Με την ορμή της ιστορίας μας, με στόχο έναν κόσμο Ανθρώπινο!

του Γιωργου Γεωργίου*

Από το 2004 το ΑΚΕΛ εκπροσωπεί την Κύπρο μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Όλα αυτά τα χρόνια, εργαζόμαστε, πάντα, με γνώμονα τις ανάγκες του ανθρώπου. Για μια Κύπρο επανενωμένη, σε μια Ευρώπη της ευημερίας, της αλληλεγγύης και της ειρήνης. Χωρίς ανισότητες και εκμετάλλευση.

Πριν 5 χρόνια μας εμπιστευτήκατε τις έγνοιες και τις αγωνίες σας. Σήμερα, κοιτώντας σας στα μάτια μπορούμε, έντιμα, να πούμε πως, ως ΑΚΕΛ, με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, πετύχαμε αρκετά. Μένουν, βέβαια, και άλλα πολλά.

Έχοντας τον ρόλο του εισηγητή εκ μέρους της Αριστεράς, καταγγείλαμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, προωθήσαμε το θέμα της Αμμοχώστου και των προσφύγων μας. Πετύχαμε αύξηση του κονδυλίου για στήριξη του έργου της ΔΕΑ και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας στα κατεχόμενα.

Καταθέσαμε προτάσεις για στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, για δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, για προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Προτείναμε μέτρα προστασίας της κοινωνίας από την ακρίβεια. Διεκδικήσαμε να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών και των τραπεζών αντί να επιβληθούν πράσινες φορολογίες στα νοικοκυριά.

Αγωνιστήκαμε για προστασία του δικαιώματος στη στέγη, φέρνοντας στο φως την ευρωπαϊκή οδηγία για τις καταχρηστικές ρήτρες, η οποία παραβιάζεται στην Κύπρο.

Διεκδικήσαμε διασφάλιση της υγείας, ως δημόσιο αγαθό. Με δική μας πρωτοβουλία αυξήθηκε το κονδύλι για τον παιδιατρικό καρκίνο. Δώσαμε μάχες για το δικαίωμα στη λήθη. Προωθήσαμε τα δικαιώματα των αναπήρων και των παιδιών με σπάνια νοσήματα.

Προωθήσαμε σημαντικές προτάσεις για την ισοτιμία των φύλων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.

Αναδείξαμε σοβαρές παραβιάσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όπως στην περίπτωση του Ακάμα.

Φέραμε στο φως τις παράνομες παρακολουθήσεις. Αντιπαλέψαμε τη διαφθορά. Για ενίσχυση του κράτους δικαίου, για τα φαινόμενα σήψης στο ποδόσφαιρο, για τα χρυσά διαβατήρια, για ενίσχυση της διαφάνειας στις αγορές εμβολίων, για τη λογοδοσία των λομπιστών.

Δώσαμε μάχες για κατάργηση του συστήματος του Δουβλίνου και δημιουργία ενός δεσμευτικού συστήματος μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη, ώστε να μην εγκλωβίζονται στην Κύπρο, ως χώρα πρώτης άφιξης.

Καλέσαμε την ΕΕ να λάβει πρωτοβουλίες για τερματισμό της γενοκτονίας των Παλαιστινίων. Παλέψαμε να τερματιστεί η στρατιωτικοποίηση της Ένωσης και τα δισεκατομμύρια που ξοδεύονται στην πολεμική βιομηχανία να δοθούν για την ευημερία των λαών. Για να μπορούν οι νέοι μας να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Για να ζουν οι γονείς μας με αξιοπρέπεια.

Είμαστε η μόνη δύναμη που τολμά να μιλήσει για την ανάγκη να επέλθουν θεμελιακές αλλαγές στην Ένωση, ώστε να απαλλαγούμε από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που οδηγεί την Ευρώπη στην αυτοκαταστροφή.

Γιατί εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με τη συντήρηση των πολέμων, την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, τη φτώχεια που μαστίζει το 22% των πολιτών, τις 11.000 εκατομμύρια ανέργων, τις εκποιήσεις, την εξαθλίωση των λαών…

Ο αγώνας μας δεν είναι εύκολος. Έχουμε απέναντί μας τις δεξιές, συντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις… Το ΕΛΚ, το ECR και τους ομοϊδεάτες τους.

Αυτοί καταψήφισαν σημαντικές προτάσεις που καταθέσαμε για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία· για διασφάλιση της ενέργειας ως δημόσιο αγαθό ώστε να τερματιστεί η ενεργειακή φτώχεια· για μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης της ακρίβειας· για ουσιαστική στήριξη των αγροτών.

Επίσης, παρά τη έντονη διαφωνία μας, προωθούν την κατάργηση του βέτο στη λήψη αποφάσεων στην Ένωση, κάτι που σημαίνει πως τα μικρά κράτη-μέλη, όπως η πατρίδα μας, θα φιμωθούν για πάντα.

Χαμένοι αγώνες, όμως, είναι μόνο αυτοί που δεν δίνονται.

Στις 9 Ιουνίου, έχουμε την ευκαιρία να τους απαντήσουμε δυναμικά, αλλάζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων. Για να μην αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Γιατί οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες καθορίζουν το 80% των νομοθεσιών της Κύπρου!

Χωρίς αυταπάτες, συνεχίζουμε τον αγώνα που δεν σταματήσαμε ποτέ. Και στη χώρα μας. Και στις Βρυξέλλες.

Ας κάνουμε βίωμα τα λόγια του Καζαντζάκη.. Να λες έχω χρέος να σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω. Αλλά δεν θα χαθεί… Γιατί μαζί μας η ψήφος σας θα πιάσει τόπο!

Στις 9 Ιουνίου συνεχίζουμε μαζί!

*Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ-Αριστερά-Κοινωνική Συμμαχία