Μπετόβεν: Μελωδίες με βάση τους κτύπους της καρδιάς !!

Από «καρδιάς» τελικά συνέθετε τις μελωδίες του ο γερμανός συνθέτης και πιανίστας Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Νέα ερευνητικά στοιχεία που ήρθαν στο φως υποδεικνύουν ότι για μερικά από τα πιο διάσημα έργα του έμπνευση αποτέλεσαν οι άστατοι παλμοί του!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα κομμάτια από τα έργα του ταιριάζουν απόλυτα με τους ίδιους τους παλμούς της καρδιάς του Μπετόβεν, οι οποίοι ήταν μάλιστα άστατοι καθώς ο διάσημος συνθέτης έπασχε από αρρυθμίες.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, έναν καρδιολόγο, έναν ιστορικό της Ιατρικής και έναν μουσικολόγο.

Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Perspectives in Biology and Medicine, οι ερευνητές ανέλυσαν αρκετά έργα του Μπετόβεν με στόχο να εντοπίσουν ενδείξεις για την καρδιακή πάθηση από την οποία ορισμένοι υπέθεταν ότι έπασχε.

Ο ρυθμός ορισμένων κομματιών διάσημων έργων του Μπετόβεν μπορεί στην πραγματικότητα να αντικατοπτρίζει τον άστατο παλμό της καρδιάς του συνθέτη λόγω αρρυθμίας.

«Η μουσική του Μπετόβεν θα μπορούσε να πηγάζει από την ίδια την καρδιά του –κυριολεκτικά και μεταφορικά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ερευνητής Joel Howell από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Όταν η καρδιά χτυπά ακανόνιστα λόγω κάποιας πάθησης, το μοτίβο των χτύπων είναι πολλές φορές προβλέψιμο. Πιστεύουμε ότι ακούμε αυτό το μοτίβο στη μουσική του Μπετόβεν.»

Ο Howell προσθέτει μάλιστα πως «η συνεργία μεταξύ του μυαλού και του σώματος διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στον κόσμο της Τέχνης και της Μουσικής, καθώς αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις μύχιες εμπειρίες μας.»

Check Also

Γερμανία: 30χρονη δηλώνει ότι έχει σχέση με ένα Boeing 737-800! « Είναι πολύ ελκυστικό και σέξι»!

Share Twitter Μια γυναίκα από το Βερολίνο υποστηρίζει ότι έχει πενταετή σχέση με ένα… αεροπλάνο. …

Τούρκος κομάντο: Διαπράξαμε εγκλήματα πολέμου, κάναμε θηριωδίες στους Κούρδους

Share Twitter Όπως λέει, οι Τούρκοι στρατιώτες έμπαιναν στα χωριά κι έκαιγαν τα σπίτια. Και …