Κύπρος – κορωνοϊός: Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα στα νοσοκομεία

  • Η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, που έφτασαν στο 90% της πληρότητας των κλινών τους, οδήγησε τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Γενικό Σύστημα Υγείας

Σε διαρκή επιφυλακή βρίσκονται Υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην Κύπρο και την ραγδαία άνοδο των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Με βάση την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Παρασκευής 23 Ιουλίου 2021 σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 254 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 63 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 88,2% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Είκοσι-εννέα ασθενείς διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ

Από τους 63 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 29 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι 34 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:

Σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο δράσης

Οι αρμόδιοι έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο δράσης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αγορά υπηρεσιών από γιατρούς και νοσηλευτές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για εφημερίες και βάρδιες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Θαλάμους COVID και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Στο σχέδιο μπορούν να συμμετάσχουν ακόμη και γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται σε καλοκαιρινή άδεια ανάπαυσης, που μπορούν να λάβουν αποζημίωση για τις υπηρεσίες τους.

Ενδεικτικό είναι το πιο κάτω μήνυμα που κυκλοφορεί στις τάξεις της ιατρικής κοινότητας και των Κύπριων νοσηλευτών:

Πληρότητα πέραν του 90% στα νοσοκομεία

Η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, που έφτασαν στο 90% της πληρότητας των κλινών τους, οδήγησε τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Από πλευράς ΟΚΥπΥ ζητήθηκε μεγαλύτερη συμβολή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για παραπομπές ασθενών, καθώς και των Προσωπικών Ιατρών για την αξιολόγηση ασθενών πριν φτάσουν στα ιατρεία βραχείας νοσηλείας (ασθενείς με covid) ή στα ΤΑΕΠ (non covid ασθενείς). Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις πολύωρης αναμονής τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων περιστατικών.

Check Also

Υπ. Υγείας: 2,793 άτομα εμβολιάστηκαν με την 3η δόση

Υπ. Υγείας: 2,793 άτομα εμβολιάστηκαν με την 3η δόση Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, …

31χρονος εντοπίστηκε να οδηγεί με 162 χ.α.ω. αντί 80

31χρονος εντοπίστηκε να οδηγεί με 162 χ.α.ω. αντί 80 Γύρω στις 1.30 τα ξημερώματα σήμερα, …