Με ενεργοποίηση του άρθρου 7 απειλεί η Κομισιόν την Πολωνία

Προειδοποίηση στην Πολωνία έδωσε σήμερα η Κομισιόν για παραβάσεις του κράτους δικαίου, απειλώντας με ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ αν συνεχίζει τις απολύσεις ανώτατων δικαστικών, σύμφωνα με τα όσα είπε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμμερμανς.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τίμμερμανς εξήγησε ότι η Πολωνία δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα για διάλογο με την Κομισιόν και η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας συνεχίζει και αντίκειται στις προβλέψεις της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ. Ό ίδιος εμφανίζεται βέβαιος ότι η Κομισιόν μπορεί να πετύχει την ειδική πλειοψηφία που απαιτείται στο Συμβούλιο για την απόφαση.

Σύμφωνα με την τεκμηρίωση που έχει στα χέρια της η Κομισιόν, η μεταρρύθμιση αυτή ενισχύει τη συστημική απειλή κατά του κράτους δικαίου στην Πολωνία που ήδη εντοπίστηκε στη διαδικασία κράτους δικαίου που άρχισε η Κομισιόν τον Ιανουάριο του 2016.

Η Κομισιόν ζητά από τις πολωνικές αρχές να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα εντός ενός μηνός.

Ζητεί κυρίως από τις πολωνικές αρχές να μην λάβουν κανένα μέτρο για την απόλυση ή την αναγκαστική αποχώρηση των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Εάν ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο, η Κομισιόν είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει αμέσως τη διαδικασία του άρθρου 7 παράγραφος 1 -με επίσημη προειδοποίηση από την ΕΕ, η οποία μπορεί να εκδοθεί από τα τέσσερα πέμπτα των κρατών μελών στο Συμβούλιο των Υπουργών.

Η Κομισιόν αποφασίζει επίσης να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας για παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ. Το Κολέγιο θα αποστείλει αμέσως επιστολή επίσημης ανακοίνωσης μόλις δημοσιευθεί ο νόμος για τον οργανισμό των τακτικών δικαστηρίων. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν υπενθυμίζει την προσφορά της για εποικοδομητικό διάλογο με την πολωνική κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε μάλιστα σχετικά ότι η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη μας ως θεμελιώδη αρχή στην οποία οικοδομείται η Ευρωπαϊκή Ένωση μας.

“Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην Ένωση μας. Η ανεξαρτησία των δικαστηρίων αποτελεί τη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών μας και των δικαστικών συστημάτων μας Αν η πολωνική κυβέρνηση προχωρήσει σε υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και του κράτους δικαίου στην Πολωνία , δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 7”.

Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς συμπλήρωσε πως οι συστάσεις προς τις πολωνικές αρχές είναι σαφείς. “Είναι καιρός να αποκαταστήσουμε την ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και είτε να αποσύρουμε τους νόμους για τη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας είτε να τις ευθυγραμμιστούμε με το Πολωνικό Σύνταγμα και με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Check Also

Αυστραλία: Ένοπλος άνοιξε πυρ στο αεροδρόμιο της Καμπέρας… συνελήφθη (Video)

Το αεροδρόμιο της Καμπέρας, της πρωτεύουσας της Αυστραλίας, εκκενώθηκε και ένας άνδρας συνελήφθη αφού πυροβολισμοί …

Ζελένσκι: Ούτε στον Ψυχρό Πόλεμο δεν υπήρχε η αυξημένη πυρηνική απειλή που επιβάλει τώρα η Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε το βράδυ του Σαββάτου τη Δύση να επιβάλει κυρώσεις …