Μήνυμα Τσίπρα από τη Βραζιλία: Οι βάρβαρες πολιτικές λιτότητας δεν οδηγούν πουθενά

Από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα πως η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα «ακραία, βάρβαρη και νεοφιλελεύθερη»,  δεν είναι μονόδρομος, αλλά υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις.

Στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι και σε έναν πολυπολικό κόσμο, είναι σημαντικό για την Ελλάδα να έχει τη στήριξη μιας παγκόσμιας οικονομικής δύναμης, όπως η Βραζιλία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε ότι ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της επίσκεψης στη χώρα αυτή της νότιας Αμερικής, είναι να αξιολογηθεί η εμπειρία για το πώς η Βραζιλία, 10 χρόνια πριν, κατάφερε, από τα πρόθυρα της κοινωνικής κρίσης, στην οποία την είχαν οδηγήσει ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές, να οδηγηθεί σε μια συντεταγμένη δημοκρατική έξοδο από την κρίση, με αναδιανομή του πλούτου, την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Κατηγορηματικά αντίθετη στην πολιτική λιτότητας εμφανίστηκε η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος της Βραζιλίας. Ο πρόεδρος του Ρούι Φαλκάου, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι, όπως είπε, το που μπορεί να οδηγήσει ο ακραίος φιλελευθερισμός, εξέφρασε την επιθυμία οι σχέσεις των δύο χωρών όσο και των δύο κομμάτων να ενδυναμωθούν και να μπορέσουν, μέσα από πολιτικές αλληλεγγύης, να βοηθήσουν τη χώρα μας.

Οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και η διάλυση του κοινωνικού ιστού μιας χώρας, είπε ο κ. Φαλκάου,  δεν μπορεί επ’ ουδενί να αποτελεί λύση.