Κ.Ε: Στήριξη ΗΠΑ στην προάσπιστη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κ.Δ.

Κ.Ε: Στήριξη ΗΠΑ στην προάσπιστη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κ.Δ.

Οι διαρκώς βελτιούμενες σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και τις ΗΠΑ ανασκοπήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών του αμερικανικού Κογκρέσου κ. Έλιοτ Ένγκελ, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι ο κ. Ένγκελ εξέφρασε τη στήριξη του σε ό,τι αφορά την προάσπιστη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ήταν μια πολύ παραγωγική συζήτηση, ανασκοπήθηκαν οι διαρκώς βελτιούμενες σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και τις ΗΠΑ. Ο κ. Ένγκελ εδώ και δεκαετίες γνωρίζει καλά την Κύπρο και εκδήλωσε την υποστήριξη του όσον αφορά την άσκηση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που, δυστυχώς, σήμερα η Τουρκία κάνει απόπειρα να αμφισβητήσει.

Παράλληλα συζητήθηκαν σε όλο τους το εύρος οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία, σχέσεις που αυτή την περίοδο καλλιεργούνται ιδιαίτερα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στάση του κ. Ένγκελ όσον αφορά τις κυπρο-αμερικανικές σχέσεις, αλλά και για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και συζητήθηκε και η σε εξέλιξη νομοθεσία που πρόκειται να εγκριθεί στις ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών και στον τομέα της οικονομίας και σε άλλους τομείς».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι «συζητήθηκε ιδιαίτερα η διπλωματική δραστηριότητα ανάμεσα στην Κύπρο, μαζί με την Ελλάδα, και όλες τις γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο κ.ά, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν ως ένα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Υπογραμμίστηκε ότι είναι προς το συμφέρον όλης της περιοχής να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στα κράτη προκειμένου μέσα από την αναζήτηση αμοιβαίου οφέλους να υπάρχει ταυτόχρονα και σταθερότητα στην περιοχή, η οποία δοκιμάζεται από διάφορες απειλές».

Κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα σχολιάσουμε τα αποτελέσματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες βράδυ εκδήλωσε την ευαρέσκεια του για τη διεξαγωγή των εκλογών μέσα σε ένα πολύ πολιτισμένο κλίμα. Όλα πήγαν ομαλά. Σήμερα οι Κύπριοι πολίτες διαθέτουν έξι εκλελεγμένους εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από την πλευρά της Κυβέρνησης υπολογίζουμε στον παράγοντα Ευρωκοινοβούλιο, στη δραστηριότητα που μέσα σε συνθήκες ενότητας για τους κοινούς μας στόχους θα πρέπει να έχουν οι Ευρωβουλευτές μας, όπως και στο παρελθόν, για να υποστηρίξουν τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά προβλήματα που κατά καιρούς προσπαθεί να δημιουργήσει η τουρκική πλευρά με διάφορες μεθοδεύσεις.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό – ο Πρόεδρος μάλιστα θα είναι στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο ηγετών – να χαραχθεί τώρα ο δρόμος για το μέλλον της Ευρώπης, για τη συνέχεια, διότι είναι καλά γνωστό ότι και η ΕΕ αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις».

Ερωτηθείς αν στο Εθνικό Συμβούλιο θα συμμετέχει από τούδε και στο εξής η ΔΗΠΑ μετά και το ποσοστό που έλαβε στις Ευρωεκλογές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «από ό,τι γνωρίζω αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Εθνικό Συμβούλιο».

Check Also

Με πλαστές κάρτες έπαιρνε χρήματα από ΑΤΜ – Χειροπέδες σε 38χρονο

Share Twitter Με πλαστές κάρτες έπαιρνε χρήματα από ΑΤΜ – Χειροπέδες σε 38χρονο Στο πλαίσιο …

Συναγερμός στις αρχές – Μετανάστες από τα κατεχόμενα εντοπίστηκαν στην Αθηένου

Share Twitter Σε συναγερμό τέθηκαν οι αρχές μετά από τον εντοπισμό μεταναστών στην Αθηένου. Σύμφωνα …