταθερότητας πάνω στις καταθέσεις που θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του ποσού με μέτοχος συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.
Το ποσοστό του εφάπαξ τέλους θα ανέρχεται σε 6,75% για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000
Πιστεύουμε ότι ήταν μια ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης παρά τις οδυνηρές πτυχές της, που αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία της χώρας μας, ενώ αποκαθιστά την αβεβαιότητα και την εμπιστοσύνη και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να προχωρήσει αποφασιστικά σε μια καινούργια αρχή “.
Τέλος ο Μ.Σαρρής έκανε ξεκάθαρο πως ο φόρος που θα επιβληθεί στους τόκους των καταθέσεων θα είναι μεταξύ 20% και 25%. Θα ακολουθήσουν αναλυτικές συζητήσεις και θα προσδιοριστεί το ακριβές ποσοστό. Ενώ υπογράμμισε πως : “Πάντοτε συμφωνείς υπό την αίρεση ότι τα αρμόδια όργανα,το Υπουργικό Συμβούλιο και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα υιοθετήσουν τα κατάλληλα νομοσχέδια πριν ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη το πρωί. Δεν προκαταλαμβάνει κανείς τις αποφάσεις της Βουλής, η οποία έχει δείξει ωριμότητα και κατανόηση, ξέρει ποιες ήταν οι επιλογές μας και ξέρει τους λόγους που της έγινε η εισήγηση”.
Τέλος σχετικά με την τύχη των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, δήλωσε πως: “Λαμβανομένου υπόψη ότι το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος θα μειωθεί σημαντικά, μια καλή αρχή είναι με το να απορροφηθούν οι εργασίες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ένα από τους οργανισμούς που διαμορφώνονται στην ελληνική επικράτεια”.
Ενώ έκλεισε τονίζοντας για άλλη μια φορά πως: “Είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ οδυνηρών αποφάσεων και πιστεύω ότι προς το συμφέρον της Κύπρου και όλων των καταθετών αυτής και της επόμενης γενιάς επιλέξαμε τη λιγότερο οδυνηρή λύση. Πιστεύουμε ότι οι τράπεζες με το καινούργιο μέγεθος σε μια οικονομία με προοπτικές του φυσικού αερίου και άλλων, θα καταστήσουν τις μετοχές που θα δώσουν στους καταθέτες ως την καλύτερη λύση υπό τις παρούσες οδυνηρές περιστάσεις”.