Μετά την Τουρκία αλλάζουν όνομα και οι Turkish Airlines – Στο εξής μόνο Türk Havayollari

Η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines θα φέρει στο εξής στο εξωτερικό την τουρκική ονομασία της, «Türk Havayollari», όπως είναι η κατά λέξη μετάφραση, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ήδη προχωρήσει στην αλλαγή του ονόματος της χώρας του στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ερντογάν, που μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του ισλαμοσυντηρητικού AKP, ζήτησε επίσημα στις αρχές Ιουνίου από τον ΟΗΕ η Τουρκία να αναφέρεται στο εξής υπό το τουρκικό όνομά της «Türkiye», το οποίο θέλει να καταστήσει ως ένα μοναδικό εμπορικό σήμα σε όλες τις γλώσσες για τις εξαγωγές.

Η ονομασία «Türkiye» επιτρέπει στη χώρα να απαλλαγεί από την αγγλική ονομασία της «Turkey» («γαλοπούλα») που μάλλον προκαλεί χαμόγελα.

Η Turkish Airlines, που εξυπηρετεί ήδη περισσότερους από 200 προορισμούς στον κόσμο σε όλες τις ηπείρους με σημείο αναχώρησης την Κωνσταντινούπολη, ανήκει κατά 49% στο τουρκικό κράτος.

Η εταιρεία μετέφερε περισσότερους από 74 εκατ. επιβάτες το 2019 και 44,8 εκατ. το 2021, αριθμός μειωμένος λόγω της πανδημίας. Εκλέγεται τακτικά ως η καλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία από το 2011, σύμφωνα με διάφορους ιστοτόπους.

Αυτή η τουρκοποίηση του ονόματος της χώρας και της εθνικής εταιρείας της πραγματοποιείται ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές που έχει ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθούν στα μέσα Ιουνίου του 2023, και στις οποίες ο Ερντογάν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Έχοντας συμπληρώσει στην εξουσία από το 2003, ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος, είναι αντιμέτωπος με μια σοβαρή οικονομική κρίση και έναν πληθωρισμό που (επισήμως) υπερβαίνει το 73%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο από το τουρκικό ινστιτούτο Metropoll, ο Ερντογάν θα μπορούσε να ηττηθεί στον δεύτερο γύρο από τον αντίπαλό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

Οι Εργατικοί προτείνουν την κατάργηση της Βουλής των Λόρδων στην Βρετανία

O Σερ Κιρ Στάρμερ, ο ηγέτης των Εργατικών, δήλωσε πως, αν το κόμμα του κερδίσει …

Financial Times: «Άνθρωπος της Χρονιάς» ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Οι Financial Times απένειμαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον τίτλο για τον «Άνθρωπο της Χρονιάς» για …