Μίκρυνε η Τρύπα του Όζοντος

Για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια , η επικίνδυνη τρύπα του όζοντος, πάνω από την Ανταρκτική, μίκρυνε… Αυτό δείχνουν τα τελευταία δορυφορικά στοιχεία της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Στις 22 Σεπτεμβρίου η τρύπα του όζοντος έφτασε στο μέγιστο μέγεθός της. Επεκτεινόταν σε έκταση που καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς μαζί… 21,2 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το ρεκόρ μεγέθους της είχε καταγραφεί στις 6 Σεπτεμβρίους του 2000, όταν η έκτασή της ήταν στα 29,9 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα νούμερα αυτά αυξομειώνονται ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Αυτή είναι και η αιτία που παρατηρήθηκε τώρα εμφανής μείωσή της. Η άνοδος της θερμοκρασίας που επικρατούν στο κατώτερο στρώμα της στρατόσφαιρας πάνω από την Ανταρκτική. Αντίθετα, σε χρονιές με πολύ κρύους χειμώνες και ισχυρούς πολικούς ανέμους, παρατηρείται μεγέθυνση της τρύπας.

 

Check Also

Λευκός Οίκος και Τζεφ Μπέζος τσακώνονται για τις τιμές των καυσίμων μέσω Twitter

Οπολυδισεκατομμυριούχος ιδρυτής του διαδικτυακού πολυκαταστήματος Amazon Τζεφ Μπέζος κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πως …

Γαλλικά ΜΜΕ: Ο Εμανουέλ Μακρόν θα διορίσει κυβερνητικό εκπρόσωπο τον πρώην υπουργό Υγείας

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα διορίσει τον πρώην υπουργό Υγείας του, τον Ολιβέ Βεράν, …