Μεξικό: Δολοφονήθηκαν δυο δημοσιογράφοι σε Τιχουάνα και Βερακρούς

Φωτοειδησεογράφος δολοφονήθηκε χθες Δευτέρα στην Τιχουάνα, στο βορειοδυτικό Μεξικό, ενώ οι αρχές έκαναν επίσης λόγο περί δολοφονίας δημοσιογράφου στη Βερακρούς (νοτιοανατολικά), χωρίς πάντως να έχουν μπορέσει να επαληθεύσουν το εάν και κατά πόσον ο θάνατος αυτού του δεύτερου συνδεόταν με το επάγγελμά του.

Συνεργάτης αρκετών μεξικανικών ΜΜΕ, ο φωτοειδησεογράφος Μαργαρίτο Μαρτίνες δολοφονήθηκε με τη χρήση πυροβόλου όπλου, ανέφεραν οι τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας. Είχε δεχθεί απειλές, σύμφωνα με μεξικανική ΜΚΟ.

Στην πολιτεία Βερακρούς, ο Χοσέ Λουίς Γκαμπόα, ο διευθυντής ειδησεογραφικού ιστοτόπου, δολοφονήθηκε με τη χρήση μαχαιριού τη 10η Ιανουαρίου. Δεν είχε δεχθεί απειλές, σύμφωνα με την μεξικανική Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Οι ενώσεις δημοσιογράφων ζήτησαν από τους εισαγγελείς να διερευνήσουν εάν τα εγκλήματα είχαν σχέση με τη δουλειά τους, καθώς ο Γκαμπόα είχε ανεβάσει στα social media του αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με υποτιθέμενες διασυνδέσεις μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και των πολιτικών ελίτ της Βερακρούς.

Το Μεξικό είναι η πιο θανατηφόρα χώρα στον κόσμο για τον Τύπο, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ). Η οργάνωση, η οποία από το 1992 κρατά παγκόσμια καταμέτρηση αυτών των επιθέσεων, κατέγραψε μέχρι το τέλος του 2021 συνολικά 138 δολοφονίες στο Μεξικό. Πέρσι σημειώθηκαν 9 δολοφονίες δημοσιογράφων.

Check Also

Λιθουανοί μαζεύοντας χρήματα και για αγορά drone στην Ουκρανία

Την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία θέλουν να εκφράσουν οι Λιθουανοί, μαζεύοντας χρήματα και για αγορά …

Ο Σουλτάνος βγάζει και τέταρτο γεωτρύπανο στο Αιγαίο

Οι προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά δεν αποκλείεται στο …