Μέρκελ – Ολάντ θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε περίπτωση Brexit

Έτοιμοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό Brexit είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκφράζοντας τους κοινούς τους στόχους και τις αξίες τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στο Bloomberg άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχέδια του Βερολίνου και της Γαλλίας, παρά τις διαβεβαιώσεις τις τελευταίες ημέρες ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα Brexit, δεν υπάρχει έτοιμο αναλυτικό πρόγραμμα. Ένας άλλος αξιωματούχος αρνήθηκε την ύπαρξη οποιοδήποτε σχεδίου, ενώ ένας άλλος δήλωσε πως δεν είναι βέβαιο ότι όλα τα κράτη θα συμφωνήσουν με την γερμανο – γαλλική ιδέα της ενότητας.

Στην πραγματικότητα, αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι ένα Brexit είναι πιθανό να φέρει στην επιφάνεια τις διαφορές μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας.

«Δεν έχουν τις ίδιες προτεραιότητες» δήλωσε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα στο Bloomberg.

«Για την Γερμανία προέχει η αντιμετώπιση των προσφύγων και για τη Γαλλία η οικονομία της» αυτό αυξάνει το κίνδυνο ότι «δεν θα γίνει τίποτα σημαντικό» από κοινού για την αποκατάσταση της ενότητας της ΕΕ, δήλωσε ο κ. Ενρίκο Λέτα.

Οι αποκλίνουσες απόψεις στον πυρήνα της Ευρώπης κάνουν τους επενδυτές και τους συμμάχους της Ευρώπης να πιστεύουν πως είναι πιθανό να αποτύχουν να πάρουν γρήγορες και ισχυρές διαβεβαιώσεις οι οποίες απαιτούνται για να αποτρέψουν την πολιτική μετάδοση της κρίσης και την αναταραχή στην αγορά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Μέρκελ και ο Ολάντ έχουν συζητήσει αρκετές φορές φέτος για το τι θα συμβεί σε περίπτωση Brexit, ωστόσο, δεν έχουν συμφωνήσει σε μια λεπτομερή στρατηγική.

Άλλωστε όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, Γερμανία και Γαλλία ανέκαθεν είχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την Ευρώπη. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ακόμα και εντός της γερμανικής κυβέρνησης και οι φορείς χάραξης πολιτικής διαφωνούν σχετικά με το εάν η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί περισσότερο ή να υπάρξει μια σχετική χαλάρωση.

Για τη Γαλλία, το Brexit θα δώσει ώθηση ώστε να δημιουργηθούν στενότεροι δεσμοί εντός της ζώνης του ευρώ και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πυρήνα που θα κάνει τη Γαλλία να έχει περισσότερη επιρροή πάνω στα πράγματα.

Η Γερμανία από την άλλη ανησυχεί ότι ένα Brexit θα μεγαλώσει τα ήδη υπάρχοντα ρήγματα της Ευρώπης και είναι πιθανό να ζητήσουν και άλλες χώρες την αποχώρησή τους από την Ένωση.

Check Also

H Deutsche Bank προβλέπει ύφεση στις ΗΠΑ το 2023 και πτώση στη Wall Street της τάξης του 25%

Ύφεση στην αμερικανική οικονομία μέχρι τα μέσα του 2023 αναμένει η Deutsche Bank σύμφωνα με …

Γαλλία: Σε χαμηλό 4 εβδομάδων η τιμή ρεύματος… «Φουλάρουν» μηχανές τα πυρηνικά εργοστάσια

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων υποχωρούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, καθώς …