Κύπρος:Το Ισπανικό μοντέλο προτείνεται για τη διαχείριση των κατόχων αξιόγραφων

Το Ισπανικό μοντέλο διαχείρισης των αξιογράφων προτείνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στη συνάντηση με εκπροσώπους της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε εισήγηση για σύσταση Επιτροπής, που θα έχει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των κατόχων αξιογράφων και των τραπεζών.

Η επιτροπή θα έχει εξειδικευμένο προσωπικό και θα ασχοληθεί με κάθε περίπτωση χωριστά. Οι αποφάσεις της θα είναι δεσμευτικές για τις τράπεζες, και στις περιπτώσεις όπου διαπιστωθεί παραπλάνηση ενός κατόχου αξιόγραφων από μια τράπεζα. Η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να τον αποζημιώσει με βάση το ποσό αποζημίωσης που θα αποφασίσει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με  πληροφορίες η επιτροπή θα είναι πέρα των οποιονδήποτε λύσεων προσφερθούν από τις ίδιες τις τράπεζες, χωριστά, προς τους κατόχους αξιόγραφων. Δηλαδή δεν θα αφορά λύση του προβλήματος αλλά μια μεθοδολογία.

Σε περίπτωση που υιοθετηθεί το Ισπανικό μοντέλο δεν θα αναιρεί το δικαίωμα κατόχων αξιόγραφων οι οποίοι δεν θα είναι ικανοποιημένοι από τις λύσεις που θα προσφέρουν οι τράπεζες και την απόφαση της Επιτροπής που θα συσταθεί να προσφύγουν και στα δικαστήρια.