Κυπριανού: Κρίσιμη και καθοριστική η νέα συνάντηση στη Γενεύη

Ο ΓΓτου ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, που πραγματοποιεί η δικοινοτική πρωτοβουλία πολιτών Unite Cyprus Now στη Νεκρή ζώνη στην οδό Λήδρας, χαρακτήρισε πολύ
κρίσιμη και καθοριστική χαρακτήρισε την νέα συνάντηση στη Γενεύη για το Κυπριακό,  εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες για το τι θα σήμαινε μια ενδεχόμενη αποτυχία.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία έτσι ώστε μεταβαίνοντας στη Γενεύη οι πιθανότητες επιτυχίας να είναι πολύ περισσότερες από μια πιθανή αποτυχία.

Ανέφερε ότι, «Ειλικρινά δεν μπορώ να διανοηθώ τί θα συμβεί αν και εφόσον υπάρξει μια αποτυχία», προσθέτωντας  ότι απαιτείται πρωτίστως από την πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των δύο ηγετών στη συνέχεια, να προετοιμαστούν κατάλληλα και επαρκώς. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Τουρκία θα μεταβεί στη Γενεύη με πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις από αυτές που φαίνονται στις δημόσιες τοποθετήσεις των αξιωματούχων της.

«Εμείς σε ό,τι μας αφορά θα στηρίξουμε τη διαδικασία, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η χώρα μας να απελευθερωθεί και να επανενωθεί και όσοι δεν συνειδητοποιούμε ότι είναι πολύ κρίσιμη και καθοριστική η επόμενη συνάντηση στη Γενεύη νομίζω ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για μια ενδεχόμενη αποτυχία στη Γενεύη και τι θα σήμαινε αυτό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «σίγουρα θα συσσωρεύσει πολλά αρνητικά, τα οποία δεν θα ήθελα από τώρα να ξεκινήσω να απαριθμώ».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τώρα θα πρέπει «όλοι να επικεντρωθούμε στο πώς καταφέρνουμε αυτή η συνάντηση να είναι επιτυχημένη, να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα». Εδώ, πρόσθεσε, θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια και όχι να υπάρχει αποπροσανατολισμός από οτιδήποτε άλλο.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορέσουν όλα τα μέρη να συμφωνήσουν σε ένα κοινό έγγραφο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις πριν από τη Γενεύη, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει λύση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

«Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει καλά η Τουρκία και θα πρέπει ο καθένας να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές του», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι ως εκ τούτου έχει τεράστια σημασία ποιο θα είναι το περιεχόμενο του εγγράφου το οποίο θα ετοιμαστεί. Ανέφερε ακόμα ότι η προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες της μιας πλευράς δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος των ανησυχιών της άλλης και αυτό, όπως είπε, πρέπει να το καταλάβει και η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία.

Check Also

Τη Δευτέρα στο Προεδρικό η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών της κυβέρνησης και του νέου Υπ. Εργασίας

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Μαδρίτη, για να συμμετάσχει στο …

Πένθος στη Λεμεσό για τον 22χρονο Βασίλη – Συνελήφθη η 39χρονη οδηγός

Σε οδική σύγκρουση που συνέβη γύρω στις 6.35 χθες το απόγευμα, στη Λεμεσό, έχασε τη …